Societat

Els comerciants calculen haver perdut milers d'euros

Una avaria històrica

La quantificació de les pèrdues que ahir va generar l'apagada a comerços, bars i restaurants de la ciutat serà dificultosa. No només s'ha de comptabilitzar el que s'ha malmès, sinó que a la xifra de pèrdues s'hi han de sumar les vendes no realitzades. Tot i això, la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) i el Consell de Gremis (CG) han iniciat el difícil procés de valoració dels danys i prejudicis i en una primera estimació parlaven de milers d'euros.

Molts clients no van poder obtenir els serveis que necessitaven en multitud de botigues i comerços i en bars i restaurants. Per altra banda, els establiments que venien o tenien productes frescos patien per la durada de l'apagada i per si podrien salvar els aliments frescos i l'estat en què quedarien els congelats. El secretari general de la Confederació, Miguel Ángel Fraile, assegurava que serà "complex quantificar totes aquestes pèrdues", i gremis com els de carnissers i xarcuters les xifraven en milionàries.

En aquest sentit, la confederació catalana -que agrupa més de 115.000 comerciants i empresaris dels sectors del comerç, serveis i turisme de les comarques de Barcelona- es planteja "demanar responsabilitats a l'administració pública", va afirmar Fraile. Pel màxim representant de l'entitat, la responsabilitat de l'avaria en el subministrament elèctric a Barcelona no només s'ha d'atribuir a les empreses elèctriques, sinó que també "caldrà comprovar que l'administració comptava amb mecanismes de tutela per assegurar que les companyies tenien protocols definits per afrontar aquestes situacions". No obstant això, Fraile va exposar que els comerciants "confiem en la Generalitat i sabem que la conselleria d'Economia se n'està ocupant", fent referència a l'obertura per part del departament d'un expedient informatiu sobre l'apagada.

Un punt d'inflexió
Des de la patronal Cecot s'insistia ahir que el problema "és estructural", de "concepció de la xarxa elèctrica al conjunt de l'Estat", que és la suma d'un conjunt de malles interconnectades. Però, en el cas de Catalunya, "la malla no connecta de manera adequada i quan hi ha puntes de demanda la nostra infraestructura no aguanta", segons David Garrofé, secretari general de l'agrupació.

Una gran part dels associats que la patronal terrassenca té a Barcelona són del sector serveis, ahir "el més castigat per aquesta apagada", de la qual el que s'ha d'aconseguir és que sigui "un punt d'inflexió, un revulsiu per promoure noves inversions" i fer canvis estructurals. "Temíem que això podia passar, però el més problemàtic és que pot passar en noves ocasions", va puntualitzar Garrofé.

Aquestes inversions es consideren des del sindicat CCOO "molt necessàries", perquè la situació viscuda ahir "és conseqüència de la manca d'un procés de privatització del gestor d'infraestructures REE, i que les elèctriques s'han dedicat a maximitzar els beneficis", a parer del portaveu, Manuel García Biel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.