Naiara Burke, premi a la millor cançó dels ’Recvll’ de Blanes
És la primera edició que els guardons compten amb aquesta categoria
S’han duplicat les obres presentades respecte a la darrera edició
La periodista d’El Punt Avui, Gemma Busquets Ros, premiada en la categoria de retrat literari
Els guanyadors de la 59a edició dels premis Recvll de Blanes han estat Núria Martí, per la millor obra de narrativa curta; Josep Masats, per la millor poesia; Laura Masmiquel, premi a la millor obra teatral; Gemma Busquets Ros, en la categoria de retrat literari i Jaume Planas, pel premi de periodisme. Les obres presentades als Recvull s’han duplicat respecte a la darrera edició, passant de 56 a 93.
La novetat d’enguany ha estat la categoria afegida a les cinc de què ja disposaven els premis; es tracta de la de cançó inèdita i en català, que ha guanyat la blanenca Naiara Burke. Ho ha fet amb Poder viure’t, dedicada a la seva professora de música Cristina. “Era el meu referent i la persona que em va formar i transmetre la passió per la música”, ha detallat. Després que morís de càncer, Burke va voler canalitzar el seu dolor a través d’escriure la seva primera “cançó professional” que, diu, “és un himne cap a ella i també un comiat”.
Categories
Pel que fa a la categoria de narrativa breu, la guanyadora ha estat Núria Martí Constans amb El món dels vius. És mare de Laura Masmiquel Martí, qui ha guanyat el premi a la millor obra de teatre amb Mel. “Guanyar totes dues és un orgull doble”, han expressat les gironines, que han revelat que era la primera vegada que es presentaven a un mateix concurs literari. Tot i que no comparteixen estil, són les primeres lectores una de l’altra i s’assessoren.
El premi a la millor poesia l’ha guanyat Josep Masats Safont de Mollet del Vallès amb Gata.cat; el de millor retrat literari ha estat per la periodista d’El Punt Gemma Busquets Ros de Banyoles amb Emma de Miranda. El secret de la dansarina , on ha fet “una feina detectivesca per tornar el personatge a la vida”. Era una ballarina de dansa clàssica espanyola amb acadèmia a Barcelona i casa a Sant Feliu de Guíxols. Per últim, el guardó en la categoria de periodisme se l’ha endut Jaume Planas Perxachs de Blanes amb ’La vida als marges’, on parla de ciutadans en situació de vulnerabilitat.
Dotació econòmica
La dotació econòmica de cada premi ha estat de 2.500 euros pel de Narració Joaquim Ruyra, 2.000 euros pel de Teatre Josep Ametller, 1.500 euros per la Poesia Benet Ribas, 800 euros pel premi Retrat Literari Rafel Cornellà - Joaquim Abril i pel premi Periodisme Salvador Reynaldos i 500 euros per la Cançó en Català. En total, s’han presentat 25 narratives breus, 25 obres teatrals, 18 poesies, 13 retarts literaris, 6 treballs periodístics i 6 cançons.
Aquesta edició s’han presentat el doble d’obres que l’any passat, passant de 56 a 93; amb la participació d’autors d’arreu de Catalunya, però també set de València i sis de les illes Balears. El president de la Fundació Premis Recvll, Salvador Roca, ha destacat “l’èxit” de participació que diu que “es recupera després de la pandèmia”. Per la seva banda, la presidenta dels premis, Maria Mercè Roca, ha explicat que l’any que ve, pel 60 aniversari dels premis, es farà “una gran festa”.
Durant l’entrega dels premis, la cantant i dramaturga Odile Arqué i la guitarrista Chiara Gianni han ofert tres actuacions dedicades a la figura de Jaume Vidal Alcover, coincidint amb el centenari del seu naixement. A més, alumnes de diferents nivells d’aprenentatge de l’oficina de català de Blanes han estat els encarregats de llegir els fragments de les obres guanyadores.
A l’acte, que ha acabat poc abans de les dues del migdia, hi han participat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe Irigoien; el president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Camps; el conseller comarcal de Cultura, Pere Fernández i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa.
Recvll és una revista mensual de Blanes, publicada en català des de 1920. Els premis Recvll són un concurs periodístic i literari en català que celebra anualment al març. Troben el seu origen en la Festa Anyal que la revista blanenca va organitzar el 1952 en honor de Sant Francesc de Sales.