Societat

Temperatures històriques a Catalunya

Els termòmetres han fregat els 40ºC a moltes poblacions del país

La predicció diu que aquest dissabte les temperatures començaran a baixar

La calor ha portat màximes històriques aquest divendres a Catalunya i els termòmetres han fregat els 40ºC a moltes poblacions del país.

Qui ha sortit al carrer aquest migdia haurà pogut notar una temperatura de l'aire excepcional. El 30% de les estacions meteorològiques de Catalunya han registrat temperatures extremes, especialment a les comarques ubicades a la meitat sud del litoral i prelitoral del país.

L'explicació meteorològica d'aquestes temperatures rècords és una massa d'aire molt càlida provinent del nord d'Àfrica, juntament amb un vent de component oest, segons ha explicat la meteoròloga del Servei Català de Meteorologia (SMC), Clara Brucet.

Al centre de Barcelona s'han assolit els 39,3ºC, “probablement” el valor màxim històric, segons ha apuntat Brucet. Tot i això, ha precisat que no es pot afirmar amb total seguretat perquè no es disposa de dades prou antigues.

Per la seva banda, l'Observatori Fabra, amb dades des 1914, ha registrat 37,9ºC, uns 2ºC per sota del valor màxim històric que es remunta al juliol de 1982, amb 39,8ºC.

També han estat extremadament alts els valors de temperatura màxima del Tarragonès on, per exemple, a l'estació de Constantí s'ha assolit la màxima dels darrers vint anys i, a Torredembarra, la dels últims deu anys.

La predicció diu que aquest dissabte les temperatures començaran a baixar i el SMC ha informat que aquest descens ja s'ha començat a notar a les cinc de la tarda d'aquest divendres.

Arran d'aquesta predicció, el SMC finalitzarà aquest vespre l'avís de situació meteorològica de risc de nivell 1 per calor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.