Societat

SOCIETAT

Sant Cugat obté la valoració més baixa dels veïns en 10 anys

Els santcugatencs continuen tenint una bona percepció de l’estat general del municipi i li posen un nota de 6,5 segons les dades de la 48a onada de l’Observatori Sociològic elaborat a partir de 1.080 entrevistes fetes entre el 16 i el 31 de gener, però la dada està per sota del 6,79 de valoració del juliol passat i representa la nota més baixa de l’històric des del juliol del 2014. Aleshores van puntuar amb un 7,4 i la xifra més alta de tot l’històric és el 7,6 obtingut el juliol del 2019.

El més valorat són els parcs i les zones verdes (6,78), seguit del manteniment de les zones infantils (6,59), la neteja i higiene dels carrers (5,59), mentre que el trànsit suspèn amb un 4,52.

La percepció és que la ciutat ha empitjorat per un 36% dels enquestats, mentre que pel 36,1% està igual i pel 24,6% ha millorat. Preguntats sobre la valoració del creixement i la possibilitat de passar dels 100.000 habitants –al darrer padró en tenia 97.530 i va créixer en 1.800 residents–, el 50,1% ho valoren negativament, mentre que el 38,3% hi veuen aspectes postius.

Sobre les preferències d’aquest creixement, el 41,4% es decanta per un model similar al de les zones de Valldoreix o Mirasol amb cases d’un màxim de dues plantes, seguit del model de tres plantes de Coll Favà i el Parc Central (31,2%). Només el 5,3% preferiria blocs de pisos de 10 plantes.

Altres qüestions de l’observatori que va presentar fa uns dies el tinent d’alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, fan referència a la immigració, fet que va aixecar crítiques dels socis de govern d’ERC, però també de la CUP. Els republicans es van queixar ja a principis de febrer perquè la nova onada, al seu parer, incorporava preguntes que “indueixen a vincular immigració amb preocupació, delinqüència i reincidència. Creiem que vincular delinqüència i origen és tendenciós i un greu error que alimenta el discurs de l’extrema dreta”, mentre demanava que es pugui consensuar el qüestionari abans, una demanada que Puigneró s’hi va comprometre en un futur, segons recollia fa dies Cugat.cat. Puigneró va defensar-se de les acusacions rebudes també de la CUP, acusant-lo de fer preguntes induïdes amb “amb un biaix xenòfob que respon al viratge de Junts per Catalunya cap a posicions pròpies de l’extrema dreta”, assegurant que eren similars a les fetes pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat o les d’Oxfam Intermón o l’Institut Català Internacional per la Pau.

En concret, es pregunta sobre què els preocupa de l’arribada d’estrangers –el 55% no els preocupa res— i als que sí –43,9%– se’ls donen respostes induïdes –30,7% la delinqüència, robatoris i seguretat, seguit de la falta d’integració (27,2%), que no tinguin recursos ni on quedar-se (11,5%). També se’ls demana si estan d’acord amb afirmacions com la de si la Generalitat hauria de tenir competències integrals en immigració –61% a favor–; sobre si s’ha d’acollir al municipi fins al màxim de les seves possibilitats –57.9% a favor–; o si l’elevada immigració pot tensar serveis públics –59,7% creuen que si.

Sobre el canvi climàtic, el 51,3%, està molt o bastant d’acord amb les polítiques que s’apliquen per mitigar-ne els efectes i 86,2%, creu que s’han de plantar més arbres i protegir els boscos urbans. El 51,3 % està a favor de més Zones de Baixes Emissions (ZBE), però per contra el 56,9% està poc o gens d’acord en incrementar els carrils bici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.