Societat

El patinet, primer maldecap cívic al centre de Figueres

Una de cada quatre accions dels agents de convivència té relació amb l’ús d’aquests vehicles a la via pública

Una de cada quatre actuacions dels agents de convivència de Figueres des que es va posar en marxa aquest cos han estat pel mal ús de patinets elèctrics. L’Ajuntament va incorporar al juny nou persones al servei, i fins al desembre han fet 398 actuacions, de les quals 103 han estat advertiments relacionats amb aquests vehicles de mobilitat personal.

En els primers sis mesos de funcionament, han fet unes 400 actuacions. D’aquestes, la gran majoria (156) estan relacionades amb el mal ús de vehicles de mobilitat personal, entre els quals el patinet elèctric és el que els ha donat més maldecaps. El vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, es mostra satisfet per la col·laboració entre els agents i la Guàrdia Urbana per frenar l’incivisme en l’ús dels patinets elèctrics: “Hem posat moltíssimes denúncies, i entre els dos cossos hem fet molta pressió.” En concret, els agents cívics han fet 103 intervencions per advertir i informar les persones que circulaven amb aquests vehicles fora dels llocs permesos. També han fet 47 actuacions per l’ús de bicicletes en espais no autoritzats, i sis més per fer-ho amb patinets convencionals.

D’altra banda, han intervingut en 46 casos per consum d’alcohol o drogues a la via publica; en 23 per indigents i persones que demanaven diners; en 18 per vehicles mal estacionats que impedien el pas, i en 13 per problemes relacionats amb els residus. En els darrers mesos, patrullen pels carrers del centre a la tarda i a l’hora del tancament dels comerços per evitar furts i robatoris, que segons els botiguers darrerament havien augmentat, especialment als establiments de roba.

El servei es va posar en marxa a principis de juny del 2022 a través del Programa Treball i Formació, impulsat pel SOC i el Fons Social Europeu per contractar i formar persones en situació d’atur. El contracte té una durada d’un any i l’Ajuntament es fa càrrec d’un terç del cost de la contractació del personal. En un principi, l’equip estava format per nou persones i s’anomenaven “serenos”, perquè feien diversos torns des del vespre fins a la matinada. Amb els mesos, però, alguns s’han incorporat al mercat laboral i s’han hagut de redefinir els horaris, que ara van de les dues del migdia a les nou de la nit. Els agents van uniformats de color groc i la seva feina és “advertir” aquells que vulneren l’ordenança de civisme i convivència. A més, estan connectats per ràdio amb la Guàrdia Urbana i l’avisen en cas que calgui la seva intervenció. “En definitiva, ho podríem resumir dient que ells criden l’atenció quan algú no es porta bé”, diu Pere Casellas, que celebra els resultats del projecte i avança que s’hi tornaran a presentar.

LA XIFRA

156
actuacions
dels agents de convivència han tingut relació amb l’ús indegut de patinets i bicicletes a la via pública.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona