clima
L’ONU confirma que la setmana passada es va batre el rècord de calor global
Es van superar dues marques consecutives de temperatures
L’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que funciona com el braç científic de l’ONU, ha confirmat aquest dilluns que durant la setmana passada es van trencar dos rècords consecutius de temperatures, fet que la va convertir en el període setmanal més calorós d’ençà que es tenen registres.
Segons la reanàlisi de dades de l’Agència Meteorològica del Japó, la temperatura mitjana global el dia 7 de juliol va ser de 17,25°C, uns 0,3 graus per sobre del rècord anterior de 16,94°C del 16 d’agost de 2016, quan es va experimentar el fenomen El Nen, que ara ha tornat a manifestar-se de nou.
En termes mensuals, l’OMM en col·laboració amb el sistema europeu Copernicus ha establert que la temperatura mitjana al juny va ser 0,5°C superior a la mitjana de 1991-20020, trencant així el rècord de juny de 2019.
En la mateixa línia d’escalfament global, l’organisme de l’ONU ha informat que la capa de gel de l’Antàrtica s’ha reduït a la seva mínima extensió el juny, quan va ser un 17% més petita que la seva mida mitjana, d’acord amb les observacions per satèl·lit.“S’ha observat que la capa de gel a l’Antàrtica –on la temperatura és més baixa que a l’Àrtic– es va mantenir estable fins al 2016, quan va començar a reduir-se, amb alguns períodes de zig-zag, però aquest any hem notat una forta reducció”, ha dit el cap de Vigilància Climàtica a l’OMM, Omar Baddour, en una conferència de premsa a Ginebra.
Durant el juny, el mar de gel antàrtic “es va mantenir en uns nivells baixos que no tenen precedents pels valors d’aquesta època de l’any”, ha comentat Baddour.
Els científics també estan preocupats per l’augment de la temperatura a l’Atlàntic Nord, que han estat molt elevades al juny.