Societat

Economia

Copa Amèrica: molts turistes, molts diners

S’esperen més de 2,5 milions de visitants, repartits en els dos mesos de competició, que gastaran 689 milions d’euros

Un treball de la Universitat Pompeu Fabra per a la Fundació Barcelona Capital Nàutica calcula que per cada euro invertit es generaran 6,35 euros de PIB

Aquest juliol acabaran d’arribar tots els equips que participen en la competició

La celebració de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona serà un gran negoci. S’esperen més de 2,5 milions de visitants en els dos mesos de competició, que faran una despesa de 689 milions d’euros, segons un informe de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) encarregat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica.

Aquest Informe sobre l’impacte econòmic Ex Ante de la Celebració de la 37 Copa Amèrica a Barcelona estima que aquesta prova esportiva –que organitza l’America’s Cup Events (ACE)– generarà una despesa afegida a l’economia catalana de 1.115 milions d’euros, que comportarà un impacte econòmic a Catalunya que es traduirà en un increment de l’activitat productiva de l’economia estimat en 2.285 milions d’euros i un increment del valor afegit brut (concepte equiparable al PIB) associat a aquesta producció de 1.239, que representa aproximadament un 0,5% del PIB de l’any 2022. També generarà 18.876 llocs de treball (equivalents a temps complet). Segons aquest informe, per cada euro de despesa amb impacte (inversions i corrent) en l’organització de la 37a Copa Amèrica es generaran 6,35 euros de PIB i per cada milió d’euros de despesa amb impacte es generaran 97 llocs de treball.

L’ estudi realitzat per la Universitat Pompeu Fabra per a la Fundació Barcelona Nàutica (que deixa clar que la 37a Copa Amèrica de Vela generarà activitat econòmica abans, durant i després de l’esdeveniment) confirma que aquesta prova esportiva –que està considerada el tercer esdeveniment pel que fa a repercussió mediàtica i econòmica, després dels Jocs Olímpics i els mundials de futbol– generarà només en les despeses que faran els visitants (els espectadors que assistiran a les regates), 689 milions d’euros. Un 83% d’aquests diners són els que es gastaran els visitants estrangers, en total 482 milions. La resta, 113 milions d’euros, seran despeses que faran els espectadors catalans i de la resta de l’Estat que vindran a Barcelona (i 93 milions serien despeses d’altres visitants).

300 persones per equip

A totes aquestes despeses se’ls ha d’afegir les que faran els sis equips que participen en aquesta competició ( Emirates Team New Zealand ETNZ, Ineos Britannia, Luna Rosa Prada Pirelli Team, Alingui Red Bull Racing, NYYC American Magic i K-Challenge Orient Express), cada un dels quals porta associat unes 150 membres dels equips que s’estaran diversos mesos a la ciutat, molts amb les seves famílies (es calcula que cada equip entre membres i familiars arrossegarà 300 persones).

De moment, l’equip del llegendari New York Yacht Club (que durant 132 anys va ser el guanyador la Copa Amèrica) ja s’està entrenant en aigües de Barcelona, i també ja ha arribat a la capital catalana l’equip de l’Alingui Red Bull Racing. Es preveu que aquest juliol arribin els altres quatre equips competidors. Tots començaran a participar en les regates preliminars, que començaran el mes de setembre a Vilanova i la Geltrú.

L’estudi de la UPF ha calculat que aquests sis equips faran una despesa de 231 milions d’euros. Els sis equips participants tindran un impacte en el territori que representa un 20% de les despeses total de l’esdeveniment. A aquestes despeses s’ha d’afegir les que faran els 12 equips de categories femenines i joves.

Però l’estudi va més enllà de les xifres i preveu un llegat blau. Què vol dir blau?, doncs amb importants conseqüències positives pel que fa al medi ambient i la sostenibilitat. La Copa Amèrica pretén ser un esdeveniment total, que serveixi per potenciar els esports nàutics de base, que ajudi a promoure la cultura i el patrimoni de la ciutat, que consolidi sectors emergents i fomenti la innovació en la indústria nàutica i la implicació de joves emprenedors

I que duri

Atès el gran impacte econòmic que generarà –que està generant ja la Copa Amèrica, perquè ja hi ha algun equip i les seves famílies instal·lats a Barcelona– el sector econòmic voldria que aquest esdeveniment internacional es pogués celebrar a Barcelona més enllà del 2024. Així ho va demanar, entre d’altres, Maite Barrera, presidenta de Barcelona Global la setmana passada en el decurs de l’assemblea general de l’associació. Barcelona Global; precisament és un dels membres que, amb el govern de l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona formen la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Aquesta entitat voldria que, amb la consolidació de la Copa Amèrica a Barcelona, es potenciés tot el que són els esports nàutics i que aquests deixin de ser vistos com a elitistes i passin a ser accessibles. Voldrien fomentar els estudis relacionats amb la nàutica i el mar i els oficis que s’hi relacionen, i també que la ciutat fos referent d’empreses emergents tecnològiques de la indústria nàutica.

Obres i més obres

La celebració d’aquesta prova esportiva internacional ha estat un revulsiu –com ho van ser els Jocs Olímpics en el seu moment– al litoral urbà. La façana marítima ja fa dies que està immersa en un profund procés de transformació. El Marina Vela –a les fotos–, per exemple, on hi ha uns antics tinglados en desús, s’està rehabilitant per a futurs usos de caràcter cultural i educatiu, però les obres afecten tot de zones portuàries, entre les quals hi ha l’antic Imax, el Maremàgnum o el Port Olímpic, la zona on hi havia restaurants i discoteques que s’havia anat degradant i que es transformarà en l’anomenat balcó gastronòmic del Port Olímpic, on se situaran onze restaurants i tres botigues Gourmet. El projecte pretén ser un pol de restauració singular a la ciutat –aprofitant el ganxo de la capital catalana com a ciutat de gastronomia de prestigi internacional.

A mes a més, entre altres obres hi ha previst el sanejament de la Torre de Jaume I del telefèric, la remodelació del World Trade Center, la reforma del Club Natació Barcelona i de l’Aquàrium, la urbanització del moll de Drassanes i el trasllat de l’operativa del moll Barcelona Nord a Adossat (movent les operacions de creuers i de Baleària). També la remodelació de l’àrea pesquera i la construcció de la nova Llotja de Pescadors, nous espais per a l’Institut de Nàutica, la creació de l’America’s Cup House (per acostar la Copa Amèrica a la ciutadania a través d’experiències virtuals sorprenents) o un servei de bus nàutic regular per connectar el moll de Drassanes amb el moll de Llevant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.