Societat

El COAC Girona presenta un complet programa d’activitats pel darrer trimestre

Amb més de 25 propostes diferents, el Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC segueix reforçant la col·laboració amb entitats del territori per oferir una àmplia programació diversificada en el conjunt de les comarques gironines

El Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) presenta un complet i elaborat programa pel darrer trimestre de 2022, format per més de 25 propostes entre exposicions, conferències, presentacions de llibres, itineraris i jornades tècniques. Totes les activitats es duran a terme a les seus de Girona, Figueres i Olot del Col·legi, així com en altres espais d’entitats de les comarques de Girona amb les quals el Col·legi hi té un vincle de col·laboració.

La programació cultural de la Demarcació de Girona del COAC s’ha iniciat aquest dimarts amb la conferència ‘Repensant el Barri Vell de Girona. Reflexions i projectes sobre una ciutat històrica’, a càrrec de l’arquitecte Joan M Viader, emmarcada dins la nova edició del Cicle MARQ 2022/23 coorganitzat amb el Departament d’Arquitectura, Enginyeria i Construcció (DAEC) de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (EPS - UdG) i el Patronat de la Politècnica. A Viader el seguiran les conferències de Daria de Seta, de Garcés - de Seta – Bonet Arquitectes, amb ‘Projectar llocs a través del temps’ (29 de setembre), i la de Josep Miàs (6 d’octubre), la qual tancarà els actes que han servit per reconèixer la trajectòria de l’arquitecte durant tot aquest any, la major part de les quals han estat promogudes per l’Ajuntament de Banyoles i la Fundació Lluís Corominas. En aquesta nova edició del cicle hi participaran, també, Lucía Millet de Ferrater de Cierto Estudio (1 de desembre) i Eva Prats, de Flores & Prats Arquitectes (15 de desembre). Totes les conferències formen part del programa docent del Màster Habilitant en Arquitectura que, per segon any, té com a objectiu treballar el Barri Vell de Girona i els seus límits. Les presentacions es duran a terme a la sala Rafael Masó de la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona, a excepció de la primera que ha tingut lloc a la sala d’actes de la Politècnica.

També en col·laboració amb l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, la Demarcació de Girona del COAC ha programat un seguit d’activitats dins la Setmana de l’Arquitectura i la Construcció, la qual es durà a terme del 24 al 30 d’octubre. Una de les jornades obertes a la ciutadania és la presentació de la monografia completa sobre la trajectòria de l’arquitecte Carlos Ferrater des de l’any 1970, així com la de l’Estudi OAB - Office of Architecture in Barcelona, Green and Red (25 d’octubre), la qual anirà a càrrec del mateix Carlos Ferrater.

Per commemorar el Dia Mundial de l’Arquitectura, l’1 d’octubre s’ha programat la sisena edició de l’Arquitectour Girona que, un any més, està centrat en l’arquitectura moderna de Cadaqués. A través d’una ruta arquitectònica per diversos edificis del moviment modern, coordinada i guiada per l’arquitecte Marc Arnal, els assistents tindran l’oportunitat d’entrar en aquestes cases històriques.

També a la tardor tindrà lloc la setena edició del cicle Síntesis Arquitectòniques on les arquitectes Mònica Tàrrega i Sara Molarinho presentaran les seves tesis doctorals titulades ‘Arquitectura sembrada. Atlas de encuentros entre vegetación y arquitectura’ (13 d’octubre), i ‘Juha Leiviskä. Una aproximación fenomenològica a su arquitectura’ (27 d’octubre), respectivament. Les dues presentacions es faran a través del canal de YouTube de la Demarcació de Girona del COAC.

Pel que fa a les exposicions, la seu de Girona acollirà “Domestic Workspaces” de Sílvia Garcia (del 10 octubre al 27 novembre), en la qual un total de 36 despatxos d’arquitectura, tant nacionals com internacionals, mostren el panorama arquitectònic actual des d’una altra perspectiva: la domesticitat dels estudis.

En el decurs del darrer trimestre de l’any continuaran els actes vinculats a la 24a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona. Per una banda, la seu de la Delegació Garrotxa-Ripollès acollirà l’exposició de les obres seleccionades i premiades (del 6 octubre al 8 de gener). De l’altra, el 15 d’octubre, 5 i 19 de novembre serà el moment per visitar les obres que enguany han obtingut algun tipus de reconeixement.

La programació cultural de la Demarcació de Girona també inclou accions pensades i dirigides als infants. Així, dins el projecte educatiu Arquiescola del COAC, l’escola Aulet de Celrà treballarà la percepció de l’espai durant tot el curs escolar 2022/23. I, per Nadal, com ja és habitual, tindrà lloc el taller infantil Pampallugues de Nadal (17 desembre), en el qual els infants participants dissenyaran el fanalet per esperar els Reis d’Orient.

Finalment, aquesta tardor també es duran a terme diverses jornades tècniques organitzades conjuntament amb diferents entitats del territori. Per una banda, amb l’Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana (ObRE) s’està organitzant una ‘Visita tècnica al Bloc 6x6 de Girona’ (14 d’octubre) de l’estudi d’arquitectura Bosch-Capdeferro, i una jornada centrada en la rehabilitació en sistemes passius per millores energètiques (27 d’octubre). De l’altra, amb l’Agence d’Urbanisme Catalane (AURCA), l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC) i l’Agrupació d’Arquitectes per a la defensa i la intervenció en el patrimoni arquitectònic (AADIPA) s’està treballant en el taller transfronterer ‘Viure als pobles petits catalans: creuar vistes, compartir pistes’ (20 d’octubre a Rupià), en la qual actors de l’àmbit transfronterer català (electes i tècnics) debatran i compartiran la seva experiència sobre temes vinculats a l’urbanisme als pobles petits. I finalment, amb l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, s’ha programat el Re_Arquitectura (21 d’octubre), una jornada en la qual participaran diversos professionals per parlar sobre diferents vessants de la sostenibilitat en l’àmbit de l’arquitectura partint del paisatge de Palafrugell amb el material més emblemàtic, el suro.

Activitat a les delegacions de l’Alt Empordà i Garrotxa-Ripollès

Pel que fa a les delegacions, a la seu d’Olot, a més d’acollir l’exposició de les obres premiades i seleccionades dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2022, s’ha programat la segona sessió del Cicle Mobilitat. En aquesta ocasió, l’arquitecte Màrius Navazo impartirà la conferència Carrers per conviure (20 d’octubre), centrada en el monopoli que la mobilitat ostenta a pobles i ciutats, tot considerant que les necessitats de desplaçament no han de posar en risc el gran objectiu dels nostres carrers: la vitalitat urbana.

La delegació continuarà col·laborant amb Lluèrnia, el festival del foc i la llum i enguany, dins el cicle Fumarola de Lluèrnia, l’arquitecte Javier Peña impartirà la conferència ‘L’arquitectura de l’espai públic: inventar indrets propis’ (10 de novembre), a més d’acollir l’espectacle ‘Fake You, Fake Light’, a càrrec dels arquitectes Clàudia Mirambell i Carlos Suárez-Kilzi (11 de novembre). Al mateix festival, la delegació col·laborarà a ‘La flama que mai s’apaga’ (12 de novembre), un memorial participatiu per a recordar persones enyorades que ja no són entre nosaltres i dedicat a l’arquitecta Maria Danés.

Al desembre, dins la tradicional Trobada de Nadal de la Delegació Garrotxa-Ripollès (divendres 16), s’ha programat una conferència a càrrec de Bernat Catllar i Anna Bonfill sobre l’arquitecte olotí Bartomeu Agustí Vergés, autor de l’edifici on actualment es troba ubicada la seu, per commemorar el 25è aniversari de la delegació a Olot. En aquest mateix acte es descobrirà la placa Docomomo dedicada a la Casa Serra, seu de la delegació, com a exemple de l’arquitectura racionalista a la ciutat d’Olot.

La Delegació de l’Alt Empordà, ubicada a la ciutat de Figueres, acollirà fins a principis de 2023 l’exposició ‘Fons d’Arxiu: Projectes Dibuixats: Ignasi Bosch - Joan Maria de Ribot - Jeroni Moner - Ferran Galí - Manuel Martín Madrid’, en la qual es poden veure una selecció de projectes corresponents a l’arquitectura de la segona part del segle XX, donant el protagonisme al traç dels dibuixos i als seus autors, independentment de les influències culturals de cada època.

En la presentació dels actes, la vocal de Cultura de la Demarcació, l’arquitecta Sílvia Musquera, exposa que ‘la programació d’aquesta tardor inclou força conferències i jornades a les tres seus del Col·legi amb la voluntat de descentralitzar l’activitat i diversificar l’oferta en el conjunt de les comarques gironines’. També remarca que ‘amb l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona es continua col·laborant, especialment amb els estudis d’arquitectura, per aproximar els futurs arquitectes al Col·legi i a les diferents activitats, tant culturals com formatives, que els ofereix per estar al dia de la professió’.

Per la seva banda, el president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, es mostra satisfet amb el programa que, seguint la dinàmica dels anys anteriors, continua apostant per col·laborar amb entitats del territori, com per exemple la Universitat de Girona, les agrupacions del COAC o l’Ajuntament de Palafrugell, entre d’altres, per tal d’unir esforços en la projecció de l’arquitectura entre el conjunt de la societat. També detalla que ‘les més de 25 activitats que es duran a terme entre els mesos d’octubre i desembre representa una continuïtat a la programació anual de la Demarcació de Girona del COAC’ destacant aquelles que estan relacionades amb els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2022, que donaran pas a la convocatòria de la 25a edició dels guardons, o les jornades tècniques centrades en la sostenibilitat en l’arquitectura.

Les més de 25 activitats de la programació de tardor de la Demarcació de Girona del COAC formen part del Centre Obert d’Arquitectura, un espai de coneixement i cultura arquitectònics promogut pel COAC que vol estimular els vincles de l’arquitectura amb la societat, fomentar la recerca i potenciar el seu paper innovador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia