Societat

SOCIETAT

La convivènvia dels grans Festivals de música i el circuit Barcelona-Catalunya amb els veïns de les ciutats vallesanes

Montmeló vol apaivagar les queixes pel soroll

El consistori de Montmeló reconeix la molèstia que provoquen als veïns de Granollers, Parets i montmelonins

Aposten per mitigar el soroll dels festivals amb infraestructura i fer-los en horari diürn

Els veïns de Palou no són contraris als festivals o al Circuit; volen que els beneficis reverteixin en millores

Els fes­ti­vals de música que se cele­bren als ter­renys de Can Gui­tet, a Mont­meló, al cos­tat del Cir­cuit de Bar­ce­lona-Cata­lu­nya, han pro­vo­cat les quei­xes dels veïns de Palou, a Gra­no­llers, i de Parets i Mont­meló pel soroll que arriba a les zones resi­den­ci­als i que els fa difícil aga­far el son en trac­tar-se de con­certs que es per­llon­guen fins a la mati­nada. El dar­rer va ser el 10 de setem­bre i també va ser notícia per la mort de qua­tre joves que van ser atro­pe­llats per un tren a la línia R3 quan s’hi diri­gien. Es tracta del Duro, el fes­ti­val hard techno de Cata­lu­nya, que es duia a terme als ter­renys de Can Gui­tet a Mont­meló. I és que encara que els ter­renys són a 7 quilòmetres de distància de la ciu­tat de Gra­no­llers, tant els esde­ve­ni­ments del Cir­cuit de Bar­ce­lona-Cata­lu­nya com els grans fes­ti­vals musi­cals de Mont­meló pro­vo­quen les quei­xes dels veïns de la zona de Palou, al sud de Gra­no­llers.

El pre­si­dent de l’asso­ci­ació de veïns de Palou, Joan Estapé, asse­gura que la pro­blemàtica no és nova. “Els veïns més direc­tes ens tro­bem amb una situ­ació d’inde­fensió total. I quan par­les amb els teus repre­sen­tants polítics hi ha molt bones parau­les, i et diuen que ho ente­nen, però que ells no hi poden fer res direc­ta­ment perquè no és ter­ri­tori de Gra­no­llers, sinó de Mont­meló o del mateix Cir­cuit. I ho entenc, però el soroll exis­teix i ara s’afe­gei­xen aquests macro­con­certs. I per­so­nes que conec de l’Amet­lla i la Gar­riga també m’han fet arri­bar infor­mació sobre que sen­tien la música com si fos al men­ja­dor de casa seva.” També el pre­si­dent de l’asso­ci­ació de veïns de Can Cer­da­net, a Parets del Vallès, Albert Pérez Ninou, coin­ci­deix que fa una tem­po­rada que s’han tro­bat amb “les 24 h de motos, les 24 h de cot­xes, un parell de fes­ti­vals de música, un de 12 hores, i per al 2024 també hi ha pre­vist el Reg­ga­e­ton Beach Fes­ti­val al juny, durant dos dies. Abans es feien a l’extra­radi i ara ho duen cap aquí, al Cir­cuit”.

Els veïns de Parets adme­ten que ha pas­sat de ser un fet pun­tual a ser gai­rebé cada cap de set­mana. “A més, a l’estiu coin­ci­deix que has de dor­mir amb les fines­tres ober­tes, i molesta bas­tant. Tot el que es fa al Cir­cuit suposo que ve arran del fet que és defi­ci­tari i bus­quen recur­sos per tenir més ingres­sos. La molèstia és tant per les com­pe­ti­ci­ons com pels fes­ti­vals musi­cals; can­via el soroll –o de motor o de música–, però hi és”, asse­nyala Pérez Ninou. Com els veïns de Gra­no­llers, els de Parets també s’han adreçat al seu ajun­ta­ment. “Hi hem par­lat, no hem fet arri­bar cap queixa direc­ta­ment, però diuen que no és cosa seva. A través de les xar­xes sí que hem fet difusió de les molèsties”, asse­gura Pérez Ninou.

Joan Estapé, el pre­si­dent de l’asso­ci­ació de veïns de Palou, a Gra­no­llers, explica que no està en con­tra que es puguin dur a terme acti­vi­tats al Cir­cuit o als ter­renys de Mont­meló, però demana que una part dels bene­fi­cis que se n’obte­nen rever­tei­xin en millo­res per als veïns. Estapé afirma: “Resulta que som el pulmó de Gra­no­llers, una rara avis dins del Vallès, quant a espai, i que no ens quei­xem, ens en sen­tim orgu­llo­sos, però la majo­ria de ser­veis van a parar aquí, a la part sud de Gra­no­llers, o con­fron­tant amb nosal­tres. Implan­tem la presó de Qua­tre Camins a la Roca, el Cir­cuit, la dei­xa­lle­ria, la planta de trac­ta­ment de resi­dus, la depu­ra­dora d’aigües; sí és clar, i com­pen­sa­ci­ons? Perquè algú les té.” A Palou, a la zona sud de Gra­no­llers, hi viuen devers 500 veïns, una zona amb un tipus de pobla­ment dis­pers, on pre­do­mi­nen les cases, no amb grans edi­fi­cis, envol­ta­des de camps a tocar de Gra­no­llers, dels polígons indus­tri­als i del Cir­cuit.

Canvi de for­mat

L’alcalde de Mont­meló, Pere Rodríguez, asse­nyala que són cons­ci­ents de les molèsties que pro­vo­quen els grans fes­ti­vals de música a l’espai de Can Gui­tet, a tocar del Cir­cuit però dins del terme de Mont­meló. Rodríguez asse­gura: “Estem nego­ci­ant amb els pro­mo­tors dels fes­ti­vals de l’any 2024 per com­pa­ti­bi­lit­zar l’esbarjo amb el des­cans dels veïns fent un canvi de for­mat, en horari diürn, i no de mati­nada” com els tres d’aquest 2023, “i també amb alguna infra­es­truc­tura que sua­vitzi el so”. De fet, aquest dis­sabte 7 d’octu­bre i fins a la mati­nada del dia 8, s’hi durà a terme el Bass in the Park, el ter­cer i dar­rer fes­ti­val d’enguany d’aques­tes carac­terísti­ques. Per a aquest cap de set­mana “hem plan­te­jat als pro­mo­tors abai­xar el so de l’esde­ve­ni­ment”, diu l’alcalde de Mont­meló. Rodríguez també asse­gura que no hi ha “cap volun­tat” que l’acti­vi­tat que es du a terme al Cir­cuit ni als fes­ti­vals generi molèsties; “el soroll és com les olors, és com­pli­cat de ges­ti­o­nar i de con­tro­lar”, afirma. “Per exem­ple, una mateixa cursa un any se sent molt i l’altre no, depèn de si està ennu­vo­lat o de la direcció del vent, que s’escampi més o menys”, explica.

Amb l’experiència del dar­rer fes­ti­val del 10 de setem­bre, el Duro, en què van morir qua­tre joves quan s’hi diri­gien, l’alcalde de Mont­meló explica que el d’aquest cap de set­mana serà més reduït, “5.000 o 6.000 per­so­nes”, i que si es plan­te­gen fer algun canvi “és per les quei­xes del soroll, no per la segu­re­tat dels assis­tents”. I afe­geix: “El Fes­ti­val Duro va fun­ci­o­nar cor­rec­ta­ment, no hi va haver cap pro­blema orga­nit­za­tiu, i no es va atu­rar per reco­ma­nació dels Mos­sos, com a mesura de con­tenció i segu­re­tat; hi havia 17.000 per­so­nes i no hi havia trans­port públic a aque­lla hora.” Sobre les cir­cums­tan­cies dels fets, una inves­ti­gació que encara està en marxa, Rodríguez asse­nyala: “Hi ha super­vi­vents i es conei­xe­ran els detalls. No sé per què aquells joves ana­ven per la via del tren de l’R3, pot­ser es pen­sa­ven que estava en desús, però no té gaire sen­tit que entres­sin per aquell punt per diri­gir-se al con­cert, cami­nant 30 metres més amunt tenien un pont.”

Bus­cant ali­an­ces

La regi­dora d’Urba­nisme de l’Ajun­ta­ment de Gra­no­llers, Gemma Giménez, afirma: “Gra­no­llers ha rebut l’impacte sonor dels grans esde­ve­ni­ments. Nosal­tres direc­ta­ment no hi inter­ve­nim, però la nos­tra posició és estar al cos­tat dels veïns perquè les acti­vi­tats han de ser com­pa­ti­bles amb el des­cans de la ciu­ta­da­nia. I en funció d’on i de com s’ubi­quen els esce­na­ris, i de les con­di­ci­ons mete­o­rològiques, se sen­ten més o menys uns esde­ve­ni­ments res­pecte als altres.” Des de l’Ajun­ta­ment de Gra­no­llers afir­men que han rebut quei­xes pel soroll no només des de Palou, sinó també des d’altres indrets de la ciu­tat, i que ho han tras­lla­dat al con­sis­tori de Mont­meló. Giménez afirma: “Estem fent el pos­si­ble perquè es posin les mesu­res cor­rec­to­res perquè l’impacte sigui el mínim pos­si­ble. El regi­dor d’Urba­nisme de Mont­meló, Antoni Guil, ens ha dit que mesu­ra­ran l’impacte del soroll, i tenim el com­promís que pren­dran les mesu­res opor­tu­nes per no per­ju­di­car els veïns.”

Sonometries
Per calmar els ànims per l’elevat soroll dels esdeveniments culturals, Midnight, l’empresa promotora del festival que es fa a Montmeló, farà sonometries a diferents punts de les àrees més afectades. Segons ha confirmat el consistori de Montmeló, volen analitzar l’impacte del so arran de les queixes dels veïns de diferents ciutats del Vallès Oriental. A banda de reduir el so del festival, veuran com influeix el temps en la percepció del soroll.

Territori treballa en la modificació del pla director urbanístic del Circuit

El Departament de Territori de la Generalitat està treballant en el document de la modificació del pla director urbanístic del Circuit. Preveuen que la Comissió d’Urbanisme l’aprovi de forma inicial abans de final d’any, amb les propostes de tots els municipis afectats i que, a grans trets, estan publicades al web de Territori. Pel que fa a les molèsties per soroll, fonts del Departament de Territori asseguren que s’estan explorant “diverses línies de treball”, però que per ara no poden concretar “quina es desenvoluparà”. Al mateix temps, aquest cap de setmana al Circuit es durà a terme la fira e-Mobility Experience, dissabte i diumenge. La d’enguany serà la segona edició de la fira i té l’objectiu de convertir-se en la més important del sud d’Europa. Tesla, Cupra, Toyota, Hispano Suiza, Nissan, Renault, Polestar o Silence són algunes de les principals marques que hi participaran. En la primera edició hi van assistir 15.173 persones i es van fer més de 4.000 proves de vehicles elèctrics, i hi havia més de 30 expositors. I dins l’aposta del pla estratègic del Circuit, per ser més sostenibles, a banda de la principal d’estar vinculat a la indústria de l’automoció i ser un esdeveniment d’oci i familiar, dissabte també s’inauguraran les plaques fotovoltaiques de la tribuna principal del Circuit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.