Societat

barcelona

Els iots més grans i els conservadors de les barques tradicionals, al Saló Nàutic

Ha començat la 61a edició del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, aquest any centrada en la sostenibilitat i la innovació i marcada per la celebració, el 2024, de la Copa Amèrica. Al saló, s’hi poden trobar des de petites embarcacions fins a catamarans, velers i iots a motor de fins a 20 metres d’eslora, autèntics vaixells de luxe que ahir ja van fer passar una bona estona als aficionats. També s’hi pot trobar tota mena de material nàutic, motos d’aigua i joguines nàutiques, cada cop més de moda. Enmig de la voràgine del luxe i l’ostentació hi ha l’estand de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, un grup de voluntaris enamorats del mar que es dediquen a la recuperació i restauració d’embarcacions que són patrimoni del nostre país. “Aquesta barca que tenim exposada és la Guiloba de Badalona, que era d’una família de pescadors, la tenien en un magatzem i ara nosaltres la restaurarem i la podrem tornar a posar a mar”, explica Pere Alemany, president de la federació i membre de l’associació Amics del Quetx Ciutat de Badalona. Precisament els Amics del Quetx és una de les associacions més actives de la federació: “La història del quetx és molt bonica perquè Badalona el va comprar a un matrimoni anglès que hi havia viatjat molts anys quan ja eren molt vellets. Hi faltava la barca auxiliar i ara fa molt poc nosaltres l’hem reconstruït i li hem posat el nom de la filla d’aquell matrimoni, la Kate, que va morir recentment.” El quetx surt a navegar sovint des del port de Badalona, un vaixell impressionant a l’abast de tothom qui el vulgui conèixer.

Una altra associació molt activa és la Bot Salvavides de Calafell. “Sortim cada dissabte amb les deu barques que tenim restaurades”, explica en Josep, un dels seus membres, que ahir, amb altres voluntaris, explicaven a tothom qui ho volgués els secrets de la navegació en vela llatina. I és que, segons expliquen, un dels seus objectius és impulsar la candidatura internacional de l’art de la navegació en vela llatina com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la Unesco. Un altre objectiu és l’actualització de l’inventari d’embarcacions de navegació tradicional de Catalunya i la formació en l’art de la navegació a vela llatina a través dels cursos de les seves associacions.

Potenciar els esports al voltant del mar i aconseguir que més persones puguin accedir als esports nàutics és un dels objectius tant del Saló Nàutic d’aquest any com de l’ens publicoprivat Fundació Barcelona Capital Nàutica, que dona suport a l’organització de la Copa Amèrica, un esdeveniment considerat la fórmula 1 del mar, la competició esportiva més seguida del món després dels Jocs Olímpics i del mundial de futbol, de la qual es podrà gaudir des de la platja a partir de l’agost que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.