Societat

Societat

Les vies de la solidaritat

L’Ajuntament i entitats de Girona es preparen per establir circuits i tenir espais arran de l’arribada de refugiats d’Ucraïna

El consistori ultima el pla d’acollida acordat a finals del 2019 i establirà punts d’informació als centres cívics

L’Ajuntament de Girona i entitats de la ciutat es mobilitzen des de fa quinze dies per rebre refugiats d’Ucraïna. “De moment, d’acord amb el que ens consta, la majoria de la gent que ha vingut té una xarxa familiar”, explica la regidora de Drets Socials i Cooperació, Núria Pi (Junts). El consistori està en contacte amb la Generalitat per saber fins on haurà d’arribar quan es coneguin, fil per randa, els recursos del govern per atendre els refugiats ucraïnesos que fugen de la invasió russa al seu país.

Coordinació és un terme molt emprat per entitats i administracions. En contacte amb el Fons Català de Cooperació, la plataforma Girona Acull, nascuda amb motiu de la crisi de refugiats del 2015 a Síria, treballa amb les institucions per trobar “una contrapart”, és a dir, una entitat a la zona del conflicte on fer arribar l’ajut. Ho explica la representant de l’ens, Núria Palomar: “Ara és l’hora de canalitzar la solidaritat.”

Girona Acull va convocar ahir una assemblea oberta perquè la solidaritat sigui efectiva i, per exemple, tenir una borsa d’habitatges disponibles. Les iniciatives de suport són “més instintives que meditades”, explica Palomar, que veu la necessitat que la solidaritat “sigui sostinguda” i troba a faltar més celeritat des de l’Ajuntament. Fonts de Càritas admeten que els ofereixen roba per portar-la a Ucraïna quan ara no és necessari. El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona (Coigi) recull material sanitari i medicaments “no caducats”.

D’acord amb el pla d’acollida de l’Estat, la Creu Roja és l’entitat que acull en primera instància les persones que sol·liciten l’asil. El consistori treballa amb entitats com ara la UdG per tenir “un mapa” d’hipotètics espais. La regidora Pi avança que hi haurà punts d’informació als centres cívics “per a persones que arribin i hagin de fer els primers tràmits i gent que vol acollir”. El primer punt de primera acollida és el del centre de Sant Narcís, els dimecres de les 9 a les 13 hores.

A més, a Girona ultimen el pla d’acollida –“de ciutadania”, diu Pi– que va ser acordat a finals del 2019 amb Guanyem per aprovar el pressupost municipal del 2020. Dolors Serra (Guanyem) troba a faltar un circuit ja establert per a persones nouvingudes, que permetria, a més, reduir l’afluència a l’Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC).

Una expedició olotina

D’altra banda, quatre veïns d’Olot van sortir ahir al matí amb dues furgonetes carregades de material humanitari cap a la frontera ucraïnesa amb Polònia, a Radymno, i tenen previst tornar amb tres famílies refugiades que recolliran a les ciutats de Chelm i Karkovez. Una part del material i les aportacions de diners es van recollir en un esmorzar solidari diumenge passat, que va ser organitzat amb la col·laboració d’una quarantena d’empreses garrotxines. L’altra part l’han aportat ells personalment i les seves empreses. Els promotors d’aquest viatge han agraït el suport que han rebut de l’Ajuntament de les Preses, però han lamentat que no n’hagin tingut del d’Olot ni del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

3
setmanes
fa que l’Estat demana “un certificat i no un volant” d’empadronament a Girona per adreçar-se a les institucions i fer sol·licituds, lamenta la regidora de Règim Intern, Maria Àngels Planas (Junts). Això alenteix els processos i sobrecarrega l’administració municipal, diu. “Totes les institucions podrien accedir a l’Administració Oberta de Catalunya (AOC).” Ara el consistori ja no pot emetre volants d’empadronament.
11
persones
d’Ucraïna i sense xarxa familiar de suport van ser acollides de manera urgent en un establiment del barri de Sant Narcís, a Girona. Ara han tornat a Polònia.
27
famílies
acabades d’arribar de la zona de conflicte són ateses a Sant Feliu de Guíxols en el servei d’aliments de Càritas, assenyala l’entitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.