Societat

Comença el judici per la intoxicació del 2002 a Torroella de Montgrí per les coques de Sant Joan en mal estat

Al jutjat d'instrucció número 4 de la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) es farà avui la primera sessió del judici de faltes per la intoxicació de les 1.435 persones que l'estiu del 2002 van consumir coques de Sant Joan en mal estat, elaborades per una pastisseria de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). El judici va ser suspès el 12 de setembre passat després que el jutge considerés que hi faltava l'empresa asseguradora (Mútua Flaquera).

Durant les primeres sessions del judici compareixeran uns 400 perjudicats i està prevista la declaració del propietari de la pastisseria i únic imputat, Josep Gusó. Gusó s'enfronta a una pena de multa encara per concretar i al pagament d'una indemnització que pot superar els 120.000 euros.

Les declaracions dels testimonis, dels tècnics de la conselleria de Salut i dels perits proposats per les parts es realitzaran també més endavant i es preveu que durin dos dies. Els experts s'encarregaran d'aclarir com es va poder estendre la salmonel·losi fins a afectar 1.435 persones.
Entre els perjudicats hi havia veïns de Torroella de Montgrí, però també de 70 poblacions pròximes, de Barcelona, de les Balears, de Càceres, de la Corunya i de 12 províncies més. Els turistes no es van deslliurar de la salmonel·losi i hi va haver afectats de fins a nou nacionalitats. Tots van patir una gastroenteritis més o menys severa i 117 persones van haver de ser ingressades.

El cas més greu va ser el d'un veí de 72 anys de Serra de Daró (Baix Empordà), que va estar més d'un mes ingressat i va necessitar més de cinc mesos per recuperar-se, ja que el van haver d'operar d'unes fístules anals. A causa del repòs, a més, se li va agreujar una patologia crònica de tipus reumàtic.

A judici, cinc anys després
La intoxicació per les coques de Sant Joan de Torroella arriba a judici passats cinc anys des que van ocórrer els fets, després que al començament de l'any passat l'Audiència de Girona ordenés reobrir la causa que havia arxivat el jutjat de la Bisbal el juny del 2005.

Durant els tres anys d'instrucció del cas, la instructora va imputar tant el propietari de la pastisseria com els responsables de les dues empreses que li van subministrar els ous per fabricar la crema de les coques, Oufil Ovoproductos i Avícola de l'Estany.

Tot i això, les nombroses diligències practicades no van poder determinar el focus de la salmonel·losi i la jutge va decidir arxivar la causa, tot i que va admetre que la intoxicació va ser provocada per la crema elaborada a l'obrador de la pastisseria i que en l'esmentat procés hi va haver "pràctiques deficitàries" que denotaven "deixadesa".

La Fiscalia, el Servei Català de la Salut (SCS) i altres acusacions particulars van acceptar el sobreseïment respecte a les dues empreses, però van recórrer l'acte d'arxivament davant de l'Audiència de Girona respecte al propietari de la pastisseria, a qui consideren responsable d'una falta de lesions per imprudència. Altres afectats, per la seva banda, van demanar que es jutgés Josep Gusó per un delicte contra la salut pública.

L'Audiència de Girona, finalment, va decidir que el cas s'havia de reobrir com una falta i va assenyalar que, tot i que no se sàpiga amb exactitud com es va contaminar la crema de les coques, es van cometre una sèrie d'imprudències que van influir en el que va passar. Pel tribunal, existia relació directa entre la conducta "negligent" del denunciat i la intoxicació massiva i els seus efectes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.