Àsia
Corea del Sud aboleix el sistema tradicional per comptar l’edat
Fins ara els sud-coreans ja tenien un any al néixer i feien els següents l’1 de gener
Només Taiwan manté l’antic còmput oriental
Els sud-coreans són des d’aquest dimecres oficialment un any més joves que ahir, i en alguns casos, fins i tot dos.
El país asiàtic utilitzava fins ara el sistema tradicional d’Àsia oriental, pel qual el nounat ja tenia un any d’edat en el moment de venir al món. A més, al marge de la data de naixement, els següents anys es complien automàticament cada 1 de gener. D’aquesta manera, es podia donar el cas que un nadó nascut el 31 de desembre podia tenir dos anys l’endemà.
Corea del Sud combinava a nivell administratiu el sistema tradicional i l’internacional –basat en el dia del naixement– i també un tercer alternatiu, que no afegia un any al néixer però sí que els comptava l’1 de gener i que s’utilitzat en alguns documents militars o educatius.
L’actual president, Yoon Suk-yeol, va prometre acabar amb l’enrenou que suposava la coexistència dels tres còmputs, per exemple a l’hora d’accedir a prestacions socials o serveis mèdics, i el Parlament va aprovar les lleis necessàries el passat desembre.
La modificació no afecta l’edat mínima per comprar alcohol o tabac, ja que ho podrà fer qualsevol persona a partir de l’1 de gener de l’any que faci 19 anys, segons ha recordat el govern sud-coreà.
Corea del Nord ja va derogar el sistema tradicional als anys 80 i només Taiwan manté aquest còmput, amb la diferència que els anys següents s’afegeixen al nou any lunar i no l’1 de gener.