Societat

Acord “històric” per incrementar les tarifes dels serveis socials un 9% en dos anys

Campuzano signa el pacte assolit amb les patronals i els sindicals, que també inclou una millora salarial dels treballadors

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i les patronals i sindicats del sector del servei d’atenció a les persones han signat aquest dijous un acord que qualifiquen “d’històric” i que inclou la millora de les condicions laborals dels treballadors i l’increment d’un 9% en dos anys de les tarifes dels serveis, un augment dels preus molt reclamat des de les empreses del sector.

En concret, el pacte fixa per aquest 2023 un augment del 4% de les tarifes dels serveis i un pagament extraordinari equivalent al 2% per poder fer front a l’increment de costos energètics. Per al pròxim 2024, el govern es marca el compromís d’incrementar els preus un 5% de mitjana. Els àmbits dels serveis als quals fa referència l’acord són el de la gent gran, la discapacitat, la salut mental, la infància i l’adolescència, l’acolliment i l’adopció, l’atenció precoç, el suport a l’autonomia, les drogodependències, VIH/sida i les tuteles.

La signatura de l’Acord sectorial de bases per a la construcció d’un sistema de serveis socials propi de Catalunya s’ha fet aquest dijous a la conselleria de Drets Socials, amb Campuzano i representants de CCOO i UGT i de vuit patronals del sector, entre les quals La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA). Campuzano ha assegurat que es tracta de “construir un sistema català de serveis socials” on en el centre del sistema“ hi té molta rellevància la societat civil, els sindicats i les empreses”.

Des de La Confederació, el seu president, Jordi Roman assegura que és un “fita de futur per millorar l’atenció a les persones més vulnerables, perquè no hi hagi cap servei infrafinançat i acostar-se a l’equiparació laboral entre la funció pública i privada”. Des d’ACRA també qualifiquen el pacte d’“històric” i, segons la seva presidenta, Cinta Pascual, representa un “full de ruta que marcarà un abans i un després del sector”.

Tot just fa tres mesos, les patronals de les residències i centres de dia que atenen persones grans o en situació de dependència expressaven el seu malestar perquè en els pressupostos del departament de Drets Socials només es contemplava un increment del 4% de les tarifes públiques dels serveis, cosa que consideraven insuficient sobretot per l’elevat increment de costos derivat de l’alta inflació.

L’acord, que suposa una inversió per part de la Generalitat de 238,6 milions, és el “primer pas” per equiparar el sistema de serveis socials amb el de la salut o l’educació, també pel que fa als salaris dels prop de 50.000 treballadors del sector, a més, renovar la Cartera de Serveis, que no s’actualitzava des del 2007. També preveu incrementar un 15% les prestacions econòmiques vinculades a les persones en una situació de dependència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC