Societat

Blanes, amb les dones de la segona República

La projecció del documental ’Pioneres’ ha volgut ser un recordatori i homenatge el treball de les primeres dones universitàries entre el 1931 i el 1939

Blanes ha recordat les primeres dones universitàries de la II República amb el film Pioneres, a càrrec del Centre d’Estudis Avançats de Blanes-Centre Superior d’investigacions Científiques (CEAB-CSIC). La seva directora, Lala Gomà, va assistir divendres a la projecció seguida per un cinefòrum amb científiques del CEAB que també són pioneres, com Iosune Uriz i Ma Àngels Puig.

Pioneres. Dones Universitàries de la Segona República està dedicat a aquelles dones catalanes que van ser pioneres en els estudis universitaris (Filosofia i Lletres i Ciències) durant el període entre la Segona República i el final de la Guerra Civil, és a dir, entre el 1931 i el 1939. Un període efímer, que ara una altra dona s’ha encarregat de reivindicar amb aquest treball estrenat l’any passat al programa de TV3 Sense Ficció. Per tant, esdevé un sentit homenatge que reivindica la igualtat de les dones en tots els camps. Aprofundeix en la vida de nou d’aquestes dones pioneres a través dels testimonis de les seves famílies llevat d’una, Elisa Sola, que quan es va rodar el treball tenia 106 anys. És doncs un homenatge a Eulàlia Presas, Elisa Sales, Carmina Pleyán, Dolors Pomar, Maria Bernet, Carme Picart i Margarita Figueres, que van estudiar diferents branques de Filosofia i Lletres. Per la seva banda, Maria Vilà Clé i Dolores Álvarez Castrillon van estudiar Ciències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.