Societat

RAMON ALBORNÀ ROVIRA

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE PESSEBRISTES

“El pessebre és cultura, tradició i patrimoni”

Aquest Nadal farà 800 anys que sant Francesc d’Assís va muntar el primer pessebre a la ciutat italiana de Greccio
A Barcelona hi haurà tres grans exposicions sobre pessebrisme: al Cercle Artístic, al Saló del Tinell i a la Casa dels Entremesos

Aquest Nadal farà 800 anys del que es con­si­dera el pri­mer pes­se­bre de la història, que va ser el que va orga­nit­zar la nit de Nadal del 1223 sant Fran­cesc d’Assís a la ciu­tat ita­li­ana de Grec­cio. Com no podia ser d’una altra manera, a Bar­ce­lona –on hi ha una fira espe­ci­a­lit­zada en pes­se­bres des del 1786, la de Santa Llúcia, i on es va fun­dar la pri­mera asso­ci­ació de pes­se­bris­tes de tot el món el 1863– la com­me­mo­ració se cele­brarà en gran. La Fede­ració Cata­lana de Pes­se­bris­tes ja fa temps que amb el Bis­bat de Bar­ce­lona, la Fede­ració de Pes­se­bres Vivents de Cata­lu­nya i les asso­ci­a­ci­ons de pes­se­bris­tes de Bar­ce­lona, que van tenir la idea, amb el suport de l’Ajun­ta­ment i la Gene­ra­li­tat han creat un comitè orga­nit­za­dor per pre­pa­rar tot un seguit d’esde­ve­ni­ments. “Es tracta de reflec­tir totes les ves­sants del pes­se­brisme que, tot i que neix com un fet religiós, el trans­cen­deix, i avui és una tra­dició arre­lada que forma part de la cul­tura popu­lar i el patri­moni”, explica Ramon Albornà.

Fa temps que hi tre­ba­lleu.
I tant! Ja hem creat diver­ses comis­si­ons tècni­ques, i des de dife­rents enti­tats hem dema­nat l’ajuda a experts de tot tipus i antropòlegs, i gent de museus, etc., per poder evi­den­ciar que aquests 800 anys del pes­se­bre són pes­se­brisme, són pes­se­bres vivents, però també art, música, poe­sia, lite­ra­tura, tea­tre. Inten­tem agru­par tota aquesta cele­bració sota un parai­gua, tot i que, evi­dent­ment, les enti­tats pes­se­bris­tes inten­tem fer una apor­tació més gran. Pes­se­bres Vivents, a part de les repre­sen­ta­ci­ons de cada any, farà un acte propi a Mont­ser­rat i, a part, un dia farà un espec­ta­cle amb drons. I des del pes­se­brisme farem més expo­si­ci­ons a part de les 150 que ja nor­mal­ment es fan a tot Cata­lu­nya.
Qui­nes?
Se cele­brarà la XIX Bien­nal del Pes­se­bre Català al Cer­cle Artístic, al bell mig de Bar­ce­lona. La fede­ració cada dos anys orga­nit­zem la bien­nal, i enguany es farà aquí, a Bar­ce­lona. Es vol visu­a­lit­zar el pes­se­brisme quant a patri­moni, quant a la seva ves­sant d’art i de cre­ació, i quant a la seva visió trans­ver­sal inter­na­ci­o­nal. Per això hi haurà, entre d’altres, dio­ra­mes d’enti­tats de tot Cata­lu­nya i també d’asso­ci­a­ci­ons d’arreu del món. I hi haurà una segona expo­sició a la sala Martí l’Humà del Museu d’Història, sobre el Saló del Tinell.
I aquesta?
Se cen­trarà més a expli­car la història del pes­se­brisme a tot el món i del paper que hi ha tin­gut Bar­ce­lona en par­ti­cu­lar. Pen­seu que l’Asso­ci­ació de Pes­se­bris­tes de Bar­ce­lona es va fun­dar el 1863, i a part de ser la més antiga de Cata­lu­nya és l’enti­tat pes­se­brista més antiga docu­men­tada del món. No hi ha cap docu­ment al món que acre­diti una asso­ci­ació més antiga. Parla de la seva cons­ti­tució el Diari de Bar­ce­lona de l’època i, a més, en parla com una asso­ci­ació hereva d’una soci­e­tat pes­se­brista que ja exis­tia, per tant, que ja seguia una tra­dició.
I és la que inventa els dio­ra­mes!
Efec­ti­va­ment, va ser un pes­se­brista de Bar­ce­lona, l’Antoni Moliné, que va apli­car al pes­se­bre per pri­mera vegada la tècnica del dio­rama i la pers­pec­tiva, i a par­tir d’aquí es va anar este­nent a Cata­lu­nya i al món. Així va néixer l’Escola de Bar­ce­lona o Escola Cata­lana de Pes­se­brisme. Tenim refe­rents de l’Estat i d’Itàlia que van venir aquí a apren­dre aquesta tècnica, que està reco­ne­guda a escala inter­na­ci­o­nal.
Què més hi haurà al Saló del Tinell?
Entre les mol­tes coses que s’hi podran veure hi haurà una expo­sició de pas­tors orga­nit­zada per l’asso­ci­ació de pes­se­bris­tes inter­na­ci­o­nal Uni­ver­sa­lis Foe­de­ra­tio Pra­e­se­pis­tica. Per què de pas­tors? Doncs perquè són, amb els reis, les figu­res més emblemàtiques del pes­se­bre, a part del nen Jesús, la Mare de Déu i Sant Josep. I entre els pas­tors, n’hi haurà un de català, evi­dent­ment amb bar­re­tina, una armi­lla de llana i un bastó de fusta.
A Grec­cio també s’hi faran coses?
A Grec­cio es farà una gran expo­sició inter­na­ci­o­nal, i nosal­tres, els cata­lans, hi tin­drem una bona par­ti­ci­pació. La Uni­ver­sa­lis Foe­de­ra­tio Pra­e­se­pis­tica, que, com deia, és una enti­tat inter­na­ci­o­nal que agrupa 24 països i, per cert, va néixer a Bar­ce­lona el 1952 avui està pre­si­dida per un català, Albert Català, farà una expo­sició a la ciu­tat ita­li­ana on sant Fran­cesc va fer el pri­mer pes­se­bre. Hi haurà pes­se­bres de tots els països socis, i d’aquests, qua­tre (que seran dio­ra­mes) seran cata­lans, perquè els cata­lans hi tenim veu pròpia, en aquesta enti­tat, d’igual a igual amb la veu dels altres països, entre els quals Espa­nya.
I encara més?
Encara més, perquè hi ha enti­tats que no es dedi­quen al pes­se­bre que, amb motiu d’aquests 800 anys, s’afe­gi­ran a la cele­bració. Els cati­fai­res, per exem­ple. La idea és donar cabuda a tot­hom que es vul­gui afe­gir a aquesta cele­bració. I a la Casa dels Entre­me­sos, també aquí, al cen­tre de Bar­ce­lona, hi haurà una expo­sició amb la qual es vol reflec­tir la feina i el procés que fan ser­vir els arte­sans. Hi haurà figu­res i pes­se­bres de grans mes­tres.
Des­ta­car el valor dels artis­tes.
Cal posar damunt la taula que aquest és un ofici que avui està en risc, que avui tenim molt pocs arte­sans a casa nos­tra, però en la nos­tra tra­dició tenim noms tan impor­tants com Ramon Ama­deu, Anto­nio Cam­pu­zano, Domènec Talarn, Joan Roig, els José, pare i fill, els ger­mans Cas­tells, que ja estan en la ter­cera gene­ració de fabri­cants de figu­res, els ger­mans Muns, etc., tots ells molt reco­ne­guts a escala inter­na­ci­o­nal.
I avui, quins ens que­den, d’arte­sans?
Queda la Mont­ser­rat Ribes, que és la que actu­al­ment té més ressò inter­na­ci­o­nal; hi ha el taller dels ger­mans Cas­tells...
I a Olot?
Ara hi queda l’Arte Cris­ti­ano i poc més, però havia arri­bat a tenir molts tallers i molt reco­ne­guts a escala inter­na­ci­o­nal. Alhora ha tin­gut grans pes­se­bris­tes i bons pai­sat­gis­tes que es conei­xen din­tre de l’estil olotí.
I les figu­res d’aquests arte­sans, es venen a la fira de Santa Llúcia?
Hi ha alguna parada que tenen alguna peça d’aquests tan impor­tants. Si par­lem de pes­se­brisme català i arte­sa­nia en aquesta fira, si par­lem de figu­res de fang, ara mateix anem jus­tets, tot just un parell o tres de para­des i un parell de para­des més que venen figura una mica més ela­bo­rada, on hi ha figu­res de les que es poden tro­bar als pes­se­bres de les expo­si­ci­ons. En els dar­rers anys hi ha hagut una gran implan­tació de figu­res pro­vi­nents de tallers mur­ci­ans, sobre­tot, i de plàstic, un gran pro­blema.
I la invasió de refe­rents forans també?
Aques­tes noves modes a vega­des fa que es cata­lo­gui el pes­se­brisme com una cosa molt reduïda, de petits públics, com si al dar­rere hi hagués poca gent. També hi ha gent que diu que és un fet pura­ment religiós, cosa que jo nego total­ment perquè, tot i que és evi­dent que també ho és perquè té l’ori­gen que té i té la sig­ni­fi­cació que té, forma part del patri­moni cul­tu­ral, de tra­dició, d’herència de gene­ra­ci­ons i d’arre­la­ment a les cases. I passa que es pro­du­eix la para­doxa que avui pot pen­sar-se que el pes­se­brisme és una acti­vi­tat cul­tu­ral molt reduïda, però quan obrim les expo­si­ci­ons, són les expo­si­ci­ons que més es visi­ten als pobles i a les ciu­tats on es fan. Pel pes­se­bre que orga­nitza l’Asso­ci­ació de Pes­se­bris­tes de Bar­ce­lona al Museu Marès hi pas­sen cada anys cen­te­nars de milers de per­so­nes. Pel pes­se­bre que l’any pas­sat es va mun­tar din­tre del Palau de la Gene­ra­li­tat i es va poder visi­tar un sol dia, també hi van pas­sar milers de per­so­nes; i pes­se­bres d’asso­ci­a­ci­ons com les de Ter­rassa i Vila­franca comp­ten els visi­tants entre 13.000 i 15.000 per­so­nes. I què dir de l’expec­tació que es crea cada any per veure quin pes­se­bre es mun­tarà a la plaça de Sant Jaume!
Tres grans expo­si­ci­ons a Bar­ce­lona, doncs, al Cer­cle Artístic, al Saló del Tinell i a la Casa dels Entre­me­sos.
I encara n’hi haurà una altra a la Pia Almoina que orga­nit­zarà el Bis­bat, on es rela­ci­o­narà el pes­se­bre amb grans pin­tors, a la cate­dral es farà una altra cosa... i al mes de maig farem un sim­posi sobre el pes­se­brisme.
Mare meva, neces­si­ta­rem un mapa!
Inten­ta­rem fer-lo per poder reflec­tir tot el pro­grama, tant les expo­si­ci­ons com les acti­vi­tats paral·leles.

Quan va néixer la Fede­ració Cata­lana de Pes­se­bris­tes?

Es va fun­dar ofi­ci­al­ment el 1985, però des dels anys setanta ja es feien tro­ba­des anu­als de pes­se­bris­tes on hi anava la gent de les dife­rents asso­ci­a­ci­ons. La fede­ració ara mateix té 68 enti­tats de Cata­lu­nya i de l’àmbit dels Països Cata­lans, perquè tenim l’asso­ci­ació de Vinaròs, la de Palma i la de Maó. Ara estem a punt de for­ma­lit­zar l’entrada de la de Fraga.
I de la Cata­lu­nya del Nord?
A la Cata­lu­nya del Nord tenen molta tra­dició amb els san­tons, però no tant pel que fa a asso­ci­a­ci­ons de fer pes­se­bres.
Com és el pes­se­bre català?
Bé, aquí hi ha de tot, però és cert que a Cata­lu­nya el pes­se­bre ha reflec­tit la rea­li­tat dels nos­tres pai­sat­ges i gents. Ramon Ama­deu, el gran artesà figu­rista, va ser dels pri­mers que van començar a fer figu­res més popu­lars, més cos­tu­mis­tes. L’evo­lució del pes­se­brisme el que ha fet és anar-se assi­mi­lant als con­tex­tos i els entorns cul­tu­rals. Aquí, a Cata­lu­nya, va ser un dels pri­mers llocs on es van anar fent pes­se­bres que recor­des­sin els nos­tres pai­sat­ges rurals. A par­tir dels anys setanta i vui­tanta hi ha hagut escul­tors que s’han atre­vit fins i tot a posar bar­re­tina a Sant Josep.
Coe­xis­teix amb el pes­se­bre ambi­en­tat en la Judea del temps de Jesús.
Sí, sí. Tot i que al pes­se­bre català mai hi falta la molsa, el suro i el paper de plata per fer el riu... hi ha pes­se­bres de tot tipus. Des de la fede­ració bus­quem aquesta ober­tura a les dife­rents for­mes de plan­te­jar i expres­sar el pes­se­bre. En les expo­si­ci­ons d’ara hi pots tro­bar pes­se­bres ambi­en­tats en espais rurals que podries dir que estan a qual­se­vol lloc de Cata­lu­nya, però també pes­se­bres ins­pi­rats en pai­sat­ges hebreus i amb figura hebrea més clàssica, però també hi ha pes­se­bres i figu­res molt més con­tem­porànies, amb entorns urbans més actu­als. Ara es comença a fer el que es coneix com pes­se­bre amb ves­sant social, que tras­llada el mis­satge del nai­xe­ment de Jesús, de bus­car una llar perquè naixés, de l’expulsió d’Egipte, i es tras­llada a l’actu­a­li­tat per cop­sar el sen­se­lla­risme, els refu­gi­ats... Per tant, també hi ha qua­dres del pes­se­bre con­tex­tu­a­lit­zats en els moments actu­als.

A Catalunya es va popularitzar molt ràpid

“Sant Francesc d’Assís, la nit de Nadal del 1223, va muntar un pessebre vivent, la primera representació intencionada de recrear l’escena del naixement de Jesús”, explica Ramon Albornà, que recorda que l’experiència amb els anys es va anar estenent en esglésies i centres religiosos, sobretot a través dels franciscans, que ho feien servir com element de catequesi. Més tard, el rei Carles III el portaria de la cort de Nàpols. “A l’Estat espanyol es diu molt que va ser gràcies al rei que el pessebre es popularitzaria, però això va ser a les cases dels nobles i benestants i als palaus. Aquí, a Catalunya, va ser diferent, perquè el pessebre va arrelar de seguida a les cases humils a través dels franciscans”, puntualitza Albornà. Prova d’això és que la fira de Santa Llúcia està documentada des del 1786, “i si hi havia una fira que venia figures del pessebre vol dir que hi havia gent que les comprava, que el pessebre ja havia entrat a les cases”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia