Societat

educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a Terrassa a partir del 2026

La universitat preveu que aquest grau s’ompli amb 50 places per respondre a l’alta demanda

S’estudien diverses localitzacions, prioritzant que estigui a prop del campus

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha aprovat aquest dimecres un acord per oferir el grau de Medicina a Terrassa a partir del curs 2026-2027. Així ho ha anunciat el rector de la universitat, Daniel Crespo, que ha presentat en roda de premsa el projecte de creació dels nous estudis de Medicina a la UPC i de la Facultat de Medicina. La universitat preveu que el grau estigui limitat, d’entrada, a 50 places i actualment està treballant amb l’Ajuntament de Terrassa per trobar un edifici on ubicar la facultat. Segons Crespo, el plantejament és que sigui un espai proper al campus. En tot cas, ara el projecte haurà de passar diversos filtres administratius, entre els quals l’autorització de la Generalitat.

Crespo ha fet l’anunci juntament amb l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, qui ha assegurat que és una “oportunitat” per la ciutat. Segons han comentat, ja s’ha constituït un grup de treball perquè desenvolupi el projecte, i que estarà format per les tres institucions participants: UPC, Ajuntament de Terrassa i Consorci Sanitari de Terrassa. Aquest grup de treball comptarà amb personal de la Universitat amb experiència en la creació de noves titulacions, professionals de l’àmbit de la medicina del Consorci i docents externs.

“La medicina cada dia incorpora més tecnologia, ho veiem tots”, ha dit el rector en la seva intervenció inicial, quan ha explicat que el procés per crear una Facultat de Medicina de la UPC va començar fa més d’un any.

A més, cada cop més investigadors de la UPC han anat derivant la seva recerca cap a la medicina i les ciències biològiques. De fet, aproximadament el 20% de la recerca de la UPC ja es desenvolupa en l’àmbit de la salut, i de les 13 spin-off sorgides l’últim any, cinc d’elles hi estan relacionades.

“De forma natural, ens adonem que la frontera entre la tecnologia i la medicina s’ha anat difuminant i pensem que és important que una universitat com la UPC entri de ple dret en el món de la medicina”, ha dit.

Nous estudis

Segons el rector, en el futur els estudis de medicina aniran incorporant cada cop més i més tecnologia. Amb tot, ha deixat clar que el que es vol oferir des de la UPC és un grau en Medicina i no pas un grau especialitzat. “Volem donar-los la base tecnològica que els permeti treure el millor profit de la tecnologia, però seran metges”, ha indicat.

El plantejament inicial de la universitat és que el nou grau ofereixi 50 places i pugui començar a impartir-se el setembre del 2026, de manera que els primers estudiants es graduarien el juny del 2032. Crespo ha admès que amb una cinquantena de places no poden aspirar a “cobrir una demanda desmesurada”, però sí una part de la demanda. A més, no ha descartat que més endavant es pugui ampliar el nombre de places.

En tot cas, ha recordat que l’oferta de metges està al voltant de les 1.300 places i la demanda el darrer curs va ser de 5.200 sol·licituds. “És evident que calen metges”, ha remarcat. A més a més, ha afegit que aproximadament la meitat dels metges de tot l’Estat es jubilaran els propers deu anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA
societat

Els joves de La Causa justifiquen l’ocupació i estenen la mà als Castellers

sant cugat del vallès
administracions

Mataró destinarà 20,5 milions a millorar equipaments i comprar habitatge

mataró
urbanisme

El nou carril bici d’Igualada rep un premi de mobilitat

IGUALADA
societat

Finançament a quatre bandes pel nou centre per a l’Associació Alzheimer de Tàrrega

tàrrega
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Parasiten figueres de moro per eradicar-les del Cap de Creus

EL PORT DE LA SELVA
urbanisme

Inicien l’asfaltatge de la rambla Catalunya de Barcelona

Barcelona