Societat

Societat

Un pessebre amb dues mares de Déu

Una parella formada per dues dones i la seva filla protagonitzaran un dels naixements

La representació celebra 35 anys amb algunes sorpreses

Aquest any el pessebre vivent del poble de Vilavenut, al Pla de l’Estany, tindrà una peculiaritat: un dels dies que es representa –divendres– no tindrà Sant Josep, sinó dues mares de Déu. I és que una anècdota d’aquest pessebre és que cada any s’ofereix la representació de la mare de Déu, Sant Josep i el nen Jesús al matrimoni del poble que ha tingut un fill o filla, i enguany a la població ha tingut lloc el naixement d’un infant amb dues mares, que han volgut participar en la representació, però anant totes dues vestides de mare de Déu. “Sabem que no és la típica tradició, però en un pessebre hi ha moltes coses que no són de l’època. Ens ha semblat que ens hem d’adaptar i mostrar la realitat de la societat actual”, expliquen fonts de l’organització. Al darrere d’aquesta iniciativa no hi ha cap motivació reivindicativa –“no buscàvem fer cap acció ni fer publicitat”–, sinó el compliment d’una tradició local. “A més, una de les dues mares de Déu està molt vinculada al pessebre. Hi ha participat cada any, i en fa 32 que fins i tot va fer de nen Jesús en el muntatge”. Aquesta mare de Déu és l’Aina, que està molt il·lusionada per haver pogut participar aquest any en el pessebre amb tota la seva família: “Quan va néixer el meu primer fill, no hi vam participar perquè el pessebre es feia molt tard, i aquest any, amb un altre horari, hem decidit col·laborar-hi tots plegats”, manifesta, al mateix temps que vol deixar clar que no volen reivindicar res, sinó parlar de la seva realitat amb “naturalitat” i ser unes participants més del pessebre. “Potser algú si ve de fora s’estranyarà en veure’ns, però els del poble no ho crec; ens coneixen de sempre. No em volia disfressar ni veia lògic donar teta vestida de Sant Josep”, conclou.

Des de l’Ajuntament de Fontcoberta també estan contents i donen suport a aquesta iniciativa: “No n’hem tingut cap queixa; al contrari, tothom ho veu amb bons ulls, i des del consistori som els primers a apostar per mostrar el reflex de la societat actual en el nostre pessebre. I si, a sobre, aconseguim més publicitat i més visitants al poble, doncs molt millor”, exposa l’alcalde, Xavier Cros.

35 anys de celebració

A més, enguany el pessebre vivent de Vilavenut està d’aniversari. Compleix 35 anys i és per això que hi haurà alguna sorpresa, com l’actuació de la companyia d’espectacles Alma Cubrae i la d’una coral, Veus de l’Estany, que cantarà al llarg del pessebre. El muntatge es podrà visitar el divendres 22 de desembre a les vuit del vespre i l’endemà, dissabte, a les set de la tarda. Acabades les representacions, hi haurà xocolata i coca per a tothom. L’entrada és gratuïta.

I no podem acabar sense esmentar una altra de les peculiaritats d’aquest pessebre vivent: des de fa 34 anys –el primer any a celebrar-se no n’hi havia–, el caganer està representat per la mateixa persona, en Joaquim Viñas, que també gaudeix del mèrit de ser l’únic caganer de les comarques gironines que ensenya el cul de veritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.