Societat

religió

El papa ha citat per avui tots els bisbes de l’Estat per parlar dels seminaris

El papa vol reordenar els seminaris perquè hi hagi un mínim d’estudiants

Està preocupat per l’augment de seminaristes neoconservadors, allunyats del què ell predica

El papa Francesc ha citat per avui tots els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), entre els quals n’hi ha nou de catalans (falta el de Girona, que encara no ha estat nomenat) per parlar dels seminaris.

Si la grip no li impedeix –aquest cap de setmana no ha pogut desenvolupar les seves tasques habituals i, per exemple, diumenge va llegir l’Àngelus a la seva residència i no va poder sortir a la finestra i saludar a la plaça de Sant Pere– Francesc asseurà tots els bisbes de l’Estat espanyol i els demanarà explicacions sobre la situació dels seminaris. Perquè? doncs perquè els seus dos enviats especials per a inspeccionar els seminaris espanyols – els bisbes Milton Luis Tróccoli i Arturo Eduardo Fajardo, tots dos de l’Uruguai, membres del Dicasteri per al Clergat, que es van estar dos mesos recorrent els seminaris de l’Estat– van concloure en un informe que la situació en aquestes escoles de capellans és “problemàtica”.

Vives, en el punt de mira

La plantofada principal podria endur-se-la el bisbe de la Seu d’Urgell (i copríncep d’Andorra) Joan-Enric Vives, que és president de la Comissió de clergat i seminaris de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i , per tant, últim responsable del funcionament dels seminaris. Vives, doncs, podria acabar el seu mandat amb un mal sabor de boca, ja que serà qüestionat quan falten pocs mesos que hagi de presentar la seva renúncia per edat. Farà 75 anys el mes de juliol. En una entrevista a Ràdio Estel després de saber-se la crida del papa, Vives va dir que “és relativament habitual que es faci de tant en tant una ITV de com van les coses, de com estan els seminaris, les universitats, les diòcesis, de com va el govern de les diòcesis…”. Una opinió que no és majoritàriament compartida.

Inusual

La crida del papa a tots els bisbes d’un Estat alhora és molt poc habitual. De fet, tots els bisbes d’un Estat només es reuneixen amb el papa en el que es diu les visites ad libina¨, que es fan cada cinc anys i la darrera amb els bisbes espanyols (on van repassar el resum de totes les diòcesis) es va fer a principis del 2022. Per tant, ara no tocava.

Els bisbes de l’Estat estan “desconcertats” per aquesta cita, perquè cap d’ells sap en realitat de què es parlarà. Els experts opinen que el papa no vol que hi hagi seminaris amb cinc o sis seminaristes sinó que vol seminaris amb, com a mínim, 25 o 30 joves estudiant. Aleshores els bisbes creuen que se’ls podria proposar crear seminaris interdiocesans, com el que hi ha a Catalunya. A Catalunya hi ha tres seminaris, el de Barcelona, el de Terrassa i l’interdiocesà, on van a estudiar per preparar-se per ser sacerdots els joves de la resta de diòcesis. Però alerta, perquè ni així.

Tal com va informar aquest diari a principis del mes de setembre, que és quan es tanca la convocatòria per admetre nous alumnes, aquest curs 2023-2024 només dos homes (d’entre 25 i 30 anys) s’han inscrit per fer el primer curs al seminari conciliar de Barcelona, el curs que s’anomena “introductori”, un mínim històric. Al seminari de la diòcesi de Terrassa i per primer any, no se n’hi ha inscrit cap i al seminari interdiocesà, que és on han de fer els estudis els qui volen ser capellans de les altres diòcesis catalanes (Girona, Lleida, Solsona, Tarragona, Tortosa, Urgell i Vic), se n’hi han inscrit dos més. En total, doncs, d’homes que vulguin iniciar la formació per ser capellà a casa nostra aquest curs n’hi ha només quatre.

Neocons

Però en aquesta visita que en teoria i si el papa està bé de salut es farà avui, sembla ser que Francesc també vol expressar la seva preocupació pel perfil neoconservador dels joves seminaristes que pugen, molt allunyats de les seves tesis, del que ell mateix predica.

En les darreres fornades de capellans sortits dels seminaris catalans hi ha seminaristes i nous capellans d’aquest perfil. No fa ni una setmana que el vicari de l’Hospitalet de Llobregat, Federico Marfil, que va ser ordenat el 2022, tot just sortir del seminari de Barcelona, va dirigir el res del rosari a la plaça Sant Jaume en contra de l’amnistia i a favor de la unitat d’Espanya. El papa veu amb molta preocupació el perfil de nous seminaristes, lligats a moviments d’ideologia molt conservadora, que son els que més creixen a l’Estat i a Catalunya.

A diferència dels temps de després del Concili Vaticà II, avui els nous capellans tornen a posar-se alçacolls i, alguns, estan recuperant la sotana, dues peces de vestir que al carrer els capellans conciliars ja no portaven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.