Marroc
Rabat afirma que salt a Melilla va ser “molt violent” i “sense precedents”
El govern marroquí assegura que l’intent d’entrada massiva va ser orquestrat deliberadament i va transcendir els mètodes habituals
El portaveu de l’executiu assegura que ha enviat una comissió exploratòria a Nador i recorda que hi ha una investigació judicial en marxa
El govern del Marroc ha qualificat de “sense precedents”, “molt violent” i organitzat de “forma deliberada” l’últim intent de salt massiu protagonitzat per centenars d’emigrants a la tanca de la frontera amb l’enclavament espanyol de Melilla. En l’incident van perdre la vida almenys 23 persones subsaharianes.
“En el salt a la tanca entre Nador i Melilla el passat divendres 24 de juny, que va ser inèdit, els emigrants van recórrer a mètodes de gran violència contra els efectius de les forces públiques”, ha subratllat aquest dijous el portaveu de l’executiu, Mustafà Baïtas, a la roda de premsa posterior al Consell de Govern setmanal.
Preguntat per les crítiques d’organitzacions de drets humans sobre l’actuació policial del Marroc, el ministre ha argumentat que, segons les dades disponibles, l’operació va ser el resultat d’“un pla orquestrat de forma deliberada, i fora dels mètodes habituals dels salts d’emigrants”.
Segons Baïtas, “conforme amb la lògica humanitària i la dimensió de drets humans sobre la qual es basa la bona governança d’emigració al Marroc”, el Consell Nacional de Drets Humans (CNDH) ha enviat una missió exploratòria a Nador.
El ministre ha afegit que hi ha una investigació judicial sobre l’intent de creuar la frontera –en la qual estan imputats 61 emigrants–, però el portaveu ha declinat opinar per respecte, ha dit, a la independència de la justícia.
La tragèdia a la frontera entre el Marroc i Melilla es va produir arran d’un intent massiu d’entrada de centenars emigrants i en el qual van morir almenys 23 d’ells, segons les autoritats marroquines. Les estimacions d’algunes ONG defensores dels drets d’emigrants que actuen al país magribí eleven la xifra de víctimes a més de trenta.
Les autoritats marroquines afirmen que les morts es van produir per esclafament en una allau a dins del pas fronterer al qual van accedir els emigrants i per les caigudes que van patir alguns des d’un mur. En canvi, les organitzacions de drets humans i els mateixos emigrants les atribueixen també a l’actuació policial i han demanat que es realitzi una autòpsia als morts per esclarir-ne les causes.