Societat

Alerta dels Bombers per l’increment del 25 % de rescats a la natura

Abans d’acabar l’estiu ja s’han fet 252 serveis més respecte el curs passat, la majoria per fer travesses a la muntanya

Reclamen prudència i “saber renunciar” si el temps no acompanya

Crit d’alerta del Bombers de la Generalitat per l’augment de rescats i salvaments al medi natural, ja que respecte el 2022 i només en el que portem de set mesos, s’han fet 252 serveis més fins arribar al 1.243, el que suposa un increment del 25,42%. Només entre els mesos de juny i juliol els Bombers han fet 406 rescats al medi natural, 54 més que l’any passat, i asseguren que aquesta és una xifra històrica ja que ara també s’hi han d’afegir els serveis d’acompanyament i guiatge que fins ara no estaven inclosos en les estadístiques i que fan pujar el total en aquest dos mesos als 425 serveis.

Tenint en compte que encara hi ha per endavant el mes d’agost, que és quan registren el volum més alt de serveis –recerques i recats en medis fluvials, rescats marítims, de persones perdudes, rescats a la muntanya i en coves i pous– han fet avui una crida a la prudència, recomanant a la població que planifiquin la ruta al detall, consultin la meteorologia i, el que és més important, “saber renunciar” quan les condicions o la preparació no són les idònies. “Viure la renúncia de manera positiva quan les condicions no són les millors és sinònim de victòria a la muntanya”, assegura Oriol Vilalta, cap del Grup d’Actuacions Especials (GRAE).

L’evolució de serveis des del 2019 no deixa dubtes sobre la necessitat de fer cas de les recomanacions, ja que aquell any el nombre de serveis va ser de 699 i ara s’ha arribat als 1.243 (afegint acompanyament i guiatge). L’evolució ha estat progressiva els darrers anys i Vilalta assegura que la majoria de serveis de rescat que fan es deuen a causes inherents a la pròpia activitat i no pas a imprudències. , Ha recordat que molts accidents a la muntanya es produeixen durant al retorn al vehicle després de fer un cim. “Catalunya és un país acostumat a la natura i no trobem molta gent que s’exposi a un risc que no tocava”, tot i afegir que hi ha molta gent que vol fer rutes o activitats que no estan ajustades a les seves capacitats i moltes vegades es tradueix en accidents.

Els caps de setmana de l’estiu és quan es concentre la majoria de serveis, el 46% enguany i que la majoria del total de serveis són per fer rescats de persones accidentades a la muntanya i que van patir caigudes mentre feien una travessa(59,8% amb 853 serveis), seguit de la recerca de persones perdudes (21), rescats en medi marítim (98) i recerques i rescats ens medi fluvial (28). El que menys serveis registra és el de les coves i pous (6).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia