Societat

NÚRIA GIOL

PRESIDENTA D’ÒMNIUM GIRONÈS

“Cal tornar als orígens de llengua, cultura i país”

“La cohesió social no és res més que treballar junts; no pots pretendre que tothom faci el que tu dius”

“L’ús social ha baixat molt i no hem de cedir; els catalanoparlants no hem de canviar de llengua”

“Cal col·laborar amb associacions que no ens toquin tan de prop, per exemple amb les de nouvinguts de l’Amèrica del Sud, i això és més difícil”

Hi ha una idea que m’obsessiona molt, i és que hem de ser un sol poble; hem de trobar un encaix

El 30 de novembre va ser escollida nova presidenta d’Òmnium Cultural al Gironès. Núria Giol , un referent de l’independentisme a la ciutat de Girona, agafa el relleu de Sergi Font, que deixa el càrrec després de set anys al capdavant d’Òmnium Gironès.

Com afronta la nova etapa?
És un gran repte. Òmnium te molts projectes que no es veuen però que són molt importants per al país i és molt il·lusionant. En Sergi Font ha deixat el llistó molt alt i no deixa que el càrrec em fa respecte.
Després de molts anys estant al darrere, en l’organització, fa també un pas al davant.
Per una banda em fa il·lusió i, per l’altra, ho faig per responsabilitat; vaig pensar que ho havia de fer. Cada dos anys es renova la meitat de la junta. Al novembre hi va haver una renovació parcial de la junta que d’aquí a un any s’ha de tornar a presentar. M’ho plantejo en certa manera com una transició d’un any, de valorar i de pensar. M’acompanyen dos vicepresidents molt potents, que són la Rosa Gil i en Robert Carreras. Ens hem plantejat repensar el que estem fent perquè molts cops actuem per inèrcia del que s’ha fet sempre. Intentem millorar-ho o potser hi ha projectes que s’han de deixar fer o que els cal una renovació. Estem en un moment molt important de canvi.
Assumeix la presidència d’una entitat en un moment en què també està molt qüestionada?
Estic força alineada amb el pensament del president, Xavier Antich. La gent es queda amb els titulars i no llegeix més enllà. No és un enfrontament amb l’Assemblea. Són dues maneres de fer diferents i són dues entitats amb funcions diferents. Si l’ANC vol que la resta d’entitats li donem suport, parlem-ho, consensuem i decidim entre tots. Òmnium aposta per la cohesió social, que no és res més que treballar en xarxa, treballar junts. I en el junts deixes i poses. No pots pretendre que tothom faci el que tu dius.
Es planteja repensar accions i projectes que es feien per inèrcia. Algun exemple?
Hi ha un projecte d’Òmnium que és l’Arrelarreu contes. És un projecte d’aprenentatge i servei comunitari dut a terme amb estudiants de les aules d’acollida de secundària. La persona que ho portava fins ara per necessitats familiars no hi és, doncs és un dels projectes per repensar. Entre els voluntaris costa trobar gent perquè es fa als matins. S’han fet sempre d’una determinada manera, doncs potser és el moment de donar-hi una volta i adaptar-los. Són projectes com el Vincles, que es va presentar a principis de mes, que uneix llengua, cohesió social, educació i nouvinguts. Òmnium té dues prioritats: cohesió social i llengua, l’ús social de la qual ha baixat molt. I el missatge és que tots els catalanoparlants no hem de canviar de llengua; en no fer-ho ja exercim de voluntaris.
Algun projecte de futur?
Hi ha un projecte que m’agrada molt, que és la iniciativa de l’ Escola de Formació Guillem Agulló . És molt interessant perquè és una escola de formació en el pensament, teòric i pràctic, adreçada a joves organitzats, que formin part de caus, joventuts de partit, organitzacions juvenils com ara La Forja o del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, perquè siguin els líders del futur. Les entitats veiem que tenim voluntaris i gent molt gran, calen relleus. A Girona ens proposem fer com a mínim dos dels itineraris que té l’Escola. Però no ho farà Òmnium sol. Cal parlar-ho i posar-se d’acord amb la Forja o el SEPC... Òmnium oferirà els ponents i els mitjans.
A Girona han sorgit iniciatives de caire privat com ara El Foment d’Impuls a la Cultura Catalana. Quan diu treballar en xarxa es refereix també a buscar complicitats?
Treballar en xarxa vol dir que no hem d’estar sols, sinó treballar sempre amb totes les altres entitats. Perquè si sumes sempre arribes a més. I tot està molt lligat. Amb El Foment sí que fem col·laboracions. Ara hem de parlar amb vista a l’any vinent de nous projectes. Però sobretot cal treballar en xarxa amb entitats que no ens toquen tan de prop, i això és el que és més difícil. Per exemple, amb associacions que aglutinen els nouvinguts de l’Amèrica del Sud; hem d’intentar col·laborar amb les activitats que porten a terme. Hi ha una idea que m’obsessiona molt, i és que hem de ser un sol poble però no una societat separada. I hem de trobar un encaix entre tots. No hem de cedir amb la llengua, evidentment, però cal trobar un equilibri. Òmnium hi ha treballat molt fent feina de formigueta. Cal tornar als orígens de llengua, cultura i país.
Hi ha judicis pendents. La repressió encara hi és
Òmnium hi serà sempre. No els hem deixat mai sols i seguirem fent el mateix. Els continuarem donant suport, per descomptat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona