Societat

Investigat un mosso que va filmar amb el mòbil una detinguda

Les imatges corresponen a la noia russa agredida a la comissaria

Elena P. no només va ser agredida per una agent dels Mossos d’Esquadra quan estava detinguda a la comissaria de les Corts, sinó que a més durant el trasllat a la caserna policial va ser filmada amb el telèfon mòbil d’un agent policial. La filmació va ser feta, suposadament, dins del vehicle policial, i a les imatges s’hi veu una noia que crida desesperada i se sent la veu d’un agent que li demana calma. El departament d’afers interns dels Mossos d’Esquadra ja ha obert un expedient d’informació reservada per determinar “totes les circumstàncies” que envolten la filmació d’aquestes imatges.

Un dels extrems que caldrà determinar és si el comportament de l’agent que va filmar la detinguda s’ajusta a llei. Diversos juristes consultats ahir per aquest dari van recordar que qualsevol ús de sistemes de gravació d’imatge o so per part de la policia –ja siguin càmeres estàtiques o mòbils, o la tradicional escolta telefònica– requereix una autorització prèvia. Quan la policia filma uns manifestants, ho fa amb el consentiment previ de la comissió de videovigilància –presidida per la presidenta del TSJC– i quan es fa un registre policial es grava amb autorització judicial i la presència d’un secretari que dóna fe d’allò que es fa.

A més, l’obtenció de la imatge d’una detinguda mentre es troba sota custòdia policial pot atemptar, també, contra el dret a la imatge i la intimitat d’aquesta persona. No queda clar si unes imatges obtingudes en aquestes circumstàncies podrien arribar a constituir una prova vàlida en el procés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.