Societat

Sabadell compra a Naturgy l’antic Museu del Gas per 3,8 milions d’euros

El vol dedicar a la història, el tèxtil i el disseny

En desús des de l’any 2018, l’ajuntament el vol reobrir l’any 2026

L’antic Museu del Gas de Sabadell, situat al centre de la ciutat, es va tancar l’any del 2018 quan Naturgy va redefinir la seva activitat divulgadora i va traslladar part dels serveis que allotjava a Barcelona. Ara l’Ajuntament de Sabadell ha arribat a un acord amb Naturgy i l’ha comprat per 3,8 milions d’euros per donar-li una nova vida.

La intenció del consistori és destinar una part de l’edifici a acollir el fons del Museu d’Història i una altra al tèxtil i al disseny, amb l’objectiu que sigui espai per explicar el passat, el present i el futur de la ciutat. Entre les col·leccions que està previst que aculli hi ha la de més de 17.000 vestits de la Fundació d’Antoni Montpalau.

L’alcaldessa de Sabadell ha explicat avui que l’acord s’ha signat després de “llargues negociacions”. La previsió del consistori és fer les obres de rehabilitació l’any 2025 i poder obrir l’equipament el 2026. “Comportarà donar resposta a una demanda històrica per a poder explicar el tèxtil, el que som i hem sigut, des del moviment obrer o la burgesia, i que va suposar la indústria tèxtil a la ciutat”, ha apuntat Farrés.

No obstant, també obre la porta a parlar de futur de mà del disseny, i això serà possible gràcies a la participació del Grup Impulsor, que integra entitats com el Gremi de Fabricants, l’escola de disseny ESDI, la Fundació Antoni de Montpalau, la Fundació Bosch i Cardellach i teòrics del tèxtil. El col·lectiu ja ha començat a treballar en el projecte museístic per concretar com serà el museu i definir les actuacions que caldrà portar a terme a l’actual immoble.

L’edifici de l’antic Museu del Gas, amb 3.427 metres quadras, és una obra d’estil modernista de l’arquitecte Juli Batllevell. Inaugurat el 1899, s’inclou en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell, i inicialment va ser destinat a la fàbrica de gas La Energia, posteriorment absorbida per Gas de Sabadell i finalment per Catalana de Gas y Electricidad.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia