Activisme social
“L’Obrera es queda al barri”
Un centre social ocupa de Sabadell evita el desallotjament després d’un litigi judicial amb els propietaris de l’immoble
S’hi fan classes de tota mena, disposen d’un gimnàs i cedeixen espai a associacions que no en tenen
Defensen que fan una tasca de servei necessària que l’Ajuntament negligeix als barris del sud de la ciutat
Fa poc més d’un mes, el centre social L’Obrera, un local ocupat des del 2015 al barri de l’Avinguda-Eixample de Sabadell, va evitar el desallotjament. La pressió i la mobilització populars van aconseguir frenar l’execució de l’ordre judicial i que l’espai pogués mantenir les activitats que s’hi duen a terme amb una marcada vocació social.
“Tot el que fem a L’Obrera és absolutament autogestionat i a través de voluntaris; és a dir, al marge de les lògiques del mercat”, explica Marina Jiménez, membre del centre. “Les principals activitats que hi oferim són La Madrasseta i el gimnàs popular Rukeli, però també fem d’aixopluc d’actes culturals i d’associacions de Sabadell que ara mateix no tenen un espai per desenvolupar les seves activitats”, hi afegeix. A La Madrasseta hi fan classes de moltes coses –ara n’hi ha de català inicial, pintura, àrab clàssic, reforç de primària i d’ESO, teatre, preparació per accedir a la nacionalitat, conversa de català i anglès per a adolescents, escriptura creativa...– i al gimnàs, un espai que pren el nom d’un boxejador gitano alemany exterminat pels nazis, s’hi ensenyen esports de contacte. “Els professors del gimnàs també som voluntaris i tractem de fer una tasca d’agermanament, d’inculcar valors a través de l’esport.” Anteriorment, havien organitzat recollides i repartició d’aliments, xerrades polítiques i, fins i tot, van cultivar un hort comunitari a la terrassa. A L’Obrera defensen amb vehemència el servei social que presten als barris. “A tot el que és la zona sud de Sabadell –l’Eixample, Espronceda, les Termes, Sol i Padrís...– se’ns coneix bastant, perquè hi ha una gran mancança de serveis, bàsicament. Creiem que l’Ajuntament no està fent la feina que cal, no està facilitant espais ni activitats. Aleshores, aquesta tasca la fem nosaltres.”
Se senten orgullosos de la lluita veïnal que els ha permès continuar, de moment, al seu local cantoner de l’avinguda Barberà. El propietari inicial de l’edifici, l’entitat de crèdit Cajamar, va presentar una demanda contra els ocupants de la finca ara fa set anys. L’octubre del 2018, un tribunal de primera instància de Sabadell va sentenciar a favor del desallotjament, però els activistes van presentar un recurs a l’Audiència Provincial de Barcelona, i quan aquesta el va desestimar, van portar el cas al Tribunal Suprem. Mentrestant, el desembre del 2020, la constructora Nedax va comprar l’immoble a Cajamar i, uns mesos més tard, quan el Suprem va desestimar també el recurs de L’Obrera, el nou propietari va instar a executar el desallotjament. L’ordre va arribar al centre social el maig passat amb data del 6 de novembre.
Els intents per trobar una alternativa a l’ocupació no han donat fruit, ni la proposta de la constructora –que vol aixecar-hi un bloc de pisos– per a un possible ús del local en unes condicions que els activistes van considerar inacceptables, ni l’oferta del consistori. “En un principi, l’Ajuntament es va comprometre a buscar uns espais per desenvolupar la nostra activitat, però la proposta no es va rebre ni materialitzar mai.” Ara han parat el cop, però saben que la maquinària judicial i l’amenaça de deixar el local es poden reactivar en qualsevol moment. Però s’hi tornaran a resistir perquè creuen en el projecte i en el suport veïnal per fer realitat el seu lema: “L’Obrera es queda al barri.”