Societat

La Generalitat ven per 503.000 euros l’antic Rex II, un dels dos hotels del llegat Anlló

El Mediterraneo no rep cap oferta i l’Ajuntament reclama començar a repartir ja els diners de l’herència intestada

La Generalitat ha venut per 503.000 euros l’antic hotel Rex II, que formava part del llegat dels germans Anlló de Sant Feliu de Guíxols. Dels vuit hotels de l’herència intestada, tan sols quedaven aquest i el Mediterraneo per vendre. En aquest cas, però, tot i que també se’n va convocar la subhasta, l’edifici del carrer Penitència no ha rebut cap oferta i ara sortirà a venda directa durant un any. El regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, no amaga que tot i que s’hagi pogut vendre el Rex II, la subhasta “arriba tard”. Saballs també reclama a la Generalitat que comenci a distribuir ja el milió d’euros del llegat Anlló que la Junta d’Herències va desencallar a principi d’any. Serà, de fet, la primera quantitat que es reparteixi.

Els dos germans ganxons, Joan i Francesc Anlló, van morir l'any 2002 sense família ni tampoc deixar testament. El procés per liquidar la seva herència intestada, que incloïa vuit hotels i diversos immobles, s'ha anat allargant en el temps. I de fet, encara hi ha propietats que no s'han venut.

Els hotels no van començar a sortir a subhasta fins al 2011, nou anys després de la defunció dels dos germans. Des d'aleshores, la Generalitat va vendre cinc dels edificis a través de licitació o bé de manera directa. De fet, a través d'aquesta última fórmula, una societat gironina va adquirir el Panorama -la joia de la corona del llegat- a finals del 2017 per 1,86 milions. 

Dels tres hotels que quedaven, un d'ells -l'antic Regente- es va acordar traspassar-lo a l'Agència Catalana de l'Habitatge perquè s'hi fessin pisos públics. Els altres dos edificis, que havien acollit els hotels Mediterraneo i Rex II, són els que han sortit a subhasta aquest dijous, juntament amb una trentena més d'immobles d'arreu de Catalunya procedents d'herències intestades. A banda dels hotels, el llistat també incloïa dues propietats més -uns baixos del carrer Jacint Verdaguer- que també formaven part del llegat dels Anlló. 

De totes les finques, però, tan sols n'hi ha hagut una que s'hagi venut: l'antic hotel Rex II. Situat al carrer Joan Maragall, el seu preu de sortida era de gairebé 489.000 euros. A la subhasta d'aquest matí, que s'ha fet a Barcelona, l'edifici s'ha acabat adjudicant per 503.464 euros. 

Ni el Mediterraneo (amb un preu de sortida de 384.900 euros) ni tampoc els altres dos locals de Sant Feliu de Guíxols han rebut cap oferta. Després que hagin quedat deserts, i com preveu la Llei de Patrimoni, tant l'edifici del carrer Penitència com els dos baixos sortiran a venda directa durant un any. 

"Arriba tard"

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, però, no amaga que amb el llegat dels Anlló s'ha anat tard. "Ara que ha arribat la venda del Rex II, benvinguda sigui; però aquesta subhasta es podria haver fet molt abans", diu el regidor d'Urbanisme, Josep Saballs, que recorda que l'última vegada que la finca va sortir a licitació "va ser ara ja fa cinc anys". 

Sobre l'antic hotel Mediterraneo, el regidor admet que per a ell "no és cap sorpresa" que l'edifici hagi quedat desert. Perquè, de fet, no compleix les condicions d'habitabilitat per poder-lo reconvertir en pisos. I aquí, Saballs lamenta que, en paral·lel a la devaluació que ha patit el llegat dels Anlló durant tots aquests anys, hi ha també el fet que encara no s'ha repartit res dels diners que s'han obtingut per la venda de l'herència intestada. 

A principis d'any, la Junta d'Herències va acordar repartir 1 milió del llegat entre els Departaments de Drets Socials i Cultura, perquè els distribuïssin a les entitats del municipi. Entre les que tenien previst optar-hi hi havia la Fundació Asil Surís, l'associació el Casino dels Nois o la Fundació Carmen Thyssen (que impulsa el futur museu al Monestir). 

"Des de la primavera en ençà, però, no s'ha repartit res", critica Saballs. De fet, el regidor també lamenta que, durant tots aquests anys, el manteniment de les antigues finques dels Anlló i la despesa que han generat -per exemple, amb impostos- ja s'han anat "menjant els recursos" que s'havien obtingut amb les subhastes i la venda de part del llegat. "És una llàstima", conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.