Societat

PACO CABRERA

Importador de productes alimentaris a Suècia

“La riquesa rau en la igualtat educativa arreu del territori”

“La demanda de productes mediterranis creix, però les empreses espanyoles volen anar soles i no gastar res. Així que el mercat se’l queden els italians”

“El suec defuig sempre la confrontació. Tot és fruit d’un pacte, i això també fa anar endavant el país”

El pensament sobre la seguretat nacional sueca sempre es fa mirant a Rússia, a qui es tem. Hi ha el precedent històric de la invasió de Finlàndia. L’opinió majoritària es manté contrària a entrar a l’OTAN

Een tots els sentits, Estocolm és una ciutat molt bonica, endreçada, confortable i amb uns alts estàndards de benestar envejables. Ara bé, l’hivern és dur i es fa llarguíssim. Sobretot per als mediterranis com ara el Paco, un tarragoní de naixement però que hi porta més de la meitat de la vida. Reconeix que aquesta foscor anual és el que més angoixa. Baixa sovint a Altafulla o Torredembarra, on té els germans. Marxar durant l’hivern suec a la recerca de més llum és un anhel força comú a Suècia. Ell i la seva dona acaben de tornar d’unes setmanes de vacances per Andalusia.

Per què va decidir marxar a Suècia?
No ho aguantava. Aleshores es vivia en una dictadura i a casa nostra érem republicans de tota la vida. Sempre anant amb cura de no dir coses que no podies dir. El pare, quan jo tenia 15 anys i ja sortia pels bars i discoteques, em va dir que si alguna persona se’m posava al costat i em criticava el règim li respongués que jo sols volia parlar de futbol, toros o dones. I que la resta no m’interessava... Se’m va quedar gravat. No es podia confiar en ningú per parlar lliurement!
Què és el primer que va fer?
Aprendre suec al cap d’una setmana de ser aquí. No és una llengua difícil per a naltres, tot i que tenen moltes consonants juntes. El parlo perfectament, encara que els nadius potser se n’adonen en alguns girs. La gramàtica és molt senzilla i es declinen tres persones. Els verbs catalans són més complicats que els suecs. La pronunciació és el més difícil. L’anglès és el segon idioma i es parla sense problemes, perquè s’ensenya a les escoles, des de petits.
És un país poc poblat, però ara ric.
Suècia és gran en dimensions, quasi com l’Estat espanyol, però són sols 10 milions d’habitants. Així que hi ha molt d’espai, perquè a més la població es concentra de la meitat del territori cap al sud. Cap al nord no hi ha res: boscos i boscos, llacs i boscos, i rens i llacs! Han tingut sort amb tots els governs. Històricament, Suècia ha estat un país molt pobre. A mitjans del segle XIX va emigrar una quarta part de la població. Aleshores eren sols quatre milions de persones i un va marxar, bàsicament als Estats Units. Aquí es morien de gana: des del novembre fins a l’abril, aquí no hi creix res. Encara hi ha moltes persones amb vincles familiars. A Minnesota, per exemple. Els salts d’aigua al nord, que produeixen electricitat, i el ferro han fet rica Suècia. L’altre factor és la neutralitat en tots el conflictes bèl·lics des de fa més d’un segle, que també ha servit per vendre als que sí que estaven en guerra. Ara hem celebrat els 100 anys de democràcia, i és una de les millor considerades a tot el món. El govern suec pensa en el bé del poble, i no en el de quatre que es fan multimilionaris... La riquesa rau en la igualtat, perquè no hi ha diferències en l’educació, visquis on visquis.
Com es viu la guerra d’Ucraïna, tenint el conflicte tan a prop?
L’opinió pública majoritària sempre ha sigut contrària a entrar a l’OTAN. Finlàndia fa frontera amb Rússia, i te la jugues. L’OTAN ha fet el borinot, perquè tenim un enemic molt fort a qui no li agrada que li facin pessigolles. Putin baixarà fins a Odessa i es quedarà l’est, i al final Ucraïna no entrarà a l’OTAN. Així que ja ho tindrà guanyat! A què han jugat? A matar gent?
Hi ha temor d’una invasió russa?
La por al rus sempre ha existit. Des del segle XVII els russos ja venien a colpejar la costa. Tot el pensament sobre la seguretat nacional sueca es fa mirant als russos. A més, hi ha el precedent de Finlàndia que va ser envaïda durant molts d’anys. Per contra, els americans entren i surten com els dona la gana d’aquí. Amb aquesta guerra, els que sí que volen que entrem a l’OTAN –que sempre han esta una minoria– estan guanyant una mica d’espai. D’altra banda, Suècia ja ven armament a tot el planeta. La hipocresia és total.
Vostè forma part del sector alimentari. Com veuen els suecs el Mediterrani i la seva gastronomia?
Per a ells és un lloc de vacances i, per a alguns, de jubilació. S’agrupen en determinades urbanitzacions, i no busquen el contacte local ni conèixer. La demanda dels productes agroalimentaris del Mediterrani creix. Ara bé, els espanyols no en treuen res, perquè no volen invertir-hi res. Per exemple, en disseny d’etiquetes, cosa que sí que fan els italians. M’he cansat de parlar amb empreses espanyoles, grans, i no tenen visió per anar als països nòrdics. Mira, els italians s’agrupen per fer promocions als supermercats. Els espanyols miren cadascú pels seus interessos, no volen cap despesa i recelen de la competència: millor que no sàpiga què fas.
Sobre un tòpic: els suecs també omplen les cases amb mobles d’Ikea?
Sí, totalment! Perquè és una empresa nacional d’èxit, i perquè el servei i el producte són excel·lents. Els millors dissenyadors suecs hi treballen.
Suècia és vista com una illa de benestar i democràcia, però la societat també ha de tenir cantons foscos. Un dels més coneguts és l’alt consum d’alcohol.
Sí, continua sent un tabú. Aquí el sexe no ho és i els acudits no fan ni gràcia. El consum d’alcohol és una herència històrica, que costarà molt de treure. Tinc amics que quan arriba el cap de setmana, el que volen és buidar el cap bevent. Naltres hem tingut vi des de fa milers d’anys sobre la taula. Els catalans el consumim amb el menjar, amb naturalitat.
La venda està regulada a través de l’exclusivitat de les botigues estatals. Li sembla bé?
Entre els anys cinquanta i seixanta, quan es van començar a fer rics i viatjaven, eren una minoria els suecs que coneixien el vi. La resta bevien cervesa i destil·lats. Això ha estat un perill, perquè el destil·lat com el vodka és molt fort. Hi havia moltes desgràcies a les cases. Actualment, cada cop es decanten més cap al vi, i el consum és alt. La gastronomia està de moda i la gent jove s’hi vol dedicar. Oficis com ara xefs, cambrers i sommeliers van molt buscats.
El costat fosc dels suecs també ha donat per fer-ne la literatura del gènere, que ha triomfat arreu.
Bé, això és curiós. És fruit d’uns països on es viu tan bé, sense problemes, als quals els cal un estímul per poder confrontar tota aquesta seguretat. Ho fan inventant-se històries amargues i negres. Per tenir por. D’altra banda, i en el cantó més positiu, en aquesta societat tot absolutament és fruit d’un pacte, i això fa anar endavant el país. El suec defuig sempre la confrontació i busca la negociació per arribar a un compromís. A totes les guerres hi ha hagut mitjancers suecs. Fins i tot la independència de Noruega va ser senzilla. Al Mediterrani sempre estem encallats en discussions estèrils.

El mite de la sueca

Corria el 1968 i el Paco Cabrera va complir el somni de molts catalans. Almenys el que sortia a les pel·lícules de l’època: conèixer una sueca. El que va començar a Tarragona com un “lligue d’estiu” –com ell mateix defineix– es va transformar en una relació de vida. A aquest rapitenc de naixement i tarragoní des de la infantesa, l’Annette li va robar el cor i van continuar veient-se els estius. No va ser fins acabar el servei militar en les forces especials de la COE, que va marxar a Suècia per casar-s’hi. Abans no podia, perquè hauria estat un desertor i no li haurien permès de tornar mai a Catalunya. Amb 23 anys, va arribar a Estocolm. Era el novembre del 1972, quan la ciutat és “fosca i negra com un sac”, descriu. Amb els amics que va fer a les COE encara hi té relació i queden de tant en tant. L’Annette és encara la seva esposa, amb qui comparteixen una filla i dues netes, de 11 i 9 anys. No ha oblidat les arrels en absolut. És cofundador i durant catorze anys va ser president de la Penya Barcelonista de Suècia. Durant una dècada també va ser membre de la junta del casal català Les Quatre Barres. L’entitat fa classes de llengua i altres activitats per a la petita comunitat catalana d’Estocolm: un centenar de persones en una àrea urbana d’un milió i mig.

Durant vint anys va treballar de pintor d’edificis, ofici del qual va ser també mestre. Aquest ofici a Suècia requereix un aprenentatge reglat de quatre anys. Als 45 va decidir canviar el pinzell per obrir una firma (Tarraco Agentur) amb un amic. Representaven cellers de vins i caves, també feien importació de productes gurmet de l’Estat espanyol i d’Itàlia. Encara avui, als 72 anys, representa cinc cellers de diferents DO estatals. El mercat escandinau és atractiu per als productes mediterranis, i avui dia encara amb camp per córrer: als anys seixanta, l’oli d’oliva encara es venia a les farmàcies sueques per les seves propietats saludables. Viatja força sovint a Catalunya. Hi tornaria a viure? Ho està valorant amb l’Annette. Però sols a temporades: “Ara tinc la filla i les netes. A més, l’estiu aquí és meravellós. De juny a agost està tot verd, florit i pots navegar en un arxipèlag de 30.000 illes. No fa calor. No ho canviaria per les platges plenes del Mediterrani”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona