Societat

Vallter i Vall de Núria preparen amb “optimisme” la nova temporada d’esquí

L’encariment energètic preocupa el sector de la restauració, que concentra més l’activitat per estalviar costos

Les esta­ci­ons d’esquí del Ripollès pre­pa­ren amb “opti­misme” la nova tem­po­rada d’esquí. Les enfa­ri­na­des de pai­satge dels últims dies con­fien que sigui la prèvia d’un any de neva­des, un fac­tor indis­pen­sa­ble per a l’acti­vi­tat. A Vall­ter 2000, que obrirà el 2 de desem­bre, han notat que hi ha ganes de neu. “La venda de for­fets de tem­po­rada està ani­mada, més que altres anys”, explica a l’ACN el seu direc­tor, Enric Serra. Serà un any sense res­tric­ci­ons de covid i també estarà mar­cat per l’enca­ri­ment de l’ener­gia. Un fac­tor que pre­o­cupa al sec­tor de la res­tau­ració. El pre­si­dent de l’Asso­ci­ació d’Hos­ta­le­ria del Ripollès, Fran Bar­roso, admet que s’estan fent ajus­tos, com ara obrir menys dies o menys hores, per “reta­llar ener­gia d’on sigui”.

Fal­ten pocs dies perquè les esta­ci­ons d’esquí del Ripollès obrin de nou, sem­pre que les con­di­ci­ons mete­o­rològiques acom­pa­nyin. Vall­ter 2000 pre­veu fer-ho el 2 de desem­bre. Enguany l’estació ha fet un pas més per la sos­te­ni­bi­li­tat, amb mesu­res com la subs­ti­tució gra­dual de canons de neu que neces­si­ten menys aigua i ener­gia. La fi de les res­tric­ci­ons també els per­met recu­pe­rar espais com el pícnic. Una de les nove­tats és l’ober­tura d’una ter­cera escola d’esquí i la incor­po­ració d’una empresa d’acti­vi­tats de mun­ta­nya. L’objec­tiu és ampliar l’oferta per a públic fami­liar davant l’aug­ment de la demanda de l’any pas­sat. “Tot­hom vol apren­dre a esquiar de 10 a 14 i ho volem apro­fi­tar al màxim”, afirma el direc­tor. La pandèmia, a més, ha des­per­tat un major interès per les acti­vi­tats de mun­ta­nya. “La gent vol sor­tir de la ciu­tat, fer esports a la mun­ta­nya i, quan ho pro­ven, no poden parar”, explica Joan Mas, direc­tor de l’escola Set­ca­ses Esquí que s’ins­tal·la a Vall­ter aquest any.

A nivell de res­tau­ració, també espe­ren tenir un “bon inici de tem­po­rada”. El res­pon­sa­ble d’aquest ser­vei, Car­les Hor­tet, deta­lla que han hagut d’apu­jar els preus un 10% per la inflació i la crisi energètica, però han recu­pe­rat les plan­ti­lles d’abans de la pandèmia perquè les pre­vi­si­ons son bones. “Ens pre­o­cupa que les famílies tin­guin menys pres­su­post però cre­iem que la gent espera poder viure una tem­po­rada amb plena nor­ma­li­tat i espe­rem que ens afecti el mínim pos­si­ble”, afirma.

Pel que fa als preus de for­fet, a Vall­ter s’ha apu­jat un 7% res­pecte l’any pas­sat, 2 euros en el for­fet estàndard. Ara bé, el seu direc­tor ho mini­mitza tot recor­dant que el 2014-2015 van fer una “bai­xada dràstica” del cost del for­fet perquè con­si­de­ra­ven que hi havia coses a millo­rar. L’estació ha fet impor­tants inver­si­ons des de lla­vors i ara, diuen, “es posen al nivell de preus” de fa vuit anys.

A Vall de Núria, les sen­sa­ci­ons per aquesta tem­po­rada també són “molt bones”. La res­pon­sa­ble de rela­ci­ons públi­ques, Ruth Bové, explica que estan ja rebent mol­tes con­sul­tes de com­pra de for­fets i de tem­po­rada. El tren cre­ma­llera reo­brirà el 2 de desem­bre i l’endemà, l’estació de mun­ta­nya amb el Parc Lúdic i les acti­vi­tats d’hivern. Si les con­di­ci­ons acom­pa­nyen també obrirà l’estació d’esquí. A nivell de millo­res, seguei­xen avançant en àmbits com l’eficiència energètica i la gestió de resi­dus. Aquesta estació també ha apu­jat el pack de for­fet i cre­ma­llera d’un dia, con­cre­ta­ment un 3%, un euro més res­pecte l’any pas­sat.

Al Port del Comte, pre­o­cu­pats per l’enca­ri­ment energètic

L’enca­ri­ment del cost energètic és un dels fac­tors que més pre­o­cupa aquesta tem­po­rada a l’estació del Port del Comte, ges­ti­o­nada per pri­vats. El seu direc­tor, Albert Este­lla, explica que el preu de l’ener­gia s’ha tri­pli­cat res­pecte l’any pas­sat. “Som una estació petita i costa de cobrir des­pe­ses”, admet. L’any pas­sat ja van aug­men­tar el for­fet un 5% i enguany, amb aquest con­text, l’apu­ja­ran un 8%. Con­cre­ta­ment, 3 euros en el cas del for­fet estàndard en tem­po­rada alta. “Som de les que con­servàvem el preu cada any però enguany ho hem apu­jat a la força” per l’aug­ment de cos­tos, afe­geix.

Si les con­di­ci­ons mete­o­rològiques acom­pa­nyen, espe­ren obrir a finals de novem­bre o prin­ci­pis de desem­bre. Pel que fa a la demanda, explica que la res­posta local està essent molt simi­lar a altres anys i a bon ritme. “La resta van molt més a última hora i espe­ren la pri­mera nevada”, pre­cisa. L’estació ha con­ti­nuat amb les millo­res per ser més sos­te­ni­bles i efi­ci­ents en àmbits com l’apro­fi­ta­ment d’aigua amb el des­glaç i el sem­brat de pis­tes per millo­rar l’esta­bi­li­tat i man­te­ni­ment de la neu, entre d’altres acci­ons.

La res­tau­ració fa ajus­tos per reduir la fac­tura energètica

El sec­tor de la res­tau­ració també es pre­para per una bona tem­po­rada d’esquí per l’arri­bada de visi­tants que volen tor­nar a gau­dir de la mun­ta­nya i la neu. L’enca­ri­ment energètic, però, és el fac­tor que més els pre­o­cupa. “Mirem molt les com­pres, les matèries pri­me­res i al final s’haurà de reper­cu­tir al cli­ent”, afirma el pre­si­dent de l’Asso­ci­ació d’Hos­ta­le­ria del Ripollès, Fran Bar­roso. De mit­jana els preus s’han apu­jat entorn d’un 9%, però cada cas és dife­rent, admet.

Arran de la pandèmia el sec­tor ha fet ajus­tos: “És un altre model, abans s’anava al bar quan un volia i ara s’hi va quan és obert”. Bar­roso explica que, si bé s’han recu­pe­rat les plan­ti­lles d’abans de la pandèmia, el que s’ha fet és con­cen­trar l’acti­vi­tat i obrir aque­lles fran­ges que s’espera que hi hagi més cli­ents. “Tenir el per­so­nal quan més falta fa i sigui ren­di­ble perquè, si no, no surt a compte”, remarca. Estal­viar el màxim d’ener­gia és una altra pri­o­ri­tat. “No estem par­lant de posar llums LED sinó d’apa­gar neve­res, forns i escurçar torns de cuina, s’ha de reta­llar ener­gia d’on sigui”, afe­geix.

Tan­car entre set­mana

Una part impor­tant dels esta­bli­ments hote­lers de la Cer­da­nya pre­veu tan­car entre set­mana i en períodes de menys ocu­pació amb la fina­li­tat d’estal­viar ener­gia. La pre­si­denta de l’enti­tat que els agrupa, Núria Vidal, afirma que la fac­tura dels sub­mi­nis­tra­ments s’ha mul­ti­pli­cat, com a mínim, per tres i que opten per aquesta mesura per tal d’evi­tar que sigui neces­sari haver de reper­cu­tir aquest cost als cli­ents. Així, les tari­fes s’han incre­men­tat lleu­ge­ra­ment i la idea és tan­car alguns espais i pres­cin­dir d’alguns ser­veis. Men­tre, esco­les d’esquí com Camp Base de Llívia (Cer­da­nya) han nego­ciat una reta­llada de bene­fi­cis per faci­li­tar que con­tinuïn les sor­ti­des de grups d’esco­lars, a més d’altres “estratègies” per fer front a l’actual situ­ació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.