Societat

Badalona obre la porta al món de l’alta gastronomia

El xef Dídac Alcoriza es posa al capdavant del restaurant gastronòmic de l’hotel Marina del port badaloní

Del 8 a l’11 se celebra la novena edició del festival gastronòmic a Barcelona, aquest cop a la plaça de Catalunya

Bada­lona demana pas en l’alta gas­tro­no­mia i ho fa amb el xef Dídac Alco­riza al novíssim res­tau­rant Tas­ta­vents de l’hotel Marina Bada­lona, a l’entrada del port espor­tiu. El Tas­ta­vents –que obre només dijous, diven­dres i dis­sab­tes a la nit– és a la ter­cera planta d’aquest hotel, la dar­rera incor­po­ració de la cadena Salles Hotels, amb unes vis­tes espec­ta­cu­lars al port, al mar i al pas­seig marítim. Dídac Alco­riza, que ha tre­ba­llat, entre d’altres, a El Bulli i el Reno i ha for­mat part de l’equip de cuina de l’hotel Arts, va ser sots­xef dels Mar­riot Hotels i xef exe­cu­tiu a Euros­tars Hotels i a l’hotel Casa Fus­ter, entre d’altres llocs, també és el res­pon­sa­ble de la cuina del Tela Mari­nera (el res­tau­rant que és als bai­xos del mateix hotel, al qual es pot entrar des del car­rer) i de la ver­mu­te­ria El Fanal, també a l’hotel, a la qual es pot entrar, en aquest cas, pel pas­seig marítim. Alco­riza té al seu cos­tat el xef de Vila­nova i la Geltrú José Man­si­lla. Tots dos ofe­rei­xen una cuina de base medi­terrània però sofis­ti­cada feta, sobre­tot, amb pro­duc­tes de tem­po­rada i de pro­xi­mi­tat (expli­quen que mol­tes de les ver­du­res, i sobre­tot els tomàquets, els con­reen en exclu­siva i de forma ecològica en un hort de Cabrera de Mar). La novíssima cuina –a la que com­pa­ren amb un Fer­rari– té unes vis­tes espec­ta­cu­lars sobre el port bada­loní i Sant Adrià del Besòs. El Tas­ta­vents ha obert aquest mes de maig, per tant, par­lem d’un res­tau­rant novíssim que obre la porta a l’alta gas­tro­no­mia a Bada­lona.

A Bar­ce­lona la notícia és que un xef molt reco­ne­gut ha obert un nou local. Es tracta de l’esta­bli­ment del francès assen­tat a Bar­ce­lona Roman For­nell, un local que es diu Azul Roof­top Bar­ce­lo­neta, amb una espec­ta­cu­lar vista al mar, en aquest cas, del port de Bar­ce­lona.

Amb estre­lles

For­nell, que va ser el cui­ner més jove a obte­nir una estre­lla Mic­he­lin a França, als 24 anys, va obrir a Bar­ce­lona el 2005 el Cae­lis (també 1 estre­lla) a hotel Ohla Bar­ce­lona, que el 2006 va obte­nir el premi al res­tau­rant de l’any ator­gat per l’Acadèmia Cata­lana de Gas­tro­no­mia. A la capi­tal cata­lana també té el bis­trot Cafè Emma, el Cafè Turó, l’Épice­rie i Joël’s Oys­ter Bar i des del 2105 es el direc­tor gas­tronòmic de tots els espais de res­tau­ració del mític Hos­tal de la Gavina de s’Agaró, a la Costa Brava.

Per cert, que d’aquí a dos dies comença la novena edició del fes­ti­val gas­tronòmic de Bar­ce­lona. A causa de les obres que es fan a la ram­bla de Santa Mònica aquest any la novena edició del Tast a la Ram­bla, un dels fes­ti­vals gas­tronòmics més popu­lars de la capi­tal cata­lana, es tras­llada a la plaça de Cata­lu­nya. L’essència de la fira–que orga­nitza de fa anys l’Asso­ci­ació d’Amics, Veïns i Comer­ci­ants de La Ram­bla i grup GSR, de pro­ducció gas­tronòmica– es manté i no és altra que fer bai­xar fins al cen­tre de la ciu­tat els bar­ce­lo­nins dels altres bar­ris i els veïns d’altres loca­li­tats més pròximes amb l’esquer de la gas­tro­no­mia.

Poca broma: hi haurà 30 res­tau­rants dels bons i sis pas­tis­se­ries que ofe­ri­ran plats i pas­tis­sos que es podran mari­dar amb vins i caves.

El con­sum es rea­lit­zarà bes­can­vi­ant tokens (una espècie de moneda pròpia) que es podran obte­nir als dife­rents punts de venda (1 token=1 euro). Cada tapa equi­val a 5 tokens. Al vol­tant de l’illa de res­tau­rants i pas­tis­se­ries que es col·loca­ran al cen­tre de la plaça, hi haurà altres espais de degus­tació (cer­vesa, vins i escu­mo­sos, ver­muts, etc) així com unes zones amb tau­les altes perquè el públic pugui men­jar còmoda­ment. També hi haurà dos espais de cuina en directe on es farà un pro­grama d’acti­vi­tats d’accés lliure i gratuït (afo­ra­ment limi­tat) en què diver­sos xefs faran les seves demos­tra­ci­ons.

Noms pro­pis

Entre els res­tau­rants que tin­dran para­deta i ofe­ri­ran els seus pla­ti­llos hi ha el Com­par­tir (el segon res­tau­rant a Bar­ce­lona dels xefs del ter­cer millor res­tau­rant del món, el Dis­fru­tar, Oriol Cas­tro, Edu­ard Xatruch, Mateu Casañas, jun­ta­ment amb Nil Dul­cet), la Casa Xica (dar­rere dels fogons de la qual hi ha Raquel Blasco i Marc San­ta­maría), el Telefèric (de la jove xef Aziza el Bac­hiri), el Tapas 24 (que duu el xef Car­les Abellán) i el Gaig Bar­ce­lona (de Car­les Gaig). Pel que fa a pas­tis­sers i pas­tis­se­ries hi haurà, entre d’altres, les d’Oriol Bala­guer i la pas­tis­se­ria Escribà.

Entre les acti­vi­tats i la cuina en directe des­ta­quen la demos­tració que farà Iñaki Aldrey, cap de cuina a Atempo, que té una estre­lla Mic­he­lin, que es dirà Cuina amb puny de camisa, la xer­rada Arros­sos des de Pals fins al Delta de l’Ebre, que farà el famós xef Car­les Gaig, que té un dels millors res­tau­rants de Bar­ce­lona al pas­satge de la Con­cepció, i la xer­rada i demos­tració Cuina medi­terrània Km.0, que farà Car­lota Cla­ver, xef i pro­pietària al res­tau­rant La Gor­manda, del car­rer Ari­bau. Els fes­ti­vals gas­tronòmics són una cons­tant per tal de posar a l’abast l’alta cuina i la cuina tra­di­ci­o­nal i de pro­xi­mi­tat que, altra­ment, és més difícil que arribi al gran públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia