Banyoles senyalitza edificis emblemàtics i cases de personatges il·lustres per recuperar la memòria col·lectiva
La muralla medieval, l’antiga estació del Tren Pinxo i la casa de metgessa Cecília Marín, entre les deu primeres plaques
Banyoles comença a senyalitzar edificis emblemàtics i cases on van viure personatges il·lustres amb l’objectiu de recuperar la memòria col·lectiva i el passat de la ciutat. El projecte ’Memòria de Banyoles’, que va néixer a l’octubre, ja ha posat nom a les primeres deu plaques. Allò que hi apareix s’ha triat per votació popular. Les plaques es posaran, per exemple, a dues de les antigues portes de la muralla medieval, allà on hi havia l’estació del Tren Pinxo, a les cases de la primera metgessa gironina Cecília Marín i del compositor Martirià Font, o al lloc on va ser assassinat el dirigent republicà Josep Toribi de Ameller Hysern. ’Memòria de Banyoles’ començarà a caminar diumenge amb una ruta inaugural que resseguirà els diferents espais.
A finals d’octubre, l’Ajuntament de Banyoles va obrir un procés participatiu per decidir les deu primeres plaques commemoratives que han de permetre identificar i recordar la importància que aquest espai ha tingut en la història de la ciutat, ja sigui perquè hi va viure una persona significativa, va ser un lloc representatiu o hi va succeir un fet rellevant.
Més de 200 persones van participar en el procés participatiu que ha permès escollir les deu primeres plaques que es presentaran aquest diumenge. Cinc corresponen a espais de la ciutat, i cinc més, a persones. Concretament, se’n col·locaran a dues de les antigues portes de la muralla medieval (la de Sant Martirià, al carrer Mercadal, i la Porta dels Turers, al carrer del mateix nom); a l’antiga estació del carrilet, conegut popularment com el Tren Pinxo; a l’antic Teatre Principal, a la plaça del Teatre; a l’Ateneu, a la plaça Major, i al desaparegut Hotel Flora, a la plaça dels Turers .
🗣️Escollides per votació popular les deu primeres plaques de ‘Memòria de #Banyoles’ per recuperar la memòria col·lectiva i la història de la ciutat.
— Ajuntament Banyoles (@AjBanyoles) January 24, 2023
👉 S’inauguraran aquest diumenge amb una ruta comentada que començarà a les 12 del migdia davant de l’Ateneu, a la plaça Major. pic.twitter.com/Os3GxvzKhu
Pel que fa a personatges rellevants de la història de la ciutat, se senyalitzarà el lloc on va ser assassinat el dirigent republicà Josep Toribi de Ameller Hysern i a quatre cases on van viure personatges il·lustres. Són les de l’escriptor Jaume Farriol; la de la primera dona que va exercir la medicina a les comarques gironines, la metgessa Cecília Marín; la del músic i compositor Martirià Font, de qui se’n celebra el centenari del naixement, i la de la primera regidora de l’Ajuntament, Maria Banal.
El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha destacat que “com que la memòria és fràgil i volàtil impulsem aquest projecte amb l’objectiu de recuperar i fixar aquells fets, llocs o personatges rellevants de la història banyolina”. “Es tracta d’un autèntic llibre obert a la via pública mitjançant el qual donar a conèixer a banyolins i visitants de totes les edats aquells indrets o personatges destacats que sinó fàcilment caurien en l’oblit o passarien inadvertits”, ha afegit.
Un projecte viu
’Memòria de Banyoles’ és un projecte viu que creixerà cada any amb el nombre d’espais senyalitzats. A més, també vol homogeneïtzar les senyalitzacions commemoratives que es facin d’ara en endavant a la ciutat i fer-les perfectament identificables a simple vista.
El disseny del projecte s’ha encarregat a l’estudi banyolí Enserio, integrat per Ferran Rodríguez i Miquel Amela, els quals en aquesta ocasió han comptat amb la col·laboració dels arquitectes Pau Sarquella i Carme Torres. La proposta dels dissenyadors presenta les plaques com a cartel·les d’una exposició a l’aire lliure. Són peces de formigó de 21x15 centímetres, que segons destaca el consistori, “seran visibles sense ser agressives i que se situaran a mitja altura, precisament seguint aquesta idea de cartel·la i també per criteris d’accessibilitat”.
La informació que s’hi plasma és sintètica, però es podrà ampliar en un futur al web de Cultura Banyoles , on hi figurarà la relació i ubicació de les plaques, que es numeraran per ordre d’inauguració. Les plaques de ’Memòria de Banyoles’ s’inauguraran aquest diumenge a les 12 del migdia amb una ruta comentada que s’iniciarà a la plaça Major, davant l’edifici de l’Ateneu.