Societat

L’Alt Penedès posa en marxa un viver de cellers

L’objectiu és recuperar la tradició de fer el vi propi

Una de les raons és el baix preu a què es paga el raïm

Coin­ci­dint amb la verema del 2023, ha entrat en fun­ci­o­na­ment el pri­mer viver de cellers de l’Alt Penedès, ins­tal·lat a Vila­franca. El viver neix amb set viti­cul­tors i es pro­posa aju­dar els empre­ne­dors més joves a “recu­pe­rar la tra­dició” de fer el vi propi i comer­ci­a­lit­zar-lo, i que més enda­vant obrin els seus cellers. L’espai s’ubica en un dels antics magat­zems vinícoles del segle XIX que hi ha al car­rer del Comerç, que recent­ment ha vis­cut una des­ta­cada trans­for­mació urbanística. Les admi­nis­tra­ci­ons han inver­tit més de 500.000 euros en ade­quar la nau. A més, una de les raons per enge­gar aquest pro­jecte, segons els seus impul­sors, ha estat la “com­pli­cada situ­ació que viuen els page­sos arran dels preus bai­xos amb què es paga el raïm”, segons recull l’ACN

La ini­ci­a­tiva, que es va ini­ciar fa qua­tre anys, va ser impul­sada per la DO Penedès, l’Ajun­ta­ment de Vila­franca del Penedès i el Con­sell Comar­cal de l’Alt Penedès i la fun­dació Parc Tec­nològic del Vi. La pro­posta va ser esco­llida d’entre diver­sos pro­jec­tes que havien de donar vida a l’antiga nau Cor­tina del car­rer Comerç. Tot ple­gat forma part d’un pla­ne­ja­ment urbanístic que, segons l’alcalde de Vila­franca, Fran­cisco Romero, “feia més de 20 anys que la ciu­tat espe­rava” i que com­para amb pro­jec­tes euro­peus “com el 22@ de Bar­ce­lona”.

Després d’un llarg procés admi­nis­tra­tiu i de reforma de l’espai, aquest agost van començar a entrar les pri­me­res ton­ga­des de raïm dels set usu­a­ris que for­men part del viver. Un mes després, el direc­tor de la DO Penedès, Fran­cesc Oli­ve­lla, explica que el viver “fun­ci­ona a ple ren­di­ment i el 90% dels bidons estan pràcti­ca­ment plens”.

Oli­ve­lla recorda que el prin­ci­pal objec­tiu, a banda de “fer millors els vins de la DO Penedès”, és “donar l’opor­tu­ni­tat als joves page­sos de crear el seu propi vi i, a la llarga, la seva pròpia empresa”. Per acon­se­guir-ho, els viti­cul­tors par­ti­ci­pants poden ocu­par un espai al viver durant qua­tre anys, més dos pror­ro­ga­bles.

El viver de cellers compta amb un enòleg que coor­dina l’espai i asses­sora els futurs celle­ris­tes en tot el procés, des que entren el raïm a la nau fins que embo­te­llen els seus vins. Lluís Serra exer­ceix aquest paper, i fa un mes que tre­ba­lla colze a colze amb els set usu­a­ris del viver. Explica que els per­fils dels par­ti­ci­pants són molt simi­lars: “Joves page­sos que viuen al ter­ri­tori i se l’esti­men i que, de ben petits, han estat vin­cu­lats al món de la vinya”.

Un d’aquests viti­cul­tors és Car­les Mor­ga­des que, jun­ta­ment amb altres com­panys, ha donat vida al pro­jecte Vins de Siner­gia. “Veient com està el preu del raïm, vam creure que una alter­na­tiva per gua­nyar-nos la vida era fer i ven­dre les pròpies ampo­lles de vi”, relata, de manera que van reser­var dues par­cel·les de vinya per ini­ciar la seva pro­ducció. Apunta que “cal una gran inversió per poder arren­car un pro­jecte així”, de manera que cele­bra haver pogut sumar-se al viver, on poden com­par­tir maquinària, ins­tal·laci­ons i començar a ven­dre les pri­me­res ampo­lles per crear, a mitjà ter­mini, la seva empresa.

A la Conca de Bar­berà ja exis­teix un model simi­lar d’èxit, però des de la DO Penedès aspi­ren a “con­ver­tir-se en un dels viver de cellers més gran de Cata­lu­nya i ser refe­rent per a les altres deno­mi­na­ci­ons d’ori­gen”. Des de l’Ajun­ta­ment es mos­tren satis­fets d’haver tirat enda­vant “un pro­jecte que com­bina inno­vació, tec­no­lo­gia i patri­moni històric i que, a la vegada, ha de ser­vir per reforçar la sin­gu­la­ri­tat de capi­tal del vi al muni­cipi i a la comarca”.

Ini­ci­al­ment es pre­veia que el viver acollís fins a una quin­zena de page­sos. Amb l’espai tot just vivint la pri­mera verema, els seus res­pon­sa­bles apos­ten per con­so­li­dar l’acti­vi­tat dels set pri­mers usu­a­ris i valo­rar més enda­vant quin pot ser el ritme de crei­xe­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia