Societat

GERARD ESTEVA

PRESIDENT DE LA UNIÓ DE FEDERACIONS ESPORTIVES DE CATALUNYA (UFEC)

“Reivindicarem Girona com a petit país esportiu”

La UFEC celebrarà a les comarques gironines la II Setmana Catalana de l’Esport, que anteriorment havia tingut lloc només el 1935

“Volem reivindicar i reconèixer el paper que l’esport català i les seleccions catalanes poden tenir internacionalment”, assegura el president de la UFEC

Catalunya podria ser un país esportiu i no ho és per la manca de voluntat política dels últims anys

Uns 2.500 esportistes, la meitat dels quals vinguts de fora, participaran entre el 13 i el 23 d’octubre en la Setmana Catalana de l’Esport, un esdeveniment celebrat per primera i única vegada el 1935 que inclourà competicions en 35 esports. La UFEC recupera aquesta festa, que tindrà lloc majoritàriament a les comarques gironines, amb la voluntat de reivindicar les seleccions catalanes i lluitar pel seu reconeixement internacional. Gerard Esteva, president de la UFEC, explica el sentit d’aquest esdeveniment i la importància que pot tenir per al territori gironí.

Com es van decidir a recuperar la Setmana Catalana de l’Esport?
Era un dels projectes del nostre programa. Pretenem potenciar l’esport català i les seves seleccions i el reconeixements internacional del nostre país. També és una manera de demostrar la capacitat que tenen les nostres seleccions de competir internacionalment amb les grans potències esportives.
Per què s’ha triat Girona?
Ens interessa que sigui un esdeveniment itinerant que circuli cada any pel territori perquè tot el país s’impliqui en les seleccions catalanes i el seu reconeixement. La nostra voluntat és que sigui la gran festa de les seleccions catalanes i que serveixi per mostrar que la capacitat esportiva i tècnica dels nostres atletes és de les millors del món.
La competició regular els ha condicionat gaire?
Ha estat costós i per aquesta raó no hi són el 100% de les federacions. Hi són la gran majoria, però algunes, per qüestions de calendari de competicions, no hi seran. Esperem que s’incrementi aquesta presència els proper anys.
Com va ser la I Setmana Catalana de l’Esport?
Es va fer dos anys després de crear la Unió Catalana de Federacions Esportives [denominació de la UFEC aleshores], hi van tenir presència 20 esports i la primera competició va ser un Catalunya-Portugal d’atletisme a l’estadi olímpic de Montjuïc. Va ser un esdeveniment promogut per Pompeu Fabra, que va ser el primer president de l’entitat, però ja no es va celebrar més perquè l’any següent va esclatar la Guerra Civil.
Quina és la rellevància actual de l’esport català?
Ara mateix tenim 14 seleccions reconegudes internacionalment que ens demostren que Catalunya, quan la deixen competir, ho fa amb els millors resultats. És una voluntat de reconèixer i reivindicar el paper que l’esport català pot tenir internacionalment.
I com es pot aconseguir?
Fa poc els bascos han aconseguit que el govern socialista de Madrid doni suport al reconeixement internacional de les seves seleccions. Catalunya podria ser un país esportiu i no ho és per la manca de voluntat política d’aquests últims anys. Nosaltres tenim 14 seleccions reconegudes i ja sabem què s’ha de fer i com. Ara ens falta la complicitat política del govern català perquè sigui capaç de negociar amb Madrid. Un ple reconeixement internacional de l’esport català tindria beneficis no només esportius, sinó també econòmics i d’influència mundial.
Com beneficiarà Girona aquest esdeveniment?
Suposarà un impuls evident per a la demarcació de Girona com a territori esportiu. Arribarem a uns 2.500 esportistes, la meitat dels quals vinguts de 25 països, però calculem que, pel cap baix, tindrem 50.000 persones a l’entorn de les nostres competicions, comptant també tècnics, federatius i espectadors. Això ha de servir per reivindicar Girona com a petit país esportiu.
És una forma, també, de desestacionalitzar el turisme?
És una bona oportunitat per impulsar l’economia del territori. A més, no centralitzem la competició en una única ciutat, sinó en 18 seus. És una oportunitat per al sector, perquè hi haurà més de 1.500 esportistes de fora, amb els seus responsables tècnics i federatius, que poden veure que aquest és un bon lloc per venir a entrenar-se fora de temporada, per exemple.
Quina importància té l’esport per a la nostra societat?
A Catalunya hi ha més de 750.000 persones federades. No hi ha cap altre col·lectiu més nombrós. Hem de concebre l’esport com a pilar fonamental del benestar modern.
Quina presència tindrà l’esport femení en aquest esdeveniment?
Hi haurà paritat en tots els esports. Tenim una implicació absoluta amb l’esport femení. Seguim els estàndards i els valors de l’olimpisme, que ja aplica la paritat en tots els esports.
Quins altres propòsits té la Setmana Catalana de l’Esport?
Estem capficats a ser capaços d’aconseguir que l’ús social del català millori en el nostre àmbit, que és molt divers i transversal. Farem un decàleg de bones pràctiques per millorar la pràctica del català en l’esport, en què hem detectat un desgast del seu ús els últims anys. Fabra va ser president de la nostra entitat perquè era la millor manera d’entrar a qualsevol casa, tant les dels rics com les dels pobres, d’una ideologia o d’una altra. L’esport no pot estar desconnectat ni de la cultura ni de la llengua. I la Setmana Catalana de l’Esport ha de servir per reivindicar que l’esport està al servei del país i la llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA