Centenars de persones denuncien els “assassinats” a la tanca de Melilla
A Barcelona la concentració s’ha convocat a la plaça d’Idrissa Diallo
Els manifestants reclamen veritat, justícia i reparació dels fets
Centenars de persones (un miler segons els convocants, mig miler segons la Guàrdia Urbana) han protestat aquest diumenge a la tarda al centre de Barcelona per denunciar les morts d’immigrants en el salt massiu a la tanca de Melilla del passat divendres, ja que consideren que es va tractar d’“assassinats”.
La concentració ha començat cap a les sis de la tarda a la plaça d’Idrissa Diallo –antiga plaça d’Antonio López-, convocada per la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Espanya (CNNAE).
Els participants, que s’han aplegat rere lemes com Per les persones assassinades a la tanca de Melilla, han reclamat veritat, justícia i reparació dels fets. Durant la mobilització s’han escoltat consignes com “Sánchez assassí”, en al·lusió al president del govern espanyol, que va considerar “ben resolta” la situació per part de les autoritats del Marroc.
Representants d’alguns partits polítics han participat a la protesta, com la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant, el diputat dels comuns al Congrés Gerard Pisarello i l’exportaveu d’ERC a la cambra espanyola Joan Tardà. També hi ha assistit el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich.
Durant l’acte s’han exhibit pancartes amb lemes com Les vides negres importen, Papers per tots i totes, Càstig als assassins d’Immigrants, Cap persona és il·legal, El Marroc i Espanya: gendarmes assassins de l’Europa fortalesa i Regularització ja.
Aquesta tarda hi ha concentracions similars a Mataró, Madrid, Granada, Sevilla i Saragossa per denunciar les morts que es produeixen als passos fronterers de Ceuta i Melilla, convocades per organitzacions no governamentals defensores dels drets humans com Mare Migrant Sense Fronteres, Som Migrants o Federació Africana, per denunciar les morts als passos fronterers de Ceute i Melilla.
El lloc triat a Barcelona ha estat la plaça Idrissa Diallo, rebatejada el 2018 en homenatge a un immigrant de Guinea que va arribar a l’Estat saltant la tanca de Melilla el 2012, on va ser detingut i traslladat al CIE de Barcelona. Dues setmanes després va morir a l’hospital on se’l va traslladar des del centre per una insuficiència respiratòria.
Les entitats denuncien que les polítiques migratòries actuals “maten” i per això han posat en marxa protestes amb lemes com No més morts a les fronteres.
La Gendarmeria del Marroc va desplegar antidisturbis per impedir que centenars de persones entressin en territori espanyol des de Nador. A vídeos difosos aquest diumenge per mitjans com Público i elDiario.es s’observa com agents marroquins o guàrdies civils fan devolucions en calent des del cantó espanyol de la frontera de persones que ja havien arribat a Melilla. Les imatges també mostren com els agents marroquins donen cops i empentes a alguns dels joves mentre els condueixen cap a Nador.
El Consell de l’Advocacia Catalana exigeix una investigació independent sobre la repressió a la tanca
El Consell de l’Advocacia Catalana ha condemnat aquest diumenge l’actuació policial a la frontera entre Melilla i el Marroc del passat 24 de juny, que ha deixat 37 morts segons les ONG locals.
L’entitat ha lamentat en un comunicat que les forces de seguretat no van “prioritzar la prevenció sobre la repressió, aplicant criteris de proporcionalitat i minimització de l’ús de la força”. És per això que han exigit una investigació independent sobre els fets “amb assumpció de responsabilitats”.
Segons el Consell de l’Advocacia, aquesta situació mostra els riscos als que s’enfronten les persones que intenten arribar a Europa. L’entitat reclama “un sistema migratori absolutament respectuós amb els drets humans, que permeti el tractament individualitzat de cadascuna de les persones migrants i l’accés al dret de defensa i assistència legal”. A més, denuncia “les màfies que exploten i s’aprofiten sense escrúpols de la situació de necessitat de les persones migrants”.