crisi migratòria
Declaren davant la fiscalia els nou detinguts pel naufragi al mar Jònic
Augmenten les crítiques a Grècia per la gestió de l’enfonsament del pesquer carregat de migrants
El Pakistan guarda dol per la mort dels seus ciutadans i deté dotze persones en relació amb la tragèdia a les costes gregues
Els nou detinguts pel naufragi mortal d’un pesquer dimecres passat en aigües del mar Jònic declaren aquest dilluns davant la fiscalia. Els càrrecs contra ells són greus. Concretament, estan acusats de tràfic de persones, de causar un naufragi per negligència i posar vides en perill. Les xifres oficials de la tragèdia parlen de 80 morts i centenars de desapareguts, entre ells un centenar de criatures que es trobaven tancades a les bodegues del pesquer en el moment del naufragi, segons el testimoni del centenar de persones que van poder ser rescatades en vida.
Els nou detinguts són tots homes de nacionalitat egípcia que es trobaven entre els 104 supervivents i van ser arrestats dijous per les autoritats gregues. Aquests, però no són els únics detinguts pel tràgic naufragi a les costes gregues. Les autoritats pakistaneses també han practicat diversos arrestos. Concretament, han detingut deu persones per la seva relació amb l’organització de tràfic de persones. Les autoritats del Pakistan, que aquest dilluns guarda dol per la tragèdia, estimen que a bord del pesquer hi havia entre 200 o 300 ciutadans seus.
Paral·lelament, creixen les crítiques a Grècia per la gestió del naufragi.
La Guàrdia Costanera grega insisteix a dir que la seva oferta d’ajuda va ser rebutjada pel pesquer, fins i tot va tornar el cap llançat a la proa de l’embarcació. A Atenes, unes dues-centes persones van protestar diumenge davant les oficines de Frontex per la gestió de l’ajuda al vaixell. Retreuen a l’agència europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes no haver intervingut abans per ajudar les 750 persones que es calcula que hi havia a bord del pesquer.