Girona s’uneix a la xarxa de “Municipis agermanats pel vidre”
Es tracta d’una iniciativa de ’Ecovidrio’ per reconèixer aquest material i les poblacions que hi tenen una relació històrica
L’Ajuntament de Girona s’ha unit a la xarxa de “Municipis agermanats pel vidre”, una iniciativa impulsada per ’Ecovidrio’ amb l’objectiu de reconèixer aquest material i les poblacions que hi tenen una relació històrica. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha recollit aquest migdia la clau de vidre reciclat de la ciutat, símbol d’aquesta aliança simbòlica, en un acte en què han participat també el regidor de Neteja i Recollida de Residus, Eduard Berloso, i la gerent de ’Ecovidrio’ a Catalunya, Silvia Mayo. Es tracta d’una clau de talla única de 24 cm, fabricada de forma artesanal, a partir de vidre reciclat, pels mestres vidriers de la Real Fábrica de Cristales de La Granja.
L’acció té lloc coincidint amb la commemoració de l’Any Internacional del Vidre declarat per l’ONU aquest 2022 i busca comprometre els ajuntaments a potenciar la recollida selectiva dels envasos de vidre a través del contenidor verd, en un context marcat per la necessitat de fomentar la transició cap a un model circular.
“A Girona som líders en recollida selectiva de residus i un model de gestió i d’implementació de sistemes de recollida que és exemple per a altres ciutats. Amb aquesta adhesió, volem demostrar la voluntat i compromís de vetllar per fomentar el reciclatge del vidre i de la resta de residus a la ciutat”, ha destacat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.
Girona ha estat escollida com un exemple de ciutat vinculada històricament amb el vidre, ja que durant el moviment del Modernisme i del Noucentisme aquest material es va utilitzar repetidament per decorar alguns edificis i cases particulars. Una de les mostres d’aquesta pràctica es pot veure en les obres de l’arquitecte Rafael Masó, qui va fer ús dels vitralls en els seus dissenys, entre altres exemples.
Segons les últimes dades oficials de 2021, els ciutadans i ciutadanes de Girona van dipositar als contenidors més de 2.300 tones de residus d’envasos de vidre, que suposa una mitjana de 23 kilograms per habitant (equivalent a uns 80 envasos). La ciutat compta amb un total de 379 contenidors de vidre, una ràtio de 269 habitants per contenidor.
Fins ara, a més de Girona, s’han adherit a la proposta una trentena de localitats com Burgos, València, Lleó, Mataró, Llodio, Palma, El Prat de Llobregat, Màlaga, Alcorcón i el Real Sitio de San Ildefonso, entre d’altres.