Societat

L'Ajuntament convida els veïns a capturar ells mateixos els animals abandonats

El Centre d’Acollida d’Animals de Companya (CAAC) de Barcelona fa anys que està a vessar, i les negociacions per a les futura gossera i gatera metropolitana estan encallades. El resultat és que els serveis municipals que abans s’oferien per capturar els animals abandonats als carrers, patis interiors o solars de la ciutat ara ja quasi no es duen a terme. Des de la mateixa gossera municipal es suggereix als veïns que capturin ells mateixos els animals sense amo i els lliguin fins a esperar la recollida.

Tradicionalment, quan un ciutadà telefonava al servei d’acollida d’animals avisant d’un gat que corria pels patis interiors, sense amo, embrutant o miolant, l’Ajuntament hi enviava una brigada especialitzada i se’n feien càrrec. Deixaven una gàbia amb menjar en el pati fins que la bèstia queia a la trampa i el recollien. “Ara aquest servei ja no es pot fer perquè estem a vessar”, responen des de la gossera quan un veí truca exposant el cas d’un animal que molesta i que està sense identificar.

En el cas dels gossos abandonats, la resposta és encara mes surrealista. “Primer miri d’agafar el gos i, quan el tingui fermat, telefoni a la Guàrdia Urbana i aquesta ens avisarà a nosaltres” responen a la gossera amb la màxima amabilitat per evitar que el comunicant s’enfadi.

En el cas dels veïns que telefonen queixant-se per gats abandonats, ja només els donen consells de sentit comú i fórmules per espantar els animals perquè no tornin, en lloc d’intentar recollir-los.

Tot i l’evident massificació de la gossera de Collserola. hi ha qui discuteix que estigui a vessar i opina que encara hi cabrien més animals, segons un portaveu de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. El centre manté una mitjana mensual de 140 gossos i 150 gats. L’índex de saturació es pot mesurar amb la dada que per a gossos hi ha 112 gàbies i per tant alguns han de compartit estatge. I sort en té, l’Ajuntament, de les adopcions i de les tuteles temporals, que ajuden a esponjar les instal·lacions de la gossera. Les “tuteles temporals” i custòdies externes dels animals els permeten viure durant un temps a casa d’algun voluntari.

El CAAC també s’ha de fer càrrec dels animals procedents dels desnonaments judicials, i els que mantenen les persones amb síndrome de Diògenes, que, a més de porqueria, acumulen sovint animals als seus pisos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.