Societat

Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

“No pot ser que tanquin la porta de Can Bofí Vell i et diguin «Apa, busca’t la vida.» Som persones!”, això deia ahir , en una conversa telefònica una de les persones sense llar de Can Bofí Vell, a Badalona, que d’un dia per l’altre tornen a estar al carrer. No explica on és: “Sí, sí que tinc fred, però estic en un lloc on no em mullo.” Li direm Luis. No sap on paren la resta de companys, que s’han escampat per la ciutat. I no sap què passarà. “Només vull una llar i estar tranquil.” Ahir, com ja fa temps es vaticinava, 45 persones van quedar sense sostre, i unes quantes més ja no es podran alimentar al menjador social. S’ha acabat la protecció i qualsevol projecte de reinserció que tinguessin en marxa. L’Ajuntament no ha estat capaç, segons deien ahir, de trobar una solució per als usuaris de Can Bofí Vell, un recurs per a les persones sense llar que ha estat gestionat per la cooperativa Suara, a la qual el consistori badaloní deu 1,7 milions d’euros. Degui qui degui què a qui, el cas és que de 45 persones només s’ha trobat espai en un pis per a una, a través d’una entitat. Les 44 restants han marxat al carrer, enmig d’un episodi de tempesta com no n’hi havia hagut cap en tot l’hivern a la ciutat. I sense tenir on caure morts. Alguns dels professionals de serveis socials que treballen per ajudar-los han explicat que han buscat espai per a ells en assentaments que hi ha per Badalona.

L’Ajuntament ha dit que durant el cap de setmana, i després de parlar amb la Generalitat i les entitats, no s’havien trobat solucions. Ahir, però, des del Departament de Drets Socials de la Generalitat s’explicava que sí que s’havia plantejat una solució per impedir que les persones hagin de viure al ras: “En vista de la situació d’emergència, hem proposat a l’Ajuntament que faci una contractació d’emergència durant sis mesos fins que es dugui a terme la posada a licitació definitiva que ha de donar estabilitat al recurs. El Departament de Drets Socials es compromet a fer-se càrrec del cost del contracte d’emergència.” Una proposta i pagada. Ningú més l’esmenta. I segueixen dient des del departament: “Una ciutat com Badalona no pot quedar sense cap dispositiu que doni resposta a la necessitat d’allotjament d’urgència social.”

Les entitats que formen part de la Taula Sense Llar de Badalona s’expressaven així conjuntament: “Manifestem la nostra preocupació pel tancament de Can Bofí Vell i el nostre compromís a trobar solucions a curt i a mitjà termini en diàleg amb l’Ajuntament i la Generalitat. Ja ens hem reunit amb ells i estem en contacte per veure quines alternatives hi ha. Per ara, l’opció que proposen [l’Ajuntament] és el projecte de pisos del 2025. De moment, no hi ha res més. Des de les entitats només tenim alguna plaça puntual que pugui sorgir, a banda de les 37 places residencials del Programa d’Inclusió Bisbe Carrera (PIBC). Continuem treballant per buscar alternatives.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.