Societat

Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Sonaven campanes, a Can Bofí Vell, l’únic centre d’acollida municipal de Badalona per a persones sense llar. Fa temps que s’estava covant una crisi i finalment ha esclatat. Suara ( www.suara.coop/ca ), la cooperativa encarregada de la gestió, va fer públic ahir que posen el punt final al seu projecte i no hi ha cap altra raó que el fet que fa tres anys que l’Ajuntament no paga. El dia 29 d’abril acaben el seu projecte. Què passarà després? És una incògnita. Des de l’Ajuntament diuen que s’està buscant la fórmula amb els serveis jurídics. Pel que fa al deute. Quant al treball social, l’atenció, ni piu. De moment, i segons la informació disponible, a partir del 29 l’antiga masia no podrà oferir ja el servei de pernoctació –fins a 45 persones cada dia– ni tampoc obrirà el menjador social –per a mig centenar–. Així s’explicaven ahir des de la cooperativa: “La situació actual d’impagament a Can Bofí Vell s’ha tornat insostenible per a Suara Cooperativa i ens obliga a haver de deixar el servei.” Han informat l’Ajuntament i han presentat una proposta de subrogació dels contractes de les treballadores de l’equipament perquè una altra empresa ho pugui gestionar. “L’Ajuntament no ha pagat a Suara Cooperativa per la gestió d’aquest servei de Can Bofí Vell des d’inicis de l’any 2021, i s’ha acumulat un deute que supera els 1,7 milions d’euros.” I conclouen: “Aquesta situació posa l’organització al límit ja que no pot seguir assumint la despesa mensual que suposa un servei d’aquestes característiques.”

Suara és una cooperativa sense ànim de lucre que treballa en diferents àmbits, sempre posant les cures al centre i amb visió comunitària. Gestiona projectes en totes les etapes de la vida, des de la infància fins a la vellesa. Fa poc més de deu dies Suara Cooperativa va rebre novament el segell Làbora per la contractació de persones en situació de vulnerabilitat durant aquest any.

“És vergonyós”

Des de la plataforma Badalona Acull expressaven consternació. Precisament ara, que la crisi de l’habitatge es fa encara més present, la notícia és una galleda d’aigua freda. “És vergonyós.” Les entitats troben que l’Ajuntament tira pilotes fora, quan se li reclama que actuï en matèria d’habitatge: “Ho hem dit una vegada i una altra, que només teníem Can Bofí Vell, i que ara desaparegui és... Però és que, a més a més, ja teníem aprovat un alberg per a 200 persones i el PP el va tirar enrere! Hem d’aconseguir algun equipament. Tot això ho hem denunciat moltes vegades.”

La crisi de Can Bofí Vell també es valorarà demà en la trobada de la Taula Sense Llar de Badalona. A la taula hi ha representació de la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament, i també d’entitats que treballen en l’àmbit de la vulnerabilitat en matèria d’habitatge, com ara Càritas, la Fundació Roca i Pi, la Fundació Mambré, la Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja, Sant Joan de Déu Serveis Socials i l’Asaupam (Associació d’Intervenció Comunitària en Drogues).

Cinquanta persones al ras i sense menjar

Badalona es queda sense cap recurs d’urgència de titularitat pública. I amb un deute d’anys, de prop de dos milions, acumulat durant la governança de dues forces polítiques diferents, el PP i el PSC. Darrere dels euros hi ha les persones. Les que es quedaran sense aquest suport. Les treballadores socials assenyalaven ahir: “Al llarg de quatre anys, aquest recurs ha atès 476 persones sense sostre de Badalona.” I prop de 600 al menjador social. Tenint en compte que tant en la pernoctació com en el menjador social s’atenen una mitjana de 50 persones al dia, vol dir que “s’aboca 50 persones a dormir al carrer i sense accés a l’alimentació”. Es tracta d’un servei essencial, reconegut per la llei de règim local. És el servei més bàsic que preveu l’estratègia catalana per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya (març del 2023). El tancament de Can Bofí Vell, afirmen, “és la punta de l’iceberg d’un govern que considera els serveis socials com una àrea menor dins de l’estructura municipal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.