Societat

"No hi ha solució si no tiren l'edifici a terra"

La notícia del lector

Solucions i amb caràcter d'urgència. Els veïns del barri del Bon Pastor de Barcelona ja fa anys que es repeteixen aquesta consigna quan passen per davant del SES Cristòfol Colom, que imparteix estudis d'ESO. La façana clarament deteriorada d'aquest centre, inaugurat l'any 1931, no és l'única evidència que alguna cosa no acaba de rutllar en el seu funcionament.
El sostre caigut en alguna sala de l'edifici, els forats a la façana, les deficiències en la il·luminació i la calefacció i una llarga llista de desperfectes han conduït molts pares del barri cap a la desconfiança i alguns, com la Paquita Delgado, que és la presidenta de l'Associació de Veïns del Bon Pastor, asseguren que "el deteriorament físic de l'escola avança lligat al deteriorament sociològic, ja que la majoria de pares que poden escollir acaben portant els seus fills a d'altres centres fora del barri del Bon Pastor".

Des del seu punt de vista, la deixadesa del centre ha arribat a tal nivell que "l'única solució és enderrocar-lo i replantejar-lo perquè pugui seguir funcionant". Està convençuda que qualsevol altra solució acabarà resultant "més costosa i menys eficient" que l'enderrocament. A més, els veïns també reivindiquen que es replantegi l'enfocament del centre. La seva proposta passa per enfocar-lo als cicles formatius, que són una de les necessitats del barri.

La Carme Blasi és la directora del SES públic Cristòfol Colom des de fa 23 anys i té clar que el projecte de rehabilitació de l'edifici és "fonamental", si es pretén que el centre "funcioni com un ens integrador". L'any 1992 el Cristòfol Colom tenia dues línies d'ESO, però molts alumnes es van donar de baixa i, des de fa sis anys, el centre acull una única línia en què pràcticament el 70% dels alumnes són d'ètnia gitana.

La directora està convençuda que el futur d'aquesta secció d'educació secundària passa per atreure nou alumnat i, en aquest sentit, "la imatge de deixadesa de les instal·lacions són un impediment important". Les últimes reformes de gran envergadura que ella recorda daten de fa més de 20 anys, quan es va reparar el sostre i la calefacció. Després d'això assegura que només s'ha fet alguna reparació de caràcter molt puntual, com ara les dutxes.

Projecte de rehabilitació
Des del Consorci d'Educació de Barcelona, l'ens públic de caràcter associatiu entre la Generalitat i l'Ajuntament per a la gestió en matèria educativa, són conscients de la situació de deixadesa que viu el SES Cristòfol Colom i, de fet, amb vista al mes de desembre ja està previst començar a solucionar alguns problemes urgents com el mal funcionament de la calefacció o la reparació de les tanques del pati. A més a més, de cara al 2008 ja hi ha aprovada una partida pressupostària de 300.000 euros per rehabilitar l'edifici fins on sigui possible.

De tota manera, el projecte encara està en fase embrionària i no se sap si es faran canvis en la línia educativa del centre per tal d'ampliar-ne l'oferta.

Aquesta informació ha estat elaborada gràcies a la col·laboració de Paquita Delgado, del Bon Pastor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.