Societat

Llibres actius que socialitzen

Persones amb problemes de salut mental gestionen un servei gratuït d’intercanvi de llibres a Mataró i Premià

És un dels programes del CFP per facilitar la integració a la vida comunitària. “A casa no fem res”, coincideixen els voluntaris

Tots els voluntaris ofereixen el seu temps i el seu treball de manera altruista

És com la seva segona casa. S’han fet seu l’espai i la llibreria que gestionen per oferir una atenció propera als qui creuen la porta carregats amb exemplars que ja s’han llegit i que volen renovar. La Iolanda, en Jose i en Jordi són tres dels voluntaris que cada matí atenen els qui creuen la porta del local Llibre Actiu. “Ens passa volant el temps, aquí. És millor que estar-se a casa, on no fem res”, coincideixen contents de l’oportunitat de compartir una tasca que fan en equip per organitzar i classificar els volums que els arriben i gestionar el servei d’intercanvi. “Està molt bé que s’aprofiti un servei que dona una segona vida al llibre i és gratis”, explica la Iolanda, que no ha tingut cap problema per gestionar l’arxiu amb els coneixements que ja tenia com a administrativa. Es concentra apilant els llibres nous que arriben abans de fer la fitxa a l’ordinador i controlar els que s’enduen per donar-los de baixa. Li agrada atendre els lectors i buscar a l’ordinador quan li demanen un títol, però sobretot agraeix l’ambient amb els companys i la “tranquil·litat” que no tenia en altres recursos de l’entitat, on estava més angoixada amb companys que, com ella, pateixen algun trastorn mental greu que han d’acceptar i demanar un suport.

Al local del carrer Muntanya del barri de Cirera, l’entitat hi té les oficines on treballa l’equip directiu, sales de formació i l’espai dedicat a l’intercanvi de llibres, que és obert als veïns. Els visita un professor de l’IES Thos i Codina, que tot just entrar-hi descarrega una bossa de llibres mentre la Iolanda el convida a entrar i remenar. El màxim de llibres que es permet endur-se per persona són deu, però li suggereix que surti a la terrassa, on en pot agafar tants com vulgui, perquè n’hi ha que hauran de donar per vendre’ls a pes perquè no hi caben.

A l’equipament de Llibre Actiu, s’hi han acumulat 45.261 títols segons consta en la llista que consulta la Iolanda. Tots els voluntaris ofereixen el seu temps i el seu treball de manera altruista. Com la Iolanda, que és d’Argentona, en Jordi ve des d’Alella i és un dels més veterans que van acceptar la proposta d’estar al matí al capdavant del local. No ha tingut cap problema a ajudar l’Esther, que s’encarrega des de fa un any del punt d’intercanvi que l’entitat ha obert al local que té al centre de Premià de Mar. “Sí que hi ha moviment i cada cop ens coneixen més al poble”, diu contenta de la tasca que fan els voluntaris per repartir llibres també als expositors d’intercanvi que tenen al mercat municipal i al centre cívic Conex. La classificació es fa per categories i temàtiques. “Tenim molts jubilats que ens visiten”, reconeix l’educador social que supervisa l’espai i on els llibres infantils que s’acumulen es traslladen al centre de menors d’atenció a la infància que gestiona l’entitat a Mataró.

El responsable del servei prelaboral del CFP, Jaume Rodon, explica que el projecte va néixer el 2009 vinculat a la proposta del servei d’intercanvi gratuït de Llibre Viu que Francesc Rogés impulsa de fa anys al barri de Rocafonda. “Jo era client d’allà i vam pensar a fer la mateixa activitat però amb voluntaris que són usuaris del centre”, explica satisfet de la iniciativa, que a hores d’ara implica onze persones amb problemes mentals. Els noms dels dos projectes s’assemblen, però ja els “està bé” que porti a confusió i que es relacionin, perquè mantenen una bona relació. “Ens van ajudar als inicis amb la cessió de 3.000 llibres”, diu Rodon recordant també en Cosme Panadero, un usuari de l’entitat que d’alguna manera en va ser el fundador “espiritual” quan va cedir la seva biblioteca abans de ser desnonat de casa seva. “Era una col·lecció enorme de llibres de religió i misticisme amb unes edicions precioses”, explica el portaveu de CFP dels orígens de la llibreria, que ha anat agafant embranzida amb la finalitat de donar una segona vida al llibre amb una funció social al barri, on els usuaris de l’entitat poden fer un voluntariat. “Tenen els clients, els volums i la feina d’ordenar i gestionar-ho ells”, destaca.

Des de Llibre Actiu han pogut fer un parell de donacions d’una cinquantena de llibres a la Biblioteca Nacional de Catalunya, i d’altres al Museu Arxiu de Santa Maria i a l’Escola Municipal de Música de Mataró. Una d’aquestes donacions va ser d’un usuari, atès pel servei d’autonomia a la llar, que havia fet estudis de direcció d’orquestra i tenia un munt de partitures i llibres de música. “Sabia greu escampar-ho i vam poder mostrar a la família la carta d’agraïment”, diu satisfet d’una funció social i cultural que va més enllà d’atendre els particulars que venen a intercanviar llibres.

La llibreria s’ha convertit en el seu racó i en un punt de trobada. Tots ells són o han estat usuaris d’algun servei de rehabilitació o teràpia que l’entitat té a les seus de Premià de Mar i Mataró. El repte de futur seria donar més visibilitat al projecte per no quedar limitats i recuperar la idea d’una xarxa d’expositors d’intercanvi en diferents establiments de la ciutat per tenir més ressò.

1.500
visites
van tenir l’any passat els voluntaris al local del barri de Cirera de Mataró, on tenen la col·laboració de dues entitats.
200
usuaris
han entrat a deixar i buscar llibres al nou local de Premià de Mar, que funciona des de fa un any.
11
voluntaris
són usuaris amb problemes de salut mental, que hi participen gestionant els espais d’intercanvi.
150
llibres
s’han entregat el 2023.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.