Societat

Tancaran dos mesos la sèquia Monar per obres a la Pilastra

La Comunitat de Regants de Bescanó, Salt i Girona no podrà regar i tem que perdrà les collites de tardor i hivern

L’actuació servirà per refer les destrosses del ‘Glòria’ al parc d’aigües braves

Les obres per refer els desperfectes que el temporal Glòria va causar al parc d’aigües braves de la Pilastra, al riu Ter, deixaran sense aigua durant dos mesos els hortolans de Bescanó, Salt i Girona que s’abasteixen de la sèquia Monar. Les obres començaran el 12 de setembre i està previst que durin dos mesos. Inicialment havien de començar a mitjans d’agost però els hortolans, a través de la Comunitat de Regants de Bescanó, Salt i Girona, van negociar amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que es demorés un mes l’inici de les obres i el tancament de la sèquia per poder recollir les últimes collites d’estiu. També van acordar que s’escurcés de tres a dos mesos el termini d’obres previst.

Això, però, no satisfà les necessitats dels hortolans, que ara veuen amenaçada la producció de la tardor i l’hivern. “Començar les obres a mitjan agost hauria estat la ruïna. Vam demanar si les podien endarrerir fins al 30 de setembre o principis d’octubre, però ens van dir que no podia ser”, explica Miquel Casals, president de la comunitat de regants. Segons Casals, les dates les imposa l’ACA i són inamovibles per no interferir en la nidificació de la ictiofauna, inclosa la d’alguna espècie protegida. “Ens diuen que la finestra per fer les actuacions és molt petita. No ens deixaran regar i, tal com pinta l’estiu, podem perdre la collita de tardor i ens quedarem sense sembrar la collita de l’hivern”, assegura.

La Comunitat de Regants de Bescanó Salt i Girona està formada per uns 400 hortolans que s’ocupen d’un miler de parcel·les entre els tres municipis. Alguns d’ells són professionals que veuran amenaçat el seu mode de subsistència. “Si sembres i no pots regar et pots passar cinc o sis mesos sense collir gènere”, hi afegeix Casals.

La comunitat de regants va demanar com a possible solució un bypass provisional que abasteixi de manera intermitent la sèquia Monar. “Si, com a mínim, ens deixessin regar un o dos cops per setmana ja podríem anar fent”, explica Casals. Els hortolans consideren que s’hauria pogut preveure aquesta solució en el projecte de reforma de la Pilastra, que va encarregar l’Ajuntament de Salt i que tindrà un cost de 225.000 euros. Fonts del consistori van explicar ahir, però, que aquesta proposta no és tècnicament possible i que el projecte aprovat té el vistiplau tant de Medi Ambient com de l’ACA.

Els hortolans han parlat amb els ajuntaments per demanar un pla de contingència, però de moment no han trobat cap resposta. Asseguren que l’ACA també se’n desentén perquè diu que la sèquia Monar és privada i que l’ordre de tancar-la no prové de l’agència. La possibilitat de portar aigua amb cisternes no la consideren perquè asseguren que val més que la collita que puguin salvar.

Miquel Casals avisa que el tancament de la sèquia també tindrà efectes en la biodiversitat de les hortes i les deveses que abasteix: “La sèquia alimenta regueres secundàries i terciàries que nodreixen basses, que quedaran assecades. En aquestes basses hi ha tritons o granotes, i algunes espècies protegides.” I assenyala un altre efecte secundari que podria tenir el tancament de la sèquia, que desemboca a l’Onyar, a l’altura de la plaça de Catalunya de Girona: “Si no corre l’aigua es poden produir moltes pudors al centre de Girona. Podem passar unes Fires de Girona horroroses.”

L’estiu s’està allargant. Si les obres comencen el 12 de setembre veiem clar que perdrem collita
Miquel Casals
PRESIDENT DE LA COMUNITAT DE REGANTS DE BESCANÓ, SALT I GIRONA

LES FRASES

Si fessin les obres entre el 15 d’octubre i el 15 de desembre salvaríem la campanya de tardor i podríem sembrar per a l’hivern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.