Societat

El govern espanyol encarregarà una auditoria de l'aplicació de la llei de la dependència

El govern espanyol encarregarà una auditoria per avaluar el primer any de l'aplicació de la llei de la dependència. Ho ha anunciat aquest dimecres al Congrés la ministra Mercedes Cabrera. A preguntes de CiU sobre el retard en el pagament dels ajuts, la ministra ha fet saber als diputats que s'ha avançat dos anys l'avaluació que s'havia de fer de la llei tres anys després que entrés en vigor.

Més de 23.000 grans dependents, una tercera part dels reconeguts a Catalunya, encara esperen rebre les ajudes que preveu la llei de dependència, de la qual ara es compleix un any del seu desplegament.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha fet avui balanç del primer any d'aplicació de la normativa, marcat pels retards en la realització de les valoracions, les resolucions i el pagament de les prestacions.

La Generalitat ha rebut 72.738 sol·licituds de valoració del grau de dependència, de les quals se n'han efectuat prop de 46.700. D'aquestes, 12.658 compten ja amb el seu Programa d'Atenció Individual (PIA), en què es determinen les prestacions i serveis a percebre.

De les valoracions realitzades, 36.639 corresponen a grans dependents (grau III nivell 1 i 2), mentre que 3.609 persones han estat reconegudes aquest any com greus dependents (grau II nivell 2), que és el límit de discapacitat al qual la llei dóna cobertura aquest any i que per tant podran percebre ajudes.

La resta, que no tenen dret a ajuda, corresponen a 1.402 persones que no han estat considerades dependents, 2.190 que han estat qualificades com de grau I i 2.865 persones que són considerades de grau II, nivell 1.

El director del programa per a la promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones amb dependència (PRODEP), Jordi Tudela, ha explicat que unes 12.600 persones, aproximadament les mateixes que disposen d'un PIA, estaran cobrant a final de maig les ajudes econòmiques que preveu la llei.

Això significa que més de 23.000 grans dependents encara estan a l'espera de rebre les ajudes que els corresponen, segons ha reconegut Tudela.

Fins ara, el 70% dels programes individuals d'atenció s'estaven realitzant fora del termini previst, que és de sis mesos des que es presenta la sol·licitud de valoració de dependència fins que s'ofereix una resolució del PIA als beneficiaris.

Això no obstant, la consellera Capdevila ha assegurat que a partir d'aquest estiu es compliran estrictament els terminis.

A causa de les demores, la Generalitat ha rebut més de 1.600 queixes de ciutadans, vuit dels quals han decidit demandar judicialment el govern català.

Per fer més efectiva la normativa, Capdevila ha anunciat diverses novetats. En primer lloc, la Generalitat regularà la funció de l'assistent personal d'una persona dependent, detallant els requisits que hauran de complir tant els beneficiaris com els qui ofereixin el servei.

A aquesta prestació només podran accedir-hi les persones amb la màxima dependència que desenvolupin activitats regulars en l'àmbit educatiu o laboral, mentre que els assistents rebran un import mensual d'entre 426 i 1.308 euros, depenent de la funció que realitzin.

El govern català, d'altra banda, garantirà una prestació econòmica mínima, del 25% que li correspondria com a beneficiari de la llei de dependència, a totes les persones dependents que veuen reduïdes les seves ajudes perquè ja reben una pensió de la Seguretat Social. En molts casos, la resta deixa en 0 euros l'ajut de la llei de la dependència, com ha mostrat l'AVUI.cat en diversos casos amb la sèrie de vídeos La llei de la dependència no arrenca.

Des del mes de desembre passat, la Generalitat ha pagat uns 50 milions d'euros en prestacions a prop de 13.000 persones, que han rebut 3.495 euros de mitjana de cop a causa dels retards i el caràcter retroactiu de la llei. La prestació mitjana per persona dependent és de 516 euros mensuals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.