Societat

Societat

Tribut a les iranianes

Nascuda a Teheran, Katy Evoghli els dona suport amb la seva música

Reclama que es condemni l’abolició de drets humans a l’Iran i recorda que el vel és només la punta de l’iceberg

Cantant, ha gravat dos discos amb cançons que evoquen la dolçor de la poesia persa

Barkhiz Azize Man ( Aixeca’t, estimada meva ) és la cançó que, coincidint amb el 8 de març d’enguany, la Katy Evoghli va dedicar, com a tribut, a totes les dones que pateixen injustícies, i en especial a les afganeses que plantaven cara, valentes, pels carrers de Kabul al règim talibà. La lletra és dels Poemes engabiats de la poetessa iraniana Mahvash Sabet, empresonada fa un any. Va gravar un vídeo de la cançó en el qual passeja pel call jueu, pels Banys Àrabs, acompanyada d’una quinzena de dones, entre les quals també dones ucraïneses. Al videoclip s’hi mostra una imatge de sororitat: des de la muralla,s’agafen les mans i les alcen.

Nascuda a Teheran fa 58 anys, d’on se’n va anar el 1979 per les pressions i amenaces que rebien els seus pares: la família és de la fe bahá’í, la minoria religiosa més important de l’Iran i que pateix una “persecució silenciosa”. “Hi ha més de 200 joves bahá’ís empresonats”, afegeix. La Katy Evoghli “tenia una vida còmoda” a Teheran, amb un pare farmacèutic i una mare, Jaleh Rahbin, que va ser la primera dona enginyera agrònoma de la seva promoció. “L’iranià si marxa, no ho fa com a emigrant econòmic, sinó per estudiar, fer doctorats. No hi ha una gran comunitat a Girona; han optat per establir-se més a Alemanya, al Regne Unit o als Estats Units”, comenta fent un cafè davant de la botiga de bijuteria que regenta des de fa anys a la Rambla. El seu marit és Homayoun Abtahizadeh, un conegut empresari de catifes perses.

Katy Evoghli va voler ser present, dimarts, en la concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona en suport de les dones iranianes que es rebel·len per la imposició del hijab. També hi va cantar. Li comento el Bella Ciao que han versionat dues noies iranianes. Katy Evoghli recorda que “els bahá’ís són pacifistes”, i per això, a la concentració de Barcelona, va optar per una cançó tradicional, poètica, i no un himne combatiu de puny alçat, per demostrar que “amb el silenci i una cançó dolça” també es pot fer la revolució.

Táhirih, la pionera

En relació amb el moviment del no al vel que lideren les dones a l’Iran, Katy Evoghli recorda que el va començar la poetessa i erudita persa Táhirih (1817-1852). S’explica que davant d’una assemblea d’homes, Táhirih es va treure el vel. Táhirih va ser executada, estrangulada amb el seu propi vel. Se li atribueix un últim vers abans de morir: “Em podreu matar però no podreu parar l’emancipació de la dona.” Durant la conversa, Katy Evoghli cita el cas pioner de Táhirih per explicar la situació que es viu a l’Iran després de la mort de Mahsa Amini. L’àvia de Katy Evoghli es va treure el vel i la mare mai el va portar –la fe bahá’í defensa la igualtat–. Considera que el vel limita i sotmet la dona: “Es tapa una part molt bonica, i moltes no el voldrien portar, i ho fan perquè s’hi senten obligades, socialment i familiarment; d’altres el porten gustoses i hi creuen.” Recorda, però, que la “puresa” no la determina una vestimenta, sinó el cor de la persona. Sobre la situació a l’Iran, reclama una condemna per l’abolició de drets humans. “S’ha començat per les dones, que són molt valentes. Però és només la punta de l’iceberg: a les presons iranianes hi ha molta gent, activistes, periodistes, pel fet d’expressar la seva opinió.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona