Societat

societat

Més de 190.000 participants en les activitats de les Fires de Sant Narcís

Les propostes de cultura popular i els concerts de La Copa segueixen sent les més seguides per part de la ciutadania

Més de 190.000 persones han assistit a les desenes d’activitats per a tots els públics organitzades en el marc de les Fires de Sant Narcís 2023, que van acabar ahir després de deu dies de festa major a Girona. Un cop més, les propostes de cultura popular i els concerts de La Copa segueixen sent les més seguides per part de la ciutadania. A més, es consolida la descentralització d’espectacles als barris de la ciutat i l’escenari musical del parc del Migdia.

Pel que fa a la programació musical de La Copa, cal destacar els concerts de Zoo, Auxili i Smoking Souls del dia 4 de novembre a la nit, que va ser un dels més multitudinaris dels últims anys, amb 15.000 persones reunides per gaudir del directe de les tres bandes. En paral·lel, també es consolida el concert de tarda del dia 1 de novembre, que enguany va protagonitzar l’Orquestra Maribel i a la qual van assistir unes 8.000 persones.

La Diada Castellera dels Marrecs de Salt, Capgrossos de Mataró i Minyons de Terrassa, la passejada de capgrossos de Fal·lera Gironina, la ballada de sardanes amb La Principal de la Bisbal, la cantada d’havaneres a les escales de la Catedral, el correfoc dels Diables de l’Onyar, la XLII Trobada de Gegants i Bestiari o el castell de focs van ser els actes populars amb més seguiment.

En aquest sentit, el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament, Quim Ayats, ha remarcat que “l’aposta iniciada l’any passat de descentralitzar activitats, acostant diversos actes als diferents barris de Girona, es consolida i rep un gran suport per part dels veïns i veïnes. I el treball iniciat per reforçar les activitats de cultura popular d’enguany també s’ha demostrat un èxit d’acollida per part dels gironins i gironines. Han sigut unes Fires d’èxit”.

Sense incidències destacades

Les denúncies efectuades per part de la Policia Municipal de Girona relatives a les infraccions de seguretat ciutadana han arribat a la segona xifra més baixa de les últimes cinc edicions de les Fires (tenint en compte que el 2020 no es van celebrar). En total, s’han posat 95 denúncies, mentre que el 2022 van ser 211; el 2021, 91; el 2019, 115, i el 2018, 224. La principal disminució és en les denúncies per tinença de drogues i d’armes. També hi ha hagut 6 denúncies per desobediència a l’autoritat, 9 per desordres públics i 6 per tipologies diverses. Pel que fa a les denúncies per incompliment de les ordenances ciutadanes, s’han posat un total de 52 denúncies (l’any 2022 van ser 39), entre les quals destaquen 22 infraccions de l’ordenança de sorolls.

El trànsit de vehicles ha estat fluid en general i les dades d’accidentalitat durant les Fires són semblants als anys anteriors, amb 60 incidents, cap amb mort. En 17 casos hi ha hagut persones ferides i en 43 ocasions han sigut accidents sense ferits. En relació amb les proves d’alcoholèmia, se n’han practicat 175, 160 en controls i 13 en casos d’accidents. Cal destacar la baixada de positius: les xifres de positiu administratiu i positiu penal han estat inferiors als altres anys .

Balanç positiu de “Nits de qualitat” i “Som.NIT”

Per altra banda, l’ajuntament fa un balanç positiu dels projectes de sensibilització i promoció de la salut a l’oci nocturn, “Nits de Qualitat” i “Som.NIT” (Punt de Salut Jove). Ambdós projectes, dissenyats per fomentar la diversió segura i responsable durant les festivitats nocturnes, han contribuït de manera significativa a la creació d’un ambient més saludable i segur per a tota la ciutadania.

Durant aquestes fires, centenars de joves s’han aproximat al Punt de Salut Jove, liderat enguany pel projecte “Som.NIT” de Creu Roja Joventut. Durant 6 nits, s’hi ha proporcionat informació sobre salut, drogues, sexualitat i transport segur. A més, també s’hi ha entregat gratuïtament preservatius, taps per les orelles i alcoholímetres a tothom qui ho ha demanat.

El Punt Lila de barraques, per la seva banda, ha interactuat i ha atès pràcticament a 2.000 persones durant les set nits de concerts nocturns a La Copa. La tasca principal ha estat informativa, de sensibilització i prevenció. Moltes persones s’hi ha acostat per conèixer el servei, participar en dinàmiques i rebre informació. Des del Punt Lila, s’ha tingut coneixement de 5 situacions d’agressions, que s’han pogut gestionar. Aquestes agressions han sigut situacions d’assetjament sexual, sobretot vinculades a la insistència verbal, mirades lascives, invasió de l’espai, tocaments i situacions molestes i incòmodes, que s’han gestionat, per un costat, a través de la intervenció de les professionals del Punt Lila amb les víctimes, per l’altra, amb els equips de seguretat amb la persona agressora.

Els museus, un atractiu més durant les Fires

Els museus de la ciutat han participat, un any més, de forma activa en la celebració de la festa major de la ciutat. S’han fet jornades de portes obertes el dia de Sant Narcís i el diumenge 5 de novembre; s’ha obert el refugi antiaeri del jardí de la Infància i es van fer les projeccions especials de Fires al Museu del Cinema provinents d’una selecció de pel·lícules familiars de Josep Maria Terés Grau. La Casa Masó, com és habitual, ha registrat pràcticament el ple en cadascuna de les visites que s’han ofert durant els dies de Fires.

Fira de Mostres

L’Ajuntament de Girona ha participat aquest any a la Fira de Mostres amb un estand sobre salut i benestar emocional. L’objectiu era donar a conèixer a la ciutadania les diferents accions en salut i benestar emocional que s’estan realitzant per part del consistori, així com les aliances que hi ha amb altres organismes i entitats. A banda de donar informació sobre les diferents iniciatives, també es va poder participar en una exposició interactiva per treballar el tema de l’ús de les pantalles. Hi van participar un total de 427 persones. Els resultats de l’enquesta mostren que, majoritàriament, passen entre 1 i 4 hores al dia mirant el telèfon i no s’aprecien diferències significatives per edats.

En aquesta edició de la Fira de Mostres, des de l’Ajuntament de Girona i la Càtedra d’Autisme de la Universitat de Girona es va impulsar un punt anomenat “Espai calma”, adreçat especialment a persones neurodiverses. Durant els cinc dies de Fira va rebre unes 250 visites, de les quals 170 han sigut usuaris i usuàries de l’espai i la resta persones que s’hi han acostat a conèixer la iniciativa. El 80% de les persones usuàries han estat infants acompanyats dels seus pares, amb una mitjana de 7 anys.

Prop d’un 80% de visitants estrangers

Del 27 d’octubre al 5 de novembre, s’han registrat un total de 1.187 enquestes a usuaris i usuàries de l’Oficina de Turisme de la Rambla, que es tradueixen en 2.680 persones ateses, 2.092 d’origen internacional. França (59,13%), el Regne Unit (9,75%), Alemanya (5,54%) i els Estats Units (4,88%) són els països amb més visitants a la ciutat durant aquests dies.

Respecte al tipus de demandes d’informació sobre la ciutat fetes durant aquests dies, destaquen, en primer lloc, les Fires de Sant Narcís (54,71%), seguit dels allotjaments (27,13%), la Girona Jueva (7,64%) o els circuits d’orientació (2,77%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.