Societat

El passat metal·lúrgic com a argument cultural i turístic

Deu municipis o comarques de totes dues bandes dels Pirineus han bastit en els darrers mesos uns lligams per explotar el seu patrimoni basat en el ferro

De la demarcació de Girona hi ha Campdevànol, Ripoll i Besalú

A finals de maig es farà a Campdevànol l’acte de cloenda del Pyrfer

Tres municipis de la demarcació de Girona (Campdevànol, Ripoll i Besalú) formen part de la xarxa Pirineus del Ferro, nascuda del Pyrfer , un projecte turístic basat en el patrimoni etnogràfic local –finançat amb recursos de la UE– i que inclou pobles de tots dos costats dels Pirineus Orientals que tenen en comú un passat vinculat amb el treball del ferro, sigui de manera directa o indirecta. A més dels municipis indicats, la llista la formen Alins (Pallars Sobirà), Alpens (Osona), Arles (Vallespir), el Consell de l’Alt Arieja i les mancomunitats del massís del Canigó, Foix (Arieja) i l’Alt Vallespir. S’ha treballat en quatre grans línies: organització de fires, establiment de centres d’interpretació (petits museus), disseny de rutes pel patrimoni i uns recursos educatius pensats per a les visites escolars. El desplegament del programa s’acabarà a finals de maig (l’acte de cloenda es farà a Campdevànol), però en queden unes infraestructures i, sobretot, uns lligams culturals i turístics entre els socis, que alhora els serveixen per projectar-se a la resta del territori.

El llegat

Si ens limitem als socis de la demarcació de Girona, on es fan fires és a Campdevànol i Besalú . A la vila ripollesa hi organitzen la Biennal del Metall, que precisament l’any passat va arribar a la quarta edició. Va ser aleshores que hi van inaugurar l’espai museogràfic al Molí Gros. El nou equipament es va construir a les antigues sales d’aquest molí i conté quatre seccions referides a l’aigua, el ferro, el foc i la natura amb material fotogràfic i documental del passat industrial del municipi. Des del Molí Gros els visitants poden començar una ruta que els condueix per una sèrie de punts d’interès del municipi vinculats amb món del ferro i l’aigua. La fira, per la seva banda, permet veure com treballen els forjadors. També inclou exposicions, conferències i activitats didàctiques i lúdiques pensades per al públic familiar.

A Besalú, el centre d’interpretació vinculat a Pyrfer és el Molí d’en Subirós, on s’explica l’ús de l’aigua per part dels homes a la llera del riu Fluvià. Es tracta d’un recull documental i didàctic del treball industrial creat al costat de l’aigua. També explica el vincle establert entre la vila de Besalú i el treball del ferro des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. Quant a la ruta, ressegueix el patrimoni industrial que hi ha a la vora del Fluvià.

A Ripoll preparen una ruta (Toca ferro) que anirà del Museu Etnogràfic a la Farga Palau, la museografia de la qual s’actualitzarà.

ESTELA DELGADO DIRECTORA DEL PROJECTE PYRFER

“S’han donat eines a les institucions”

R. Estéban
Estela Delgado ha coordinat des de Campdevànol les accions previstes del projecte Pyrfer. S’ha pogut fer realitat tot el que estava programat?
Gairebé tot, malgrat que la covid-19 ho ha alentit molt perquè durant uns mesos tot va quedar paralitzat. Ara tothom està mirant de recuperar el temps perdut. Hem de tenir en compte, a més, que el turístic ha estat un dels sectors més afectats per la pandèmia perquè la gent no es podia desplaçar i, tenint en compte que Pyrfer és transfronterer, ens ha afectat molt.
Quina és l’herència que deixa el Pyrfer?
Es tractava de valorar aquest patrimoni i hem creat diferents productes turístics i culturals a través de les fires, les rutes i els centres d’interpretació. Aquestes tres vessants serien el llegat principal que quedarà. En total, s’hauran organitzat nou fires subvencionades pel projecte, i que han quedat en una xarxa que abans no existia. Ara, els territoris del projecte tenen una programació conjunta, es coneixen, comparteixen tècniques de l’art de la forja, etc. I, a més, quedarà una cosa molt important com són els centres d’interpretació. A Campdevànol, per exemple, n’han inaugurat un, al Molí Gros, dedicat a l’aigua i al ferro. El mateix passa amb les rutes. Podríem dir que amb el projecte s’han donat les eines a les institucions i ara seran els mateixos ajuntaments els que s’encarregaran de dinamitzar tots aquests productes.
També té un aspecte didàctic, tinc entès.
Exactament, tant a la banda francesa com en aquest costat dels Pirineus es van fer uns treballs pedagògics sobre el patrimoni industrial dels Pirineus. La idea inicial era que hi hagués mobilitat d’escoles mentre durava el projecte, però a causa de la pandèmia vam descartar-ho. Aleshores, ho hem transformat en uns materials pedagògics que tenen els professors, amb els quals poden preparar les visites al territori.
Resulta sorprenent que tot aquest patrimoni no s’hagués valorat prou amb anterioritat.
Totalment. Crec que, en ser municipis petits (de menys de 5.000 habitants), no tenien la capacitat per ells mateixos de canviar les dinàmiques turístiques. El projecte ha servit precisament per canviar aquesta situació.

La fira de Besalú, avui i demà

La Fira del Ferro de Besalú arriba avui a la 25a edició. És la segona edició en què té el suport del projecte Pyrfer, una circumstància –explica la tècnica de turisme Maria Fauró– que ha permès treballar amb menys limitacions econòmiques. Organitzada per l’associació local Acunç, aquesta cita garrotxina té com a proposta més atraient la concentració de forjadors d’arreu del país a la plaça dels Claustres, on al llarg de tot avui i el matí de demà elaboraran una escultura titulada El puntal de les flames. L’obra quedarà per al poble, tal com s’ha fet amb altres peces realitzades durant la fira, situades a la via pública. Precisament diumenge (11 h) hi haurà una visita guiada per conèixer aquestes escultures. D’altra banda, aquesta tarda (18 h, ajuntament) es presentarà el llibre La forja, una tècnica optimitzadora, de Pere Molera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.