FÓRMULES ECONÒMIQUES
Menjar sense intermediaris
Evitar el sobrecost dels intermediaris i oferir menjar de qualitat a la ciutat són dos dels objectius principals de La Cistella de Montgai, un projecte familiar nascut durant el confinament. L’Uri, l’Anna, en Pere i la Marta vivien a Sabadell, però en començar el confinament es trobaven a Montgai, a la Noguera. “La gent de Sabadell ens demanava verdura i vam decidir engegar-ho”, explica Anna Coll, creadora del projecte juntament amb el seu marit i els seus fills.
Des de l’inici, una de les seves preocupacions ha estat obtenir un preu just tant per al productor com per al consumidor, cosa que aconsegueixen reduint el nombre de persones de la cadena. Cada setmana des de La Cistella de Montgai recullen la fruita i l’envien als seus clients. Expliquen que no tenen magatzem per tal que l’aliment arribi fresc.
Tota la fruita i verdura que configura la cistella és de la Noguera. “Tenim un hort de 1.500 me tres quadrats i un altre de 3.500. A més, hem creat una xarxa de productors per tal de completar les vendes. Ni la nostra fruita ni la nostra verdura són perfectes en forma o en color, però podem assegurar que en coneixem tot el creixement”, explica Coll. De fet, Anna Coll i Mònica Carreira coincideixen a notar una tendència cap al bon menjar i també la necessitat de molta gent de canviar la seva alimentació per fer-la més sana i més conscient en tot el seu procés.
Tal com explica Coll, La Cistella de Montgai és només la primera fase d’un projecte pedagògic al voltant del sector primari. “En una segona fase volem obrir l’hort perquè la gent vingui a conèixer com treballem, ja que ens ho demanàvem i no ho podíem oferir. Finalment, per a la tercera fase d’aquest projecte estem recuperant un espai per convertir-lo en una granja escola.”