Societat

FIGUERES

La Fundació Salut Empordà impulsa 30 accions per estalviar aigua

La Fundació Salut Empordà ha impulsat 30 accions per reduir el consum d’aigua en el període de sequera. Algunes de les accions que ja s’han pres són la neteja de la façana de l’hospital de Figueres amb aigua regenerada procedent de la depuradora, tancar el reg de zones verdes o reduir la pressió de l’aigua a l’hospital i el sociosanitari. També estan canviant les canonades per millorar-ne l’eficiència i reduir el risc de pèrdua d’aigua. A més, les aixetes s’estan canviant per unes que tinguin temporitzador. Per altra banda, la fundació, segons explica en un comunicat, ha contractat una empresa que fa servir aigua regenerada per netejar els vidres de difícil accés.

El Pla d’Emergència en situacions de sequera pel sistema d’abastament d’aigua de Figueres inclou la identificació de les empreses que són grans consumidores d’aigua, i al capdavant de totes hi ha la FSE. I és que dos dels centres de la Fundació, l’Hospital de Figueres i l’Hospital d’Atenció Intermèdia Bernat Jaume, són els consumidors més grans d’aigua de la ciutat i, en conseqüència, estan obligats a complir amb les mesures requerides per aconseguir un major control del consum i uns registres més baixos.

La FSE va iniciar la implantació d’accions per a un ús eficient del consum de l’aigua el 2005 i, des d’aleshores, ha anat introduint millores que han quedat acreditades per mitjà de les certificacions EMAS i ISO14001. Aquests dos reconeixements, que s’han anat renovant de forma periòdica, garanteixen el compromís i el respecte de l’entitat envers el medi ambient. La Fundació compleix, per tant, els criteris i pautes que marquen aquestes certificacions i el nou Pla de sequera és un pas més dins d’aquesta estratègia d’eficiència i sostenibilitat. Aquest document es vertebra sobre 8 eixos principals, dels quals es deriven un total de 30 mesures analitzades per reduir el consum d’aigua.

L’activitat d’aquests dos centres se centra en l’àmbit sanitari i assistencial i el subministrament d’aigua és un recurs essencial per a l’atenció segura i la cura de la salut. En aquest sentit, s’han implantat aquelles iniciatives que són viables per a la reducció del consum i que no comprometen en cap cas l’activitat assistencial. És per això que el gruix més important de mesures de racionalització per a l’estalvi hídric s’aplica principalment en aspectes no assistencials.

Una de les primeres accions per a la posada en marxa d’aquest pla ha estat la creació d’una comissió de treball específica de sequera, integrada per persones treballadores dels departaments de Manteniment i Infraestructures, Medi Ambient i Comunicació i RSC, i de les àrees d’Infermeria i direcció. Aquesta comissió té per objectiu la redacció del Pla i la priorització, execució i seguiment de les accions. També s’analitza i avalua el consum d’aigua cada setmana per poder reportar les dades de registre a l’Ajuntament de Figueres.

Entre les actuacions que s’han posat en marxa en el marc d’aquest Pla de sequera, hi ha l’ús d’aigua reutilitzada procedent de l’ETAP (Estació de Tractament d’Aigua Potable) per a la neteja de la façana de l’Hospital de Figueres, el tancament del reg de les zones verdes, la contractació d’una empresa que utilitza aigua regenerada per a la neteja de vidres de difícil accés o la reducció de la pressió de l’aigua a l’Hospital i sociosanitari.

També cal destacar les millores que s’estan executant en les instal·lacions. Una de les més rellevants és el canvi de canonades per assegurar la seva eficiència, productivitat i seguretat, a més de la substitució d’aixetes manuals per d’altres amb temporitzador, entre altres actuacions incloses en pla.

Aquestes mesures se sumen a les accions que es vénen aplicant des de fa anys a la FSE, com és la promoció de campanyes internes i externes de sensibilització i de foment de bones pràctiques que ajudin a fer un consum racional de l’aigua, tant al lloc de treball com en l’àmbit domèstic, i la sensibilització per a les bones pràctiques en el sector de l’hostaleria, on el consum d’aigua també acostuma a ser bastant elevat. O el sistema de neteja amb microfibra per a superfícies, robots per a automatitzar la neteja de paviments que estalvien el 80 % de l’aigua que es consumeix amb la fregadora de peu convencional, economitzadors a aixetes i dutxes o la substitució del tren de rentat a la cuina per un de més eficient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia