Banyoles no oblida la tragèdia de la guerra de Bòsnia
El fotoperiodista Gervasio Sánchez hi exposa la sèrie fotogràfica ‘Sarajevo, guerra i pau’
Algunes de les imatges que van fer adonar el món del drama que es vivia a Bòsnia –i en concret a la seva capital, Sarajevo– durant la guerra dels Balcans en la dècada dels noranta les va captar Gervasio Sánchez, un dels fotoperiodistes de més prestigi de l’Estat espanyol. Al cap d’uns anys, el reporter cordovès va tornar als escenaris que havia immortalitzat i els va fotografiar de nou, ara pacificats, però amb les cicatrius físiques i emocionals ben visibles. Sempre que va poder, va rescatar també per a la segona foto la gent que apareixia en la primera. El resultat va ser un muntatge de contrastos, mostrant l’abans i el després, titulat Sarajevo, guerra i pau, una exposició colpidora que es pot veure a Can Tarradas de Banyoles fins al 24 de febrer.
En total hi ha 25 parelles de fotografies en què l’autor buida no només una feina professional. “La guerra de Bòsnia i Hercegovina és una part inqüestionable de la meva vida professional i personal; segueixo somiant en els continus bombardeigs i veient la por als rostres dels seus habitants malgrat que ja fa trenta anys del seu esclat.” Es calcula que en aquella guerra desigual hi van morir o van desaparèixer uns 250.000 bosnians, dels quals molts eren menors. Només a Sarajevo van perdre la vida uns 1.600 nens i joves.
Com altres punts del país, Banyoles va acollir famílies que havien fugit d’aquell conflicte i es va crear l’associació Col·lectiu Bòsnia del Pla de l’Estany per facilitar-los l’estada. Precisament d’aquell periple tractarà una de les activitats organitzades amb motiu de l’exposició, el col·loqui De Bòsnia a Banyoles, 30 anys després (Museu Darder, 23 de febrer, 19 h), amb la participació de testimonis directes.
Anteriorment (Museu Darder, 26 de gener, 19 h) L’impacte de la guerra en la literatura i el cinema, a càrrec de Snezana Andelic. Aquesta bosniana establerta a la ciutat de l’estany oferirà un recorregut virtual pels principals títols literaris i cinematogràfics que han reflectit l’experiència traumàtica de la guerra de Bòsnia i Hercegovina.
L’aprofitament de Can Tarradas
Sarajevo, guerra i pau està instal·lada a Can Tarradas, una antiga botiga de mobles adquirida per l’Ajuntament fa dos anys. De moment l’han destinat a exposicions de petit format, com aquesta de fotografies de Gervasio Sánchez, i només se n’ha utilitzat la planta baixa, accessible des de dos carrers. No existeix un pla d’usos per a Can Tarradas (circumstància que els grups de l’oposició retreuen de tant en tant a l’equip de govern), però el recent anunci que serà la seu de la col·lecció de pintures Gimferrer dona una bona pista al respecte. De Can Tarradas se’n sol conèixer només l’esmentada planta baixa, però l’edifici té unes plantes superiors que no només poden ser espais expositius, sinó que poden ser l’escenari de diverses activitats, presumiblement de caire cultural.