Societat
Enoturisme actiu
Les comarques gironines són un escenari ideal per dur-hi a terme activitats a l’aire lliure i gaudir de les noves experiències
Combinar esport i tractaments amb el vi i el raïm ofereix un nou atractiu turístic
Ens movem en un món d’evolució constant en què es premia el tast de la immediatesa, però cada vegada hi ha una demanda i oferta d’un turisme més relaxat que vol gaudir d’una experiència més completa, en comptes d’esprémer el temps. Ara més que mai, la societat demana apropar-se a la natura i gaudir d’activitats que proporcionin un plaer sa. Tallers virtuals, cursos d’iniciació, viatges en caiac, rutes en bicicletes elèctriques, exposicions fotogràfiques, veremes i més coses. Parlem de l’enoturisme, un atractiu turístic que evoluciona i aposta per donar nous formats amb activitats que s’adapten als nous temps.
En un estiu d’altes temperatures, les activitats refrescants són un bon refugi. Qui podria dir que es pot unir l’emoció d’anar amb caiac pel mar amb un bon tast de vi. En diríem, llavors, enocaiac? Doncs sí, existeix, i s’anomena enocaiac a la Costa Brava i s’ofereix amb el nom de Tast vora el mar, una experiència en què es pot navegar per petites cales amb les vinyes a tocar del mar mentre tasten els vins de l’Empordà. Una activitat amb la qual es pot descobrir l’essència del territori. L’activitat comença a la platja del port de Llançà, amb l’escola de piragüisme Sk Kayak.
Una altra manera de reunir aventura i natura és buscar una combinació perfecta per descobrir l’Empordà. I què millor que fer-ho en una àrea plana i fàcil de pedalar-hi amb una bicicleta elèctrica. Aquesta activitat de la ruta del vi de l’Empordà la fa l’empresa Cicloturisme Tours. L’activitat dona a conèixer la producció de la majoria dels vins amb denominació d’origen de l’Empordà.
Tanmateix, l’oferta d’enoturisme va més enllà del tast de vins. A Castell de Peralada es pot gaudir dels tractaments de vinoteràpia, una tècnica que consisteix a aprofitar les propietats i beneficis del raïm per millorar la pell i el nostre cos en general. En les sessions s’utilitza tant el vi com cadascun dels seus components. I finalitza amb una hidratació de la pell amb un oli fet a base de les llavors del raïm.
Per als amants de l’art i la cultura, l’enoturisme té un lloc on us esperen, amb el lema Vine, ho has de viure a Espelt Viticultors ofereixen una nova exposició, en aquest cas del fotògraf culinari Ernest Abentín, que presenta Croma Catalana, un elogi a l’hort lligat al territori. Una experiència cultural que es podrà viure fins a final de veremes.
A més, la demarcació de Girona és una de les principals destinacions gastronòmiques i enoturístiques del món. D’aquesta manera, si unim els dos conceptes, es pot gaudir d’unes experiències enogastronòmiques amb àpats i maridatges entre vinyes amb cuina en directe, els pícnics entre vinyes i les presentacions de productes locals a la Masia Serra i Empordàlia, entre d’altres.
Aquest any la calor ha obligat a avançar la verema, l’activitat per excel·lència. A Espelt Viticultors es podrà gaudir d’aquesta activitat en família el 10 de setembre a Mas Espelt, on se celebrarà la verema a l’antiga premsant directament amb l’ajuda dels nostres peus, una experiència que és un símbol de tradició i sabers ancestrals. Pel que fa al Celler Cooperatiu d’Espolla, duen a terme les visites teatralitzades amb amfitrions molt especials per conèixer amb tota la família com feien la verema als cellers.
Tanmateix, duran el mes d’octubre es durà a terme l’esdeveniment Beu-te el museu, en què participaran onze cellers i onze museus que es presenten com “un maridatge entre l’art i el vi d’arrels empordaneses”. Les entrades estaran disponibles a partir de l’1 de setembre.