El TSJC posa al mateix nivell català i castellà en les PAU
El contenciós administratiu resol que s’han d’oferir els exàmens en les tres llengües oficials de Catalunya
La sentència resol un recurs contra la norma de les proves del juny de l’any passat
Nova victòria de l’espanyolisme als tribunals en una acció en contra de l’ús normalitzat del català. La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una sentència en què posa el castellà al mateix nivell que el català en les proves d’accés a la universitat (PAU), resolució que també afecta la llengua aranesa. Això vol dir que, a criteri dels jutges, els exàmens s’hauran d’oferir en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya.
La sentència, feta pública ahir, dona la raó a l’associació Escuela Bilingüe, representada per l’advocat Mateo Argerrich González. Es tracta d’un lletrat que exerceix el càrrec de secretari d’una associació dedicada a la memòria dels “màrtirs del 1936 al 1939” i que ha signat més d’un document públic en contra del procés independentista.
La resolució del TSJC resol un conflicte que arrenca del , quan es va recórrer contra la norma que regulava el funcionament de la selectivitat d’aquell any. En concret el recurs anava contra el punt on es deia: “Repartir primer els enunciats d’examen en català, i només si algun alumne ho demana, donar-li la versió en castellà i recuperar la versió en català. A efectes estadístics, cal fer constar en l’informe quants se’n lliuren en castellà, sense identificar els alumnes”. Aquell primer recurs ja va obtenir, com a resposta positiva, unes mesures cautelars ordenant que no es fes triar oralment l’alumne sinó que s’oferís les tres opcions lingüístiques al principi, en igualtat de condicions.
Els del bilingüisme consideren que s’atemptava contra els drets fonamentals en ser discriminats per raó de llengua, circumstància que va ser rebatuda per la Generalitat, que va exposar que els alumnes poden emprar la llengua que vulguin sense cap discriminació.
D’altra banda, aproximadament 200 personalitats ja han signat el manifest de Plataforma per la Llengua contra la modificació del sistema lingüístic a l’escola.